Βράδυ Τρίτης κι εγώ πιο χαρούμενος από ποτέ που πλέον παίζει διπλό επεισόδιο Next Top Model κάθε εβδομάδα.

Δεύτερη δοκιμασία για τα κορίτσια του τηλεοπτικού show μόδας και αυτή τη φορά, υποβρύχια.

Η κορυφαία Κατερίνα Τσατσάνη φωτογράφησε τα κορίτσια κάτω από το νερό σε πόζα που έπρεπε να θυμίζει λουλούδι. Όχι, όμως, όλα. Υπήρχε ένα κορίτσι που παθαίνει κρίσεις πανικού με το νερό λόγω μιας τραυματικής εμπειρίας που είχε ως παιδί.

«Το καημένο παθαίνει κρίσεις πανικού με το νερό» ακούστηκε από το στόμα των κριτών. Παρόλα αυτά, η μέντορας των κοριτσιών κ. Χριστοπούλου αποφάσισε πως ήταν σωστό να της «φωνάξει» και να την «παροτρύνει». Σε εισαγωγικά το «παροτρύνει» γιατί με τον τρόπο της, τελικά κατάφερε το αντίθετο.

«Είναι η τελευταία σου προσπάθεια, συγκεντρώσου, το καταλαβαίνεις; Σε παρακαλώ πάρα πολύ, άντε κοριτσάκι μου». Μετά ακολούθησε από τη Βίκυ Καγιά η ατάκα «Όταν ήσουν μικρή συνέβη κάτι, τώρα δεν είσαι μικρή. Να σου φύγει τελείως αυτό που έχεις. Κοίτα, τοίχος, ρηχά, δεν πνίγεσαι». Όλη αυτή η «βοήθεια» της Βίκυς ήρθε με φωνές. Καλή πρόθεση μεν, λάθος τρόπος δε.

«Είχε πρόβλημα, πήγε να πνιγεί πριν 4 χρόνια αλλά δεν το καταπολέμησε, δεν πήγε σε ένα κολυμβητήριο» είπε η Βίκυ Καγιά. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι θέμα κολυμβητικών γνώσεων αλλά ψυχολογίας; Όχι, ε;

Όλα αυτά συνέβαιναν ενώ παράλληλα ακούστηκαν ατάκες όπως «κι εγώ δεν κολυμπάω αλλά μπήκα». Απόλυτη άγνοια για τις κρίσεις πανικού. Αναρωτιέμαι αν πιεζόταν και πάθαινε κρίση πανικού μέσα στο νερό πώς θα αντιδρούσαν. Ίσως πάλι θα της έλεγαν ότι δεν είναι δυνατή για να γίνει μοντέλο.

Αντιλαμβάνομαι πως η πρόθεσή τους ήταν καλή θέλοντας να βοηθήσουν την παίκτρια να υποβληθεί στη δοκιμασία αλλά όταν δεν γνωρίζεις τι σημαίνει «κρίση πανικού», καλύτερα να μάθεις. Όπως έκανα κι εγώ πριν γράψω αυτό το post. Τηλεφώνησα αμέσως σε ψυχοθεραπεύτρια φίλη μου για να καταλάβω αν η απέχθειά μου σε όσα είδα ήταν σωστή ή όχι. Εκείνη με διαβεβαίωσε ότι είχα δίκιο και περιπτώσεις κοριτσιών σαν τη Σοφία δεν αντιμετωπίζονται με φωνές. Μου είπε, μάλιστα, πως ο τρόπος της Καγιά και της Χριστοπούλου είναι η συμπεριφορική μέθοδος που εφαρμοζόταν από τους επιστήμονες στα χρόνια του Νίτσε αλλά ποτέ δεν είχε αποτέλεσμα γι’αυτό και έκτοτε οι ψυχοθεραπευτές προχώρησαν στη γνωσιακή μέθοδο που δεν έχει ως μέσο αντιμετώπισης προβλημάτων το «φοβάσαι τις κατσαρίδες, πέσε σ’ένα καζάνι γεμάτο με τέτοιες».

Ένα τηλεοπτικό show μόλις κατάφερε να δώσει το απόλυτα λάθος παράδειγμα μετά τον «ξαφνικό θάνατο»-αποχώρηση της κοπέλας που αντιμετωπίζει κρίσεις πανικού. Σε έναν τηλεοπτικό κόσμο που είναι κατά του bullying και υποστηρίζει οτιδήποτε politically correct (υποκριτικά πάντα), μόλις συνέβη το μεγαλύτερο λάθος.

Αρχικά είχα ενοχές για την άποψή μου, φοβούμενος πως ίσως είμαι παραπάνω ηθικολόγος και μοιάζω 102 χρονών. Όμως το θέμα των κρίσεων πανικού δεν είναι ηθικολογία χωρίς λόγο. Όταν, μάλιστα, έλαβα τόσα μηνύματα μετά το χθεσινό Instagram story μου κατάλαβα πως, τουλάχιστον, δεν είμαι ο μόνος που ενοχλήθηκε τόσο από το συμβάν.