Μπορεί το Παρίσι να φημίζεται παγκοσμίως για τις υπόγειες στοές του αλλά και η Ελλάδα έχει υπάρξει χώρα που χρησιμοποιούσε υπόγεια καταφύγια και τούνελ κατά καιρούς. Η Πάτρα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς οι κάτοικοί της δημιούργησαν και χρησιμοποίησαν υπόγεια καταφύγια στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς των Ιταλών το 1940.

Ένα από τα σημαντικότερα ήταν αυτό που βρισκόταν στα Ψηλά Αλώνια και πιο συγκεκριμένα κάτω από τα σκαλιά που τα ενώνουν με τον πεζόδρομο των Τριών Ναυάρχων. Αν και αποτελούσε για πολλά χρόνια κοινό μυστικό στην πόλη της Πάτρας, η «επίσημη» παρουσίαση του συγκεκριμένου καταφυγίου πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Φαντάσου την Πόλη Πάτρα 2014». Με την περιποίηση και φωταγώγηση των τούνελ, αποκαλύφθηκε μια σειρά από υπόγειους δρόμους στην περιοχή των Υψηλών Αλωνιών.

Την ίδια περίοδο φαίνεται πως σχεδόν σε καθημερινή βάση γνωστοποιούνταν κτίρια τα οποία χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να προστατέψουν τη ζωή τους. Όλα τα κτίρια είχαν υπόγεια και ειδικούς κανονισμούς, ανάμεσα σε οικίες, καταστήματα και κλινικές, όπως και αυτό της μαιευτικής κλινικής Λάζαρη, απέναντι από τον ναό της Παντάνασσας.. Ένα ζευγάρι Πατρινών μάλιστα αποφάσισε να παντρευτεί μέσα σε ένα από τα καταφύγια, προφανώς για να προστατευθούν και να μη ματαιωθεί η τελετή, λόγω των βομβαρδισμών.

Διπλή υπόγεια στοά φέρεται να υπάρχει στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα στην πόλη, στο μέρος δηλαδή που παλαιότερα ήταν χτισμένα τα ιερά του Ολυμπίου Διός και του θεού Απόλλωνα. Δίπλα στον παλιό Ναό, σήμερα βρίσκεται το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα, στη θέση του οποίου, για πολλούς αιώνες βρισκόταν η πηγή της Δήμητρας. Στο πίσω μέρος του παλιού Ναού υπάρχει μία πόρτα που οδηγεί σε μία υπόγεια στοά με κατεύθυνση το συγκεκριμένο πηγάδι. Επιπλέον, μια μη προσβάσιμη στοά, οδηγεί σε καταφύγιο υπόγεια του Ναού, σημείο που φημολογείται ότι έδρασε ο Απόστολος Ανδρέας, αγιάζοντας το νερό και θεραπεύοντας αρρώστους.

Ως έξοδος διαφυγής λειτουργούσε ο υπόγειος δρόμος στο Φρούριο του Ρίου, με την είσοδο να εντοπίζεται στη δεξιά πλευρά του κάστρου, με διττή κατεύθυνση. Λόγω του ότι η στοά είναι πολλών μέτρων, η πρώτη είναι προς τα ανατολικά σε εξωτερική τοποθεσία. Στην πορεία, όμως, της βασικής κατεύθυνσης, αλλάζει και κινείται προς τα δυτικά, χωρίς όμως να υπάρχει πρόσβαση στην έξοδό της, η οποία έχει κλείσει λόγω κατολίσθησης αλλά και εξαιτίας του θαλασσινού νερού. Αυτό, όμως, αφήνει να εννοηθεί πως η υπόγεια στοά οδηγούσε εκτός του κάστρου.

Αν και η συγκεκριμένη θεωρία δεν έχει διερευνηθεί ή επιβεβαιωθεί, καταπακτές που βρίσκονται κοντά στο Κάστρο της Πάτρας, θεωρείται ότι αποτελούν κοινά σημεία με τα υπόγεια τούνελ που βρίσκονται στο Ναό του Αγίου Ανδρέα και στο Φρούριο του Ρίου. Σύμφωνα, δηλαδή, με τις συγκεκριμένες θεωρίες η πόλη ενωνόταν υπόγεια σχεδόν σε όλη την έκτασή της.

Μπες εδώ και βάλε αστεράκι στο YourTipster για να μαθαίνεις τα πάντα πριν απ’ όλους