Πώς φτάσαμε στο κίνημα #FreeBritney

Το χρονικό ενός τεράστιου σκανδάλου στο Hollywood με οικονομική εκμετάλλευση, κακόβουλους χειρισμούς, χορήγηση φαρμάκων, ψέματα και απομόνωση

«Δεν αισθάνομαι πως η ζωή μου είναι εκτός ελέγχου. Αισθάνομαι ότι βρίσκεται κάτω από υπερβολικό έλεγχο» είχε δηλώσει η Britney Spears στο ντοκιμαντέρ του MTV Britney: For The Record.

Δώδεκα χρόνια μετά αυτή η φράση της φαίνεται να έχει ακόμα υπόσταση καθώς τον τελευταίο καιρό οι αναρτήσεις της τραγουδίστριας στο instagram έχουν ανησυχήσει τους φανς της και με αφορμή την επικείμενη δίκη της στις 22 Ιουλίου, έχουν δημιουργήσει το κίνημα #FreeBritney. Στόχος είναι να ανακτήσει και πάλι το δικαίωμα ελέγχου της ζωής της, που τα τελευταία 12 χρόνια, έχει ο πατέρας της.

Η Britney ξεκίνησε την πορεία της στο τραγούδι από τη χορωδία της εκκλησίας και στην ηλικία των οκτώ ετών, πέρασε από οντισιόν για το Mickey Mouse Club, από όπου και απορρίφθηκε λόγω του νεαρού της ηλικίας της. Τέσσερα χρόνια αργότερα, κατάφερε να μπει στο Mickey Mouse Club, την ίδια περίοδο με τους Justin Timberlake, Ryan Gosling και Christina Aguilera.

Αργότερα και σε ηλικία 17 ετών, κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ και single της με τίτλο Baby one more time, που την οδήγησε αμέσως στην κορυφή των charts και της χάρισε μία θέση δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα εκείνης της εποχής.

Την ίδια περίοδο κι ενώ η καριέρα της εκτοξευόταν, η προσωπική της ζωή ακολουθούσε ένα διαφορετικό μονοπάτι.

Η ομάδα της είχε προγραμματισμένο ολόκληρο το εικοσιτετράωρο της τραγουδίστριας για πρόβες με διάλειμμα μίας ώρας την ημέρα για προσωπικό χρόνο, τον οποίο συχνά περνούσε με τους paparazzi να τη συνοδεύουν. Επίσης η σχέση της με τον Justin Timberlake έληξε άδοξα, με την ίδια να οδηγείται σε ένα γάμο 55 ωρών με ένα παιδικό της φίλο και το 2004, σε ηλικία 22 ετών, με τον Kevin Federline, με τον οποίο απέκτησαν δύο γιούς.

Δύο χρόνια μετά, το ζευγάρι χώρισε με την Britney να οδηγείται το 2007 σε μία δημόσια κατάρρευση, ξυρίζοντας τα μαλλιά της, κατηγορώντας τη δημοσιότητα που έχει για την ψυχολογική κατάσταση που βρισκόταν, χάνοντας την κηδεμονία των παιδιών της και μπαίνοντας για μικρό χρονικό διάστημα σε μία κλινική ψυχικής υγείας.

Τότε, ο πατέρας της, Jamie Spears, κέρδισε δικαστικά την προσωρινή (για διάστημα 1 χρόνου) κηδεμονία της κόρης του, που σημαίνει τον έλεγχο των αποφάσεων για τη ζωή της. Παράλληλα, ο γιατρός της Dr Phil παραχώρησε συνεντεύξεις στις οποίες μιλούσε λεπτομερώς για την κατάσταση υγείας της τραγουδίστριας. Ωστόσο η δικαστική απόφαση λάμβανε συνεχώς παράταση και από τον ένα χρόνο που θα είχε ισχύ, έχει φτάσει τα 12 και με όρους που αφορούν άτομα της τρίτης ηλικίας ή που πάσχουν από άνοια.

Η Britney Spears, με αφορμή ένα πρόβλημα υγείας του πατέρα της, ζήτησε το Μάιο του 2019 να επανεξεταστεί η δικαστική απόφαση και να αφαιρεθεί η κηδεμονία της μόνιμα από τον Jamie Spears, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα.

Την ίδια περίοδο, ο πρώην σύζυγός της κατέθεσε περιοριστικά μέτρα εναντίον του πατέρα της τραγουδίστριας, τόσο για τον ίδιο όσο και για τα παιδιά του. Αξίζει να αναφερθεί πως ο μεγαλύτερος γιος της τραγουδίστριας έχει αναφερθεί αρνητικά για τον παππού του και τη συμπεριφορά του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αναλυτικότερα για τον έλεγχο που έχει ο πατέρας της σε αποφάσεις ζωής, βάσει των δικαστικών εγγράφων που έχουν διαρρεύσει, η Britney, παρά την τεράστια περιουσία της, δεν έχει δικαίωμα να ξοδεύει τα λεφτά της. Λαμβάνει σε εβδομαδιαία βάση το ποσό των 1500 δολαρίων ενώ ο πατέρας της παίρνει μισθό 130.000 δολάρια το χρόνο για να είναι κηδεμόνας της και ποσοστό 1,5% από της περιοδείες και εμφανίσεις της κόρης του.

Επιπλέον, απαγορεύεται στην τραγουδίστρια να διαχειρίζεται τα social media της, να κάνει δημόσιες εμφανίσεις, να παντρευτεί ή να αποκτήσει παιδιά, χωρίς τη νομική συγκατάθεση του Jamie. Μέσα στις απαγορεύσεις συμπεριλαμβάνεται η οδήγηση αλλά και το να πηγαίνει σε μαγαζιά εστίασης. Κάποιες paparazzi φωτογραφίες μάλιστα που κυκλοφόρησαν πέρσι και την έδειχναν να οδηγεί και να αγοράζει burger παρέα με το σύντροφό της, είχαν προηγηθεί του περσινού της εγκλεισμού σε μονάδα ψυχικής υγείας, γεγονός που για πολλούς δεν αποτελεί σύμπτωση.

Όσον αφορά την καριέρα της, ούτε σε αυτόν τον τομέα έχει κάποια δικαιοδοσία. Μετά τη νοσηλεία της τραγουδίστριας το 2019, ο πατέρας της αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο το show της στο Las Vegas. Παράλληλα δεν της επιτρέπεται να παραχωρεί συνεντεύξεις που δεν έχουν σενάριο και η ομάδα της δεν έχει λάβει προηγουμένως τις ερωτήσεις. Ακόμα και οι συναντήσεις με φίλους και συναδέλφους δεν είναι επιτρεπτές. Μάλιστα, η τραγουδίστρια Iggy Azalea, σε συνέντευξή της είχε δηλώσει πως κατά την περίοδο που κυκλοφόρησαν μαζί το τραγούδι Pretty Girls, η ομάδα της Britney είχε ψάξει εξονυχιστικά το σπίτι της, πριν δειπνήσουν μαζί.

Επίσης, στερείται και το δικαίωμα πρόσληψης δικηγόρων και πρέπει να ακολουθεί τη νομική ομάδα του πατέρα της, ενώ της έχει αφαιρεθεί και το δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση μη εφαρμογής των περιορισμών της, ο Jamie έχει το δικαίωμα να της πραγματοποιήσει εισαγωγή σε ψυχιατρική κλινική.

Τις τελευταίες μέρες έχει επανέλθει στην επιφάνεια το κίνημα #FreeBritney και μαζί με αυτό πολλές αποκαλύψεις για τη ζωή και την καριέρα της Britney Spears.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, όταν η τραγουδίστρια ξεκινούσε την καριέρα της, αλλοιώθηκε τεχνικά η φωνή της, ώστε να μη μοιάζει με της Christina Aguilera, που την ίδια εποχή θα κυκλοφορούσε και αυτή το πρώτο της single. Για το λόγο αυτό και επειδή η φωνή της Britney είναι πιο βαθιά από αυτή που ακούμε στα τραγούδια της, της έχει απαγορευτεί να τραγουδάει live στις εμφανίσεις της. Το 2005 είχε προγραμματίσει την κυκλοφορία ενός άλμπουμ που θα ονομαζόταν Original Doll αλλά ακυρώθηκε όταν η εταιρία της κατάλαβε ότι θα τραγουδούσε με την πραγματική της φωνή.

Επίσης, το κοινό της τραγουδίστριας διερωτάται πώς γίνεται λίγους μήνες μετά την αρχική δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά την έθετε ανίκανη στο να να κάνει οτιδήποτε, πραγματοποίησε περιοδεία και εμφανίσεις στο Las Vegas. Σε αυτού του είδους τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες προστίθενται και η παγκόσμια περιοδεία της, η κυκλοφορία ακόμη τεσσάρων άλμπουμ μέχρι σήμερα, η κυκλοφορία ρούχων και αρωμάτων η συμμετοχή σε τηλεοπτικές σειρές αλλά και η θέση στην κριτική επιτροπή του X-Factor.

Ο φωτογράφος και πρώην συνεργάτης της Britney, Andrew Gallery, δημοσίευσε στο Tik Tok ένα χειρόγραφο γράμμα, που ουσιαστικά η τραγουδίστρια αποκάλυπτε το 2009 ότι βρίσκεται υπό καθεστώς διαρκών απειλών και ψεμάτων.

Ακόμα και η μητέρα της τις τελευταίες μέρες πατά like σε διαδικτυακά σχόλια του κινήματος #FreeBritney και έχει θέσει τον εαυτό της σε διαθεσιμότητα για να καταθέσει στο δικαστήριο υπέρ της κόρης της.

Διαδικτυακά έχουν δημιουργηθεί ψηφίσματα για την ελευθερία της δημοφιλούς τραγουδίστριας ζητώντας την αναγνώριση του δικαιώματός της στην πρόσληψη δικηγόρων ακόμα και την παρέμβαση εισαγγελέων ή του Λευκού Οίκου για το καθεστώς ομηρίας που βρίσκεται.

Βάλε αστεράκι στο YourTipster στο Google News για να μαθαίνεις τα πάντα πριν απ’ όλους

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Editor

Δημοσιογράφος που, αν και στην πραγματικότητα ζει στην Ελλάδα, του αρέσει να ταξιδεύει στον κόσμο. Τόσο κυριολεκτικά όσο και μέσα από σειρές, ταινίες αλλά και τη μόδα.

No Comments Yet

Comments are closed