Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Εδώ μπορείς να εξεταστείς ανώνυμα και δωρεάν

Η πρόληψη, η ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση πάντα σώζουν ζωές

Η 1 Δεκεμβρίου εκτός από πρώτη ημέρα του πιο εορταστικού μήνα του χρόνου, από το 1988 έχει καθιερωθεί και ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids. Η ασθένεια αυτή προκαλείται από τον ιό του HIV, που σημαίνει Human Immunodeficiency Virus δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας και αν και οι δύο ονομασίες συχνά μπερδεύονται και συγχέονται, ας πούμε ότι το AIDS είναι σαν μια προχωρημένη HIV νόσος.

Πρόκειται για έναν ρετροϊό ιό, έχει δηλαδή γενετικό υλικό το RNA, το οποίο με τη δράση ενός ενζύμου που λέγεται αντίστροφη μεταγραφάση μετατρέπεται σε DNA για να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ανθρώπου.  Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται «HIV οροθετικός» και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. Με την πάροδο του χρόνου, η HIV νόσος μολύνει και εξοντώνει τα λευκά αιμοσφαίρια και μπορεί να αφήσουν το σώμα ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες μολύνσεις, ευκαιριακές λοιμώξεις και καρκινογενέσεις.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS και οφείλουμε να ενημερωνόμαστε και να βοηθάμε στην εξέταση ανίχνευσης του ιού. Στο πλαίσιο αυτό, τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» είναι εδώ για να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε γνώση για τη σεξουαλική μας υγεία, ανεξάρτητα από το σεξουαλικό μας προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου μας και τις σεξουαλικές πρακτικές που ακολουθούμε. Η πρόληψη, η ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση πάντα σώζουν ζωές.

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου.

YOURTIPSTER TEAM
YOURTIPSTER TEAM

Το YourTipster δίνει τα tips που πρέπει να γνωρίζεις για προϊόντα, τάσεις και μέρη. Εδώ θα διαβάσεις όλα εκείνα τα tips για την καθημερινότητά σου, την ομορφιά, το προσωπικό σου style και όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα.

No Comments Yet

Comments are closed