Η λέξη γλουτένη προέρχεται από το λατινικό Gluten, που σημαίνει κόλλα και είναι η πρωτεΐνη που δίνει στο ζυμάρι την ελαστικότητα και το «φούσκωμα» που όλοι γνωρίζουμε. Γλουτένη θα βρείτε στα προϊόντα από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη.

Η δυσανεξία στην γλουτένη οδήγησε μια ομάδα του πληθυσμού να ζητήσει Glutein Free προϊόντα ( GF ή ΧΓ) και φυσικά οι εταιρίες τροφίμων ανταπεξήλθαν με το αζημίωτο. Η δυσανεξία στην γλουτένη (κοιλιοκάκη) είναι χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου και σύμφωνα με έρευνες υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση. «Χτυπάει» με την λογική του αυτοάνοσου, δηλαδή όταν αυτό που έχει δυσανεξία στην γλουτένη την καταναλώσει, ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, τον καταστρέφει και μπλοκάρει εν μέρει την πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές.

Η Γλουτένη κυρίως υπάρχει στα αναφερόμενα στην αρχή δημητριακά και στα υποπροϊόντα τους. Αυτά μπορεί να είναι ζυμαρικά, ψωμιά, μπισκότα, πάστα τυριών τύπου φιλαδέλφια, σε μπύρες σε σάλτσες του εμπορίου, γαριδάκια και γενικά να ξέρετε πως η γλουτένη χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων του εμπορίου.

Η αλήθεια δηλαδή είναι πως η ευαισθησία στην γλουτένη προέρχεται εν μέρει στον σύγχρονο κόσμο, από την υπερευρεία χρήση της σε τυποποιημένα και βιομηχανοποιημένα προϊόντα του εμπορίου, προϊόντα από αλεύρι σιταριού ή τύπου κορνφλάουρ (μην σας ξεγελά το όνομα, δεν είναι πάντα από καλαμπόκι).

Μην δαιμονοποιούμε την γλουτένη

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Υπάρχουν τα άτομα που έχουν σοβαρή δυσανεξία στην γλουτένη και πρέπει να προσέξουν την διατροφή τους (5 άτομα για κάθε 700 του γενικού πληθυσμού, αστείο ποσοστό) και αυτοί που έχουν μικρές ενοχλήσεις που δεν τις κατατάσεις στην δυσανεξία. Οπότε αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία θα το γνωρίζατε γιατί θα αντιμετωπίζατε σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη: διάρροια ή δυσκοιλιότητα ανορεξία, απώλεια βάρους, μετεωρισμό της κοιλιάς, πονόκοιλο, καθυστέρηση της ήβης, χρόνια οστεοπενία, δερματίτιδα, διαταραχές της συμπεριφοράς και άλλα πολλά.

Για αδυνάτισμα τα GF προϊόντα ΔΕΝ κάνουν, διότι έχουν περισσότερα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά.

Ένα πακέτο μακαρόνια GF κοστίζει 2.9 ευρώ και το ένα κιλό ψωμί λίγο κάτω από 3 ευρώ (βρήκαμε τα 350γρ. στο 1 ευρώ).

Διάβασε τη συνέχεια εδώ.