H αρθρίτιδα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αρρώστιες των οστών και έχει πάνω από 100 καταγεγραμμένες εκδοχές. Στη γενική της μορφή πρόκειται ουσιαστικά για φλεγμονή στις αρθρώσεις, η οποία εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα και περιορισμό της κινητικότητας ακόμα και τις μέρες που ο καιρός βοηθάει περισσότερο το σώμα μας.

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, το 14% των Ελλήνων επισκέπτονται το γιατρό τους με ενόχληση στις αρθρώσεις ο οποίος πέρα από τον προφανή πόνο, επιδρά αρνητικά στην ποιότητα ζωής. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι γυναίκες είναι πιο πολύ ευάλωτες στην αρθρίτιδα και τα συμπτώματά της γι’αυτό και ένα μεγάλο ποσοστό των Ελληνίδων γυναικών υποφέρει από τα παραπάνω συμπτώματα.

Στόχος των επιστημόνων είναι να επισημανθεί το πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση, η σοβαρότητα των ρευματικών νοσημάτων, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πασχόντων αλλά και η ενημέρωση γύρω από παράγοντες που συμβάλλουν σε γερές αρθρώσεις, όπως είναι η διατροφή.

Μην μπερδευτείς, καθώς κανένα τρόφιμο δεν θεραπεύει την αρθρίτιδα. Ωστόσο, ο ρόλος της διατροφής είναι ουσιαστικός για την καταπολέμηση της φλεγμονής, την ενδυνάμωση των οστών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ποιες τροφές βοηθούν στην αρθρίτιδα;

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ασβέστιο για γερά κόκκαλα είναι ο Νο 1 κανόνας. Οι γυναίκες με αρθρίτιδα εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες για οστεοπόρωση οπότε το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι σε καθημερινή βάση είναι δυνατή μέθοδος πρόληψης. Ο συνδυασμός με βιταμίνη D συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση ενώ τόνος, σαρδέλες, αυγά, συκώτι αλλά και γαλακτοκομικά είναι πηγές πλούσιες στη συγκεκριμένη βιταμίνη.

Όσπρια, κόκκινο κρέας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το κοινό σημείο των συγκεκριμένων τροφών είναι ο σίδηρος. Απαραίτητος, από τη στιγμή που έχει παρατηρηθεί ότι η εμφάνιση αρθρίτιδας συμπίπτει με περιπτώσεις αναιμίας. Ειδικά τα όσπρια, η πλέον υγιεινή επιλογή, πλούσια σε φολικό οξύ, ο οποίος συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθάει στη μείωση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η οποία είναι μία από τις πιο συχνές μορφές της πάθησης.

Μπρόκολο

Οι έρευνες επισημαίνουν πως το μπρόκολο είναι πλούσιο σε ασβέστιο ειδικότερα η ένωση σουλφοραφάνη συμβάλλει στην πρόληψη και την επιβράδυνση της οστειοαρθρίτιδας κάτι που μας μπορεί να μας κάνει να εντάξουμε το συγκεκριμένο λαχανικό περισσότερο στην διατροφή μας.

Εσπεριδοειδή

Πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ κι όλα τα εσπεροδοειδή εμφανίζουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση χάρη στη βιταμίνη C για την οποία φημίζονται. Έτσι, η βιταμίνη αυτή βοηθάει στα κόκκαλα αλλά και στην επιδερμίδα μας!

Λιπαρά ψάρια

Χάρη στα περίφημα Ω3 λιπαρά οξέα τους, ο σολομός, ο τόνος, η ρέγγα και το σκουμπρί, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο αλλά χωρίς αναβολές σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό, γιατί τα λιπαρά ψάρια έχουν σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση και υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, το οποίο έρευνες έχουν δείξει πως  αν υπάρχει σε φυσιολογικά επίπεδα, η πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας πέφτει κατά 50%.