15 ιδέες για όσο θα #μένουμε_σπίτι

Ο Ανδρέας Κυριακόπουλος ξέρει τι πρέπει να κάνεις για να περάσεις το χρόνο σου δημιουργικά, με οικογενειακή θαλπωρή και έμπνευση

Τα μέτρα που λαμβάνουμε ως χώρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι επιτακτικά και η προτροπή από το Υπουργείο Υγείας είναι ότι Μένουμε Σπίτι. Πρόκειται για ένα σύνθημα στο οποίο οφείλουμε να συμμορφωθούμε όλοι, θέτοντας τον εαυτό μας σε κατ’ οίκον περιορισμό, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διαχείριση στα ζητήματα που πιθανόν να προκύψουν στον τομέα της υγείας.

Το να βρισκόμαστε, όμως, διαρκώς μέσα στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη πρόκληση για τους εαυτούς μας και για την αντιμετώπιση του εικοσιτετραώρου. Πέρα από τις καθολικές οδηγίες υγιεινής και περιορισμού που ακολουθούμε, αυτές είναι 15 ιδέες για όσο #μένουμε_σπίτι.

Αν ζεις σε σπίτι ενηλίκων:

• Η πιο ασφαλής επιλογή για να περάσεις το χρόνο σου είναι η τηλεόραση. Έφτασε η στιγμή να τελειώσουμε εκείνη τη σειρά που είχαμε ξεκινήσει και την αφήσαμε στη μέση, να αρχίσουμε μια καινούρια ή να δούμε κάποια ταινία. Εξάλλου με τη συνδρομητική τηλεόραση και το Ίντερνετ στις μέρες οι επιλογές είναι πολλές.

• Στην αντίπερα όχθη, ένας καλός σύμμαχος στην προσωπική μας καραντίνα μπορεί να αποτελέσει ένα βιβλίο. Όλοι έχουμε στη βιβλιοθήκη μας κάποιο βιβλίο που ακόμα δε μας είχε δοθεί η ευκαιρία να διαβάσουμε ή κάποιο δώρο που δεν είχαμε εκτιμήσει τη στιγμή που το λάβαμε.

• Μια απασχόληση στην οποία θα επενδύσουμε αρκετό χρόνο είναι η οργάνωση της ντουλάπας μας. Επειδή έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τη στιγμή που τακτοποιήσαμε τα χειμωνιάτικα ρούχα μας, έφτασε η ευκαιρία να τα βάλουμε και πάλι σε μια σειρά, να σκεφτούμε ποια δε φορέσαμε και δε θα φορέσουμε, ώστε να τα δωρίσουμε όταν μας δοθεί η ευκαιρία, και να τα ταξινομήσουμε ανάλογα με το χρώμα ή το ύφασμά τους, για να διευκολυνθούμε στην επιλογή τους.

• Οι φυσικές μάσκες είναι στη μόδα και με υλικά που έχουμε στο σπίτι μας έχουμε τη δυνατότητα να παράξουμε μάσκες περιποίησης για το πρόσωπο και τα μαλλιά μας. Παντού στο διαδίκτυο θα βρούμε συνταγές περιποίησης με συστατικά όπως φρούτα, γάλα κλπ.

• Επειδή δεν πρέπει να αφήσουμε τους εαυτούς μας, αρχίζουμε να φροντίζουμε και το σώμα μας. Αν και υπάρχουν περιορισμένα πράγματα να κάνουμε στο σπίτι για να γυμναστούμε, στο YouTube υπάρχουν χιλιάδες βίντεο που μας παρουσιάζουν από ασκήσεις στο σπίτι έως γιόγκα!

• Η διακόσμηση του σπιτιού μας μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη ασχολία για να «περάσει η ώρα». Μια έξυπνη ιδέα θα ήταν να δοκιμάσουμε νέες θέσεις στα έπιπλά μας, αν έχουμε καλλιτεχνική φύση και τα απαραίτητα εργαλεία, να τα βάψουμε και γενικά να δώσουμε μια νέα όψη στο χώρο μας.

• Αυτές οι μέρες που θα μείνουμε στο σπίτι μας είναι και μια καλή αφορμή να μιλήσουμε με αγαπημένα μας πρόσωπα. Στις γρήγορες εξελίξεις της καθημερινότητας συνηθίζουμε να μιλάμε με τους ανθρώπους μας κυρίως μέσω μηνυμάτων, αν δε συναντηθούμε. Τώρα μπορούμε να επιστρέψουμε κάποιες δεκαετίες πίσω και να πραγματοποιήσουμε ένα χρονοβόρο τηλεφώνημα, ή να πάμε στο σήμερα μέσω εφαρμογών βιντεοκλήσης.

• Για τις λίγες φορές που θα βγούμε από το σπίτι για να ψωνίσουμε τα απαραίτητα, χρήσιμο θα ήταν αν έχουμε ήδη γράψει μια λίστα αγοράς, ώστε να μη χρειαστεί να επαναλάβουμε την έξοδο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, και όπως επισημάνουν οι ειδικοί, καλό θα ήταν να συμπεριφερθούμε σαν αν είμαστε φορείς του ιού που μπορεί να τον μεταδώσουμε και να φορέσουμε μάσκα και γάντια μιας χρήσης.

• Η οθόνη του κινητού ή του υπολογιστή μας θα μας απασχολήσει πολύ αυτήν την περίοδο. Μπορούμε να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα στις φωτογραφίες μας, να δούμε τι μας αρέσει και τι δε μας αρέσει στα προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -αλλά να μην εθιστούμε σε αυτά. Τα social media ίσως κατακλυστούν από fake news και κινδυνολογία, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε προσεκτικά τον τρόπο ενημέρωσης μας.

Σπίτι με μικρά παιδιά:

• Αν οι ώρες που τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι έχουν αυξηθεί, ένας έξυπνος τρόπος απασχόλησής τους είναι να τους διαβάσουν οι γονείς κάποια παραμύθια, τα οποία μπορούν να τα κάνουν και αναπαράσταση σαν θέατρο, οικογενειακώς. Επίσης η ζωγραφική είναι κάτι που όλα τα παιδιά λατρεύουν και βγάζει προς τα έξω το δημιουργικό εαυτό τους.

• Τα επιτραπέζια έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και επιμορφωτικά προς τα παιδιά μια και τα μαθαίνουν να ακολουθούν κανόνες, να κερδίζουν ή να χάνουν αλλά και να ψυχαγωγούνται. Αν βέβαια δεν έχετε πολλά επιτραπέζια, υπάρχουν και τα αυτοσχέδια παιχνίδια όπως η παντομίμα, όνομα-ζώο-πράγμα, χαλασμένο τηλέφωνο κλπ που ενισχύουν και τους οικογενειακούς δεσμούς.

• Κι επειδή τα παιδιά χειρίζονται την τεχνολογία καλύτερα από όλους τους ενηλίκους, η πιο δημοφιλής εφαρμογή που χρησιμοποιούν είναι το TikTok. Ας μάθουμε μαζί τους χορογραφίες και μιμήσεις, ας τις βγάλουμε βίντεο και ας διεισδύσουμε στον κόσμο τους.

Σπίτι με μεγάλα παιδιά:

• Αν τα παιδιά είναι σε ηλικία που μπορούν να βοηθήσουν έστω και σε μικρές δουλειές του σπιτιού, καλό θα ήταν να συμμετέχουν και αυτά μαζί μας. Μια πιο εντατική γενική καθαριότητα στο χώρο που θα περάσουμε πολλές μέρες επιβάλλεται. Εκτός από τις συνηθισμένες δουλειές, ήρθε η ώρα να απολυμάνουμε λίγο καλύτερα τα πόμολα στις πόρτες, τους υπολογιστές μας, να τοποθετήσουμε αντισηπτικό στην είσοδο του σπιτιού και γενικά να το φροντίσουμε όλα τα μέλη, λίγο περισσότερο.

• Τις μέρες με λιακάδα και καλή θερμοκρασία μια ωραία αφορμή για να ξεκινήσει καλά η μέρα είναι η χαλαρή κουβέντα στο πρωινό. Και η ώρα περνά ευχάριστα και υπάρχει η δυνατότητα να μάθουμε πράγματα ο ένας για τον άλλο.

• Η μουσική, ο χορός και το τραγούδι θα φτιάξει τη διάθεση και την ψυχολογία όλων και παράλληλα θα περάσει αρκετή ώρα χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα οι Lady Gaga, Katy Perry, Demi Lovato και Rita Ora κυκλοφόρησαν νέα κομμάτια. Η επιλογή των τραγουδιών βέβαια μπορεί να γίνεται εναλλάξ από τους γονείς και τα παιδιά για να καλύπτονται όλα τα γούστα.

Ανεξάρτητα όμως με το πώς θα επιλέξουμε να περάσουμε τις μέρες μας στο σπίτι, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την ατομική ευθύνη που φέρουμε. Τόσο για τους ίδιους μας τους εαυτούς όσο και για τους ανθρώπους γύρω μας. 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Editor

Ζει στη Θεσσαλονίκη, σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη και γράφει για τη Θεσσαλονίκη. Thessaloniki Rules!

No Comments Yet

Comments are closed