Είναι η προέκταση του χεριού σου και σίγουρα μέσα σε μια μέρα καταναλώνεις σίγουρα το 80% της μπαταρίας του κινητού σου.

Σίγουρα έχεις ακούσει μύθους και αλήθειες για την φόρτιση των smartphones, πως είναι καλύτερα να είναι πάντα φορτισμένο στο 100%, από άλλον ότι πρέπει να το φορτίζεις στο 100% και μετά να το αποφορτίζεις μέχρι να κλείσει, άλλος μπορεί να σου πει ότι πρέπει να το αφήνεις όλο το βράδυ στην πρίζα, κάποιος άλλος ότι δεν πρέπει να το φορτίζεις με φορτιστές μεγάλης ισχύος. Είναι βέβαιο ότι ο καθένας έχει τη δική του θεωρία, τελικά όμως, τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Οι ερευνητές και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσδιορίζουν το προσδόκιμο ζωής μιας μπαταρίας σε κύκλους φόρτισης. Ο ορισμός ενός κύκλου φόρτισης είναι η φόρτιση της μπαταρίας μέχρι το 100% της χωρητικότητάς της, ξεκινώντας από το μηδέν, και έπειτα η αποφόρτισή της έως το 0%. Ο αριθμός των κύκλων δείχνει το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας, αλλά και πάλι, δεν σημαίνει πως, όταν φτάσει αυτό τον αριθμό, η μπαταρία είναι νεκρή· αυτό που σημαίνει είναι πως τότε θα έχει χάσει ένα σημαντικό ποσοστό της χωρητικότητάς της.

Οι μπαταρίες λειτουργούν καλύτερα μεταξύ του 20 και του 80% της ονομαστικής τους χωρητικότητας. Αν μπορείς να κρατήσεις τη μπαταρία φορτισμένη έτσι ώστε να μην ξεπερνά το 80% σε φόρτιση και το 20% σε εκφόρτιση, μπορείς μέχρι και να τριπλασιάσεις τη ζωή της, ξεπερνώντας τους 1000 κύκλους. Αυτό πρακτικά αντιστοιχεί σε πάνω από 3 χρόνια χρήσης.

Για να κρατήσεις τη μπαταρία σε αυτή την περιοχή, θα πρέπει να προσέχεις τη διάρκεια της φόρτισης.

Στα σύγχρονα smartphones, η φόρτιση μέχρι το 80% διαρκεί λιγότερο από μια ώρα, ενώ σε συσκευές με fast charge μπορεί να αντιστοιχεί σε λίγα λεπτά. Αν αφήσεις το κινητό σου συνδεδεμένο στον φορτιστή για όλο το βράδυ, έστω για 6,5 ώρες, είναι βέβαιο πως θα φτάσει το 100% σε περίπου μία ώρα και θα περάσει τις υπόλοιπες 5,5 ώρες στο 100% με τον φορτιστή να κάνει το λεγόμενο trickle charge. Αυτό σημαίνει πως δεν κλείνει εντελώς αλλά συνεχίζει και δίνει τόση ενέργεια όση καταναλώνει (στο περίπου) το κινητό σε stand-by, στην πραγματικότητα συνεχίζοντας να πιέζει τη μπαταρία να πάει πάνω από το 100%, επί ώρες! Παράλληλα, η φόρτιση θερμαίνει τη μπαταρία και το trickle charge την κρατά (σχετικά) θερμή, κάτι που μειώνει τη διάρκεια ζωής της περαιτέρω.

Σε γενικές γραμμές, προσπάθησε να κρατάς τη μπαταρία σε μια νορμάλ θερμοκρασία, μεταξύ 0°C και 70°C. Επομένως, μην αφήνεις το κινητό σου στον ήλιο ή στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι, ενώ κακή ιδέα είναι και η φόρτιση στο κρεβάτι, και ειδικά κάτω από μαξιλάρι! Όλες οι συσκευές είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι αρκετή η ψύξη μέσω της φυσιολογικής ροής αέρα και της ακτινοβολίας στον αέρα. Αν σκεπάσεις το κινητό, του στερείς τη μοναδική δίοδο ψύξης και, εκτός του ότι μπορεί να μειωθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, μπορεί μέχρι και να εκραγεί.

Με απλά λόγια, ακολούθησε αυτά τα βήματα για να μην χρειάζεται να ανησυχείς για την φόρτιση του κινητού σου το βράδυ αλλά και να μην ξεμένεις ποτέ από μπαταρία:

• Περιόρισε τη φόρτιση μεταξύ 20 και 80% της χωρητικότητας
• Μείωσε τον χρόνο που η μπαταρία μένει στο 100% – μην αφήνεις τη συσκευή συνδεδεμένη
• Κράτα τη συσκευή σε νορμάλ θερμοκρασίες – μην το σκεπάζεις
• Μείωσε την κατανάλωση κλείνοντας apps και υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιείς, ώστε να μη χρειάζεται συχνή φόρτιση

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου.