Γιατί το Forrest Gump είναι επίκαιρο και παραμένει μια πολύ σημαντική ταινία

Άλλωστε οι σημαντικές δημιουργίες της τέχνης παραμένουν επίκαιρες στο πέρασμα των χρόνων

Αν δεν την έχεις δει πρέπει σίγουρα να την προσθέσεις στην watch list σου. Αν από την άλλη είσαι από αυτούς που την έχουν δει εκατομμύρια φορές, τότε θα ξέρεις σίγουρα το βαθύ νόημα που προσπαθεί να περάσει η ταινία για την αμερικανική κοινωνία.

Ο Tom Hanks σε έναν από τους πιο iconic ρόλους του υποδύεται τον Forrest Gump, δηλαδή στην argo της Αλαμπάμα, τον “έξυπνο χαζό” ο οποίος άθελά του γίνεται βασικός παράγοντας σε πολλά σημαντικά γεγονότα στην αμερικανική ιστορία μεταξύ της δεκαετίας του 1950 και της δεκαετίας του 1980.

Από τον Τζον Κένεντι μέχρι τον Έλβις Πρίσλεϊ, τον Ρίτσαρντ Νίξον μέχρι τον Τζον Λένον, ο Gump διέσχισε μονοπάτια με πολλές πολιτικές και πολιτιστικές προσωπικότητες, τις οποίες επηρέασε παρά τον εαυτό του, και έζησε τον πόλεμο του Βιετνάμ, το σκάνδαλο του Γουότεργκεϊτ, την ταξική πάλη, την εξουσία των λουλουδιών, τις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών και την εμφάνιση του AIDS.

Ήταν μια εποχή μεγάλης κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής έντασης, στην οποία έπαιξε, σχεδόν τυχαία, έναν σημαντικό ρόλο, που τον έκανε τον αντι-ήρωα. Η ταινία κυκλοφόρησε το 1994 και κέρδισε έξι Όσκαρ και τρεις Χρυσές Σφαίρες. Οι New York Times και το New Yorker επέκριναν τον Robert Zemeckis για το γεγονός ότι έχει μεγάλη δόση μελό σε σχέση με το μυθιστόρημα του Winston Groom από το οποίο είναι εμπνευσμένο.

Η ανάγκη για όμορφες ιστορίες γεμάτες ελπίδα, η λύση και η αντίδραση κατά του ρατσισμού και ο “αφανισμός” εκείνων που αντικατοπτρίζουν πραγματικά την κοινωνία και τις εντάσεις της είναι κάτι που αποζητούσαν από το αποτέλεσμα της ταινίας και γι’αυτό συνεχίζει να είναι μέχρι και σήμερα ανάμεσα στις καλύτερες.

Παρά τις διαφορές εξέλιξης του τότε μέχρι και σήμερα, το θέμα του συστημικού ρατσισμού, η διαδήλωση των ανθρώπων αλλά και η αντίδραση στο σύστημα με ένα βαθύτερο νόημα είναι κάτι που υφίστανται στην αμερικανική κοινωνία μέχρι και σήμερα.

Βάλε αστεράκι στο YourTipster στο Google News για να μαθαίνεις τα πάντα πριν απ’ όλους

ΕΛΕΝΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ
ΕΛΕΝΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ

Beauty & Style Editor

Έχει συνεργαστεί με μεγάλα brands ομορφιάς ενώ έχει περάσει και από τον χώρο του PR/Branding & Εvents Management. Λατρεύει τις ωραίες εικόνες, ταξιδεύει πολύ συχνά για να εμπνέεται και είναι απόλυτα beauty junkie.

No Comments Yet

Comments are closed