Η είδηση ξεκίνησε από τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit που έγραψε ότι το ακρυλαμίδιο είναι μια καρκινογόνος ουσία που εμφανίζεται όταν μια αμυλούχος τροφή, όπως οι πατάτες δηλαδή, τηγανιστεί ψηθεί για πολλή ώρα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών που τώρα τροποποιείται λόγω των νέων στοιχείων, θα πρέπει ο καταναλωτής να λαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερο ακρυλαμίδιο.

Τώρα θα αλλάξει η παραγωγή και η προετοιμασία τροφίμων κάθε βιομηχανίας που εμπορεύεται προϊόντα πατάτας.

Από το 2010, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν υποχρεωμένα να μετρούν την περιεκτικότητα της ουσίας στα τρόφιμά τους και να στέλνουν τις μετρήσεις στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Efsa).

Τι είναι, όμως, το ακρυλαμίδιο;

Πρόκειται για μία ουσία που προκαλεί μετάλλαξη στον οργανισμό. Το μόριο αυτό δεν αντιδρά με το DNA, το παράγωγό του όμως, το γλυσιδαμίδιο, προκαλεί αντιδράσεις στον οργανισμό. Το ακρυλαμίδιο έχει καρκινογόνες ιδιότητες καθώς πειράματα έδειξαν ότι προάγει τη δημιουργία αδενωμάτων και αδενωκαρκινωμάτων στο θυρεοειδή, αλλά και στα γεννητικά όργανα των πειραματόζωων. Έτσι, το ακρυλαμίδιο θεωρήθηκε καρκινογόνος παράγοντας.

Η Υπηρεσία Προδιαγραφών Τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας προέτρεψε τους καταναλωτές να μην ψήνουν πολύ τις πατάτες και να τις βγάζουν γρήγορα από το λάδι.

Επίσης, ένα ακόμα tip είναι είναι πριν τηγανιστούν οι πατάτες, να μένουν στο νερό για αρκετή ώρα για να μειωθεί η περιεκτικότητα των ιστών σε ελεύθερα σάκχαρα και αμινοξέα.