Αυτά είναι τα πιο «πράσινα» νησιά του Αιγαίου

Πρακτικές βιωσιμότητας στις μετακινήσεις αναψυχής και στα νησιά που αξίζει να επενδύσουμε για τις διακοπές μας

Σκεφτείτε να είχαμε αυτές τις μαγικές δυνάμεις των σούπερ ηρώων και να μπορούσαμε να ταξιδεύουμε όπου θέλουμε σε χρόνο dt χωρίς έξοδα, κόπο αλλά και χωρίς καμία ενόχληση προς το φυσικό περιβάλλον. Επειδή όμως αυτό δεν γίνεται και ως κοινοί θνητοί θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε με τον γνωστό, παραδοσιακό και αγαπημένο τρόπο, ας δούμε πως μπορούμε να στοχεύσουμε στην αλλαγή, με την ενσωμάτωση πράσινων ενεργειών και πολλές πρακτικές βιωσιμότητας στις μετακινήσεις αναψυχής και στα νησιά που αξίζει να επενδύσουμε για τις διακοπές μας!

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μακρά ιστορία και πλούσια φυσική ομορφιά, που σκοπεύει να γίνει πρωτοπόρος στην προστασία του περιβάλλοντος ώστε να αποτελέσει το μέλλον του τουρισμού μέσα από την αειφόρο ανάπτυξη, όπως πολλές ακόμα χώρες του εξωτερικού. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι επίδοξοι sustainable travellers, φιλοδοξούν να κάνουν όσο πιο πράσινες διακοπές γίνεται, συμμετέχοντας στην παγκόσμια οικολογική αλυσίδα που τείνει να γίνει τάση και αφορά τη βιώσιμη μετακίνηση και τον “πράσινο” τουρισμό. Οι ελληνικοί παράκτιοι προορισμοί προσελκύουν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και οι προσπάθειες για τη δημιουργία οικολογικών νησιών στη χώρα μας αποτελούν προτεραιότητα, ώστε να επιτευχθεί η διατήρηση της ακεραιότητας του περιβάλλοντος και να έρθει σε ένα ευρύτερο επίπεδο, η λεγόμενη και πολλά υποσχόμενη, «Πράσινη Ανάπτυξη».

Πολλά ελληνικά νησιά ανακηρύσσονται το ένα μετά το άλλο ως eco friendly προορισμοί, έχοντος υιοθετήσει πρωτοβουλίες και δράσεις για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, αποτελώντας κομμάτι από την παγκόσμια κινητοποίηση για την οποία συνολικά παλεύει ο πλανήτης. Μερικά από τα δικά μας “πράσινα” νησιά , νησιά με φυσική ομορφιά που ξεχωρίζουν για το οικολογικό τους αποτύπωμα και συναγωνίζονται με παγκόσμιους top προορισμούς είναι η Σκύρος, η Φολέγανδρος, η Ίος, η Νάξος, η Αστυπάλαια, η Τήλος, οι Λειψοί, η Χάλκη και η Πάρος, ενώ δράσεις και προσπάθειες γίνονται συχνά, οδεύοντας συνολικά σε ένα καλύτερο και σίγουρα πιο πράσινο αύριο.

Αστυπάλαια

Αν και θα σε παραπλανήσει μοιάζοντας με νησί των Κυκλάδων, η Αστυπάλαια ανήκει στα Δωδεκάνησα. Η πεταλούδα του Αιγαίου όπως ονομάζεται λόγω του σχήματος της, πρωτοπορεί στη βιωσιμότητα επίσης και καινοτομεί στον τομέα της ενέργειας με πολλαπλά “πράσινα” μέτωπα. Εισάγοντας ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλεκτρικά βανάκια στην εσωτερική μετακίνηση των πολιτών αλλά και των επισκεπτών αντί της κλασικής αστικής συγκοινωνίας, τοποθετώντας φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας καθώς και κατασκευής φωτοβολταΪκού πάρκου με μπαταρίες. Από Πειραιά αλλά και πολλά ακόμα λιμάνια η Αστυπάλαια κάνει το island hopping πραγματικότητα.

Αστυπάλαια από Πειραιά από 56,00 €

Φολέγανδρος

Το γοητευτικό, ρομαντικό νησί των Κυκλάδων με την παρθένα ομορφιά και τις παραδεισένιες παραλίες θεωρείται μαζί με τη Σκύρο βασικοί πυλώνες της παγκόσμιας οικολογικής ανάπτυξης και περιλαμβάνονται στη λίστα με τους 100 κορυφαίους πράσινους προορισμούς παγκοσμίως σύμφωνα με το περιοδικό Green Destinations. Με το καινοτόμο πρόγραμμα προστασίας και διαχείρισης υδάτινων πόρων “Zero Drop” πρωτοπορεί σε πανελλαδικό επίπεδο, με στόχο την κατάργηση της λειψυδρίας στο νησί, κατακτώντας την μηδενική απώλεια του πιο σημαντικού φυσικού αγαθού. Μέσω αυτού του project η Φολέγανδρος, έχει καταφέρει να εξοικονομήσει εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως, λύνοντας μια για πάντα την επάρκεια του νησιού σε νερό, ειδικά σε περίοδο αιχμής. Η επόμενη ενεργειακή πρόκληση όπως όλα δείχνουν θα είναι αυτή του νερού κι η Φολέγανδρος έχει συμβάλλει με τον τρόπο της, ώστε να βάλει ένα σημαντικό λιθαράκι στην αντιμετώπισή της. Στην Φολέγανδρο μπορείς να πας από Πειραιά και από από τα γύρω νησιά (Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο, Σίκινο, Νάξο, Πάρο, Σύρο, Κύθνο)

Φολέγανδρος από Πειραιά από 39,00 €

Πάρος

Η Πάρος όμορφη και δημοφιλής, με υπέροχα αιγαιοπελαγίτικα χρώματα, ειδυλλιακά τοπία και πεντανόστιμες τοπικές σπεσιαλιτέ, συγκαταλέγεται επίσης στα top νησιά οικολογικής αφύπνισης με δράσεις που δεν περνούν απαρατήρητες. Στη Πάρο πέρα από τα γνωστά αξιοθέατα, την κοσμοπολίτικη πλευρά και τις υπέροχες παραλίες, θα βρεις ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών. Με την ανάπτυξη πεζοπορικών διαδρομών, αλλά και εντατικά προγράμματα ανακύκλωσης και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος η Πάρος αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα δυνατά της χαρτιά. Την πολιτιστική της κληρονομιά και τον φυσικό πλούτο, κάνοντας upgrade στην τουριστική της ταυτότητα.

Πάρος από Πειραιά από 50,00 €

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου.

 

YOURTIPSTER TEAM
YOURTIPSTER TEAM

Το YourTipster δίνει τα tips που πρέπει να γνωρίζεις για προϊόντα, τάσεις και μέρη. Εδώ θα διαβάσεις όλα εκείνα τα tips για την καθημερινότητά σου, την ομορφιά, το προσωπικό σου style και όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα.

No Comments Yet

Comments are closed