Σημάδια που μαρτυρούν ότι σου λείπει βιταμίνη Α

Αν σου συμβαίνει κάτι από αυτά τα 4 σε μάτια, πρόσωπο ή όραση, ο λόγος είναι ξεκάθαρος

Είναι πρώτη στην αλφαβητική σειρά και είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες ώστε να λειτουργεί το δέρμα σου -αλλά και ο οργανισμός σου- ρολόι. Μάθε, λοιπόν, αν έχεις έλλειψη βιταμίνης Α με μερικά από τα παρακάτω σημάδια που σου δίνει ο οργανισμός σου:

Ξηρό δέρμα

Η βιταμίνη δεν είναι άλλη από τη γνωστή ρετινόλη, στην προσχηματισμένη της μορφή, η οποία φημίζεται ως συστατικό την κοσμετολογία. Όταν δεν λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α, μία από τις πιο δημοφιλείς διαταραχές που εμφανίζονται είναι η ξηροδερμία. Η ρετινόλη υπάρχει στο κρέας, στο ψάρι, στα αυγά και στα γαλακτοκομικά ενώ πλέον μπορείς να την βρεις σε άπειρα serum και κρέμες.

Ακνεϊκό δέρμα

Τα επίμονα «ξεσπάσματα» του δέρματος με σπυράκια, και μικρές κύστες όπως επιβεβαιώνει αριθμός επιστημονικών ερευνών που συνδέει την ακμή με τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Α. Η επαρκής της λήψη μειώνει την πιθανότητα εμφάνισής της κατά 50%.

Αδύναμη όραση

Η ροδοψίνη είναι μια πολύ σημαντική χρωστική ουσία που εντοπίζεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και διευκολύνει την όραση, ειδικά τη νύχτα, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, αυτή δηλαδή έχουν αυξημένη οι γάτες και έτσι είναι πολύ πιο λειτουργικές σε συνθήκες συσκότισης. Η έλλειψη βιταμίνης Α διαταράσσει την παραγωγή της, όπως και την όραση συνολικά, αφού όταν δεν υπάρχει σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία.

Τραύματα που αργούν να θρέψουν

Οι πληγές σου δεν επουλώνονται σε φυσιολογικό χρόνο μετά από τραυματισμό ή εγχείρηση, ίσως αποτελούν σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Α κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο στοιχείο προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου, βασικό συστατικό του υγιούς δέρματος.

Μπες εδώ και βάλε αστεράκι στο YourTipster για να μαθαίνεις τα πάντα πριν απ’ όλους

ΕΛΕΝΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ
ΕΛΕΝΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ

Beauty & Style Editor

Έχει συνεργαστεί με μεγάλα brands ομορφιάς ενώ έχει περάσει και από τον χώρο του PR/Branding & Εvents Management. Λατρεύει τις ωραίες εικόνες, ταξιδεύει πολύ συχνά για να εμπνέεται και είναι απόλυτα beauty junkie.

No Comments Yet

Comments are closed