Πολύ συχνά, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αυξημένης έκθεσης του σώματός μας, παρατηρείται έντονη κριτική έναντι των διαφορετικών γυναικείων και ανδρικών σωμάτων. Είναι κάτι που τείνει να επηρεάζει την αυτό-εικόνα αλλά και την αυτοεκτίμηση του ατόμου, με αποτέλεσμα να το οδηγεί συχνά σε αρνητικές αυτό-αξιολογήσεις.

Ως γνωστόν, η εικόνα σώματος αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικό κομμάτι της αυτοεκτίμησής μας και έναν παράγοντα που ασκεί καθοριστική επίδραση στην ψυχική υγεία του ατόμου. Ειδικότερα, θα λέγαμε πως επηρεάζει τις νεαρές έφηβες και εφήβους και οδηγεί σε λαθεμένα πρότυπα αναφορικά με την αυτό-εικόνα τους.

Μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι η εικόνα σώματος απασχολεί περισσότερο το γυναικείο φύλο. Ωστόσο, τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι και οι άντρες επηρεάζονται εξίσου από την εικόνα του σώματός τους και η ενασχόλησή τους με αυτό τείνει να αυξάνεται προοδευτικά.

Ως εικόνα σώματος λοιπόν, ορίζουμε τις αντιλήψεις, τις στάσεις και τα συναισθήματα που έχει το άτομο αναφορικά με την αυτό-εικόνα  του για το σώμα, την εικόνα που έχουν οι άλλοι για το ίδιο αλλά και μια ιδανική εικόνα που ίσως θα ήθελε να έχει.

Τι είναι λοιπόν το body shaming; Αποτελεί και αυτό μια εκδοχή εκφοβισμού. Στην ουσία είναι η αρνητική κριτική που ασκείται σε ένα άτομο δια ζώσης ή online, αναφορικά με την εξωτερική του εμφάνιση. Θύματα αυτής της αρνητικής κριτικής είναι συνήθως άτομα με παραπάνω σωματικό βάρος ή λιποβαρή, με λίγα λόγια είναι συνήθως τα άτομα που δεν ταιριάζουν με το κοινωνικό πρότυπο «λεπτός/η=όμορφος/η».

Πολλές φορές τα θύματα του body shaming τείνουν μάλιστα να εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές καθώς και προβλήματα ψυχικής υγείας.

Νote to self:

Μαίρη Ζ. Νταφούλη

Κλινική Ψυχολόγος, MSc, PhDc

Πιστοποιημένη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια