Τι είναι ο «σασμός»;

Το έθιμο της Κρήτης και πώς έσωσε τις ορεινές κοινωνίες του νησιού

Με αφορμή τη νέα δραματική σειρά του Alpha, «Σασμός» που εστιάζει στο πώς ο έρωτας μπορεί να νικήσει τη βεντέτα, η εκπομπή Alpha Παντού παρουσίασε το πανάρχαιο κρητικό έθιμο που έχουν οι κάτοικοι στα ορεινά του νησιού.

Η κάμερα της εκπομπής βρέθηκε στον ορεινό Μυλοπόταμο και μίλησε με κατοίκους που εξηγούν την αξία αυτού του ιδιαίτερου άγραφου «νόμου» που όπως λένε πολλές φορές έδωσε καλύτερες λύσεις από τον ίδιο τον νόμο. «Έχει κρατήσει όρθιες τις κρητικές ορεσίβιες κοινωνίες. Ο σασμός είναι η σημερινή διπλωματία» λέει ο πατέρας Ανδρέας Κεφαλογιάννης.

«Γλιτώσαμε ανθρώπους από σίγουρο σκοτωμό. Μπήκαμε στη μέση και τους φτιάξαμε» λέει ένας ντόπιος κτηνοτρόφος. Ο «σασμός» είναι απλά η «μεσολάβηση» από ειδικό «μεσίτη» που πρέπει να «χαίρει σεβασμού» όπως λέει ένας άνθρωπος που έχει κάνει δεκάδες «σασμούς».

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου.

 

YOURTIPSTER TEAM
YOURTIPSTER TEAM

Το YourTipster δίνει τα tips που πρέπει να γνωρίζεις για προϊόντα, τάσεις και μέρη. Εδώ θα διαβάσεις όλα εκείνα τα tips για την καθημερινότητά σου, την ομορφιά, το προσωπικό σου style και όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα.

No Comments Yet

Comments are closed