«Ενήλικες στο δωμάτιο»: Η ταινία για τον Τσίπρα, τον Βαρουφάκη και την Ελλάδα του σήμερα

Θα πρωταγωνιστήσουν: Μπουρδούμης ως Τσίπρας και Λούλης ως Βαρουφάκης

Χειμώνας του 2015, λίγο μετά τις εθνικές εκλογές. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συσκέπτεται με στενούς συνεργάτες του. «Τώρα είναι η ευκαιρία μας να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση», του λέει ένας εξ αυτών, βασικός εκπρόσωπος της ακραίας αντιευρωπαϊκής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθηνερινής», μία από τις αρχικές σκηνές της ταινίας «Ενήλικοι στο δωμάτιο» (Adults in the room) του Κώστα Γαβρά, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη. Τον ένθερμο οπαδό της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ρόλο που «καθρεφτίζει» τον Παναγιώτη Λαφαζάνη χωρίς να τον κατονομάζει, υποδύεται ο Θέμης Πάνου, ο μοναδικός Ελληνας ηθοποιός που έχει κερδίσει βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Τον Αλέξη Τσίπρα θα ερμηνεύσει ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, τον Γιάνη Βαρουφάκη ο Χρήστος Λούλης που κρίθηκε καταλληλότερος για το ρόλο καθώς έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αυστραλία οπότε τα Αγγλικά του είναι πολύ καλά, και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Δημήτρης Τάρλοου.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κάνει ταινία «την ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας».

Πέρα από το πρωταγωνιστικό δίδυμο και τον Θέμη Πάνου, οι υπόλοιποι ρόλοι είναι περιφερειακοί, έχουν όλοι το μερίδιό τους στην εξέλιξη της ιστορίας αλλά σε κανέναν δεν πέφτει ιδιαίτερο βάρος. Πρόκειται για μεγάλη παραγωγή με σημαντικούς ηθοποιούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τον Ούλριχ Τουκούρ, με τον οποίο ο Γαβράς έχει συνεργαστεί στο «Αμήν» και σε άλλες ταινίες, και τη Βαλέρια Γκολίνο έως τους Χρήστο Στέργιογλου και Θάνο Τοκάκη, ενώ συζητήσεις έχουν γίνει και με τους Ελένη Ουζουνίδου, Γιώργο Γλάστρα και Αγγελο Μπούρα. Τα γυρίσματα, που εκτός από την Αθήνα θα γίνουν επίσης στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Λονδίνο, θα διαρκέσουν 12 εβδομάδες.

Συμπαραγωγοί στην ταινία είναι η France Télévisions και η Wild Bunch στη Γαλλία και η Odeon στην Ελλάδα.