
Στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής διεθνούς ερευνητικής πρωτοβουλίας με ιδιαίτερη εστίαση στα βιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τις αντιλήψεις σχετικά με τις τοξικές, τις κακοποιητικές και τις υγιείς σχέσεις, ο οίκος YSL Beauty διευρύνει το πρόγραμμα Abuse Is Not Love για τη συντροφική βία. Αυτή η έρευνα σχεδιάστηκε από την καταξιωμένη ερευνήτρια σε θέματα φύλων και σχέσεων Δρ. Beth A. Livingston, προκειμένου να γνωστοποιήσει πληροφορίες που θα επηρεάσουν τις λύσεις και τους εκπαιδευτικούς πόρους για το Abuse is Not Love, την παγκόσμια πρωτοβουλία του οίκου YSL Beauty για την καταπολέμηση της συντροφικής βίας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η κακοποίηση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που πλήττει άτομα κάθε προέλευσης, φύλου, κοινωνικής τάξης και εθνικότητας. Η καμπάνια Abuse is Not Love είναι μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στην εξαιρετικά κρίσιμη ανάγκη υποστήριξης των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην υποστήριξη γυναικών και κοριτσιών που προσπαθούν να ξεφύγουν από βίαιες καταστάσεις, οι οποίες αναδεικνύονται από δεδομένα που συλλέγει ο ΟΗΕ: 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως έχει υποστεί συντροφική βία στη διάρκεια της ζωής της.
Παγκοσμίως, η συντροφική βία πλήττει ως επί το πλείστον γυναίκες που υφίστανται βία από άνδρες: για παράδειγμα στη Γαλλία, 88% των θυμάτων είναι γυναίκες, και 96% των δραστών είναι άνδρες2. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι άνδρες, καθώς και οι γυναίκες σε μη ετεροκανονικές σχέσεις ενδέχεται να μην αποτελούν τα συχνότερα θύματα σωματικής βίας και ανθρωποκτονίας από ερωτικούς συντρόφους, η πρόληψη της κακοποίησης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες μπορεί να βοηθήσει τους πάντες, και οφείλουμε να βοηθήσουμε να ακουστεί η φωνή κάθε ατόμου. Επειδή όλοι αξίζουν μια υγιή, μη κακοποιητική σχέση, αυτή η νέα έρευνα δείχνει τη συχνότητα των προειδοποιητικών σημαδιών σε πληθυσμούς που συχνά παραγνωρίζονται στις υφιστάμενες έρευνες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στο επίκεντρο των ευρημάτων της έρευνας ήταν άτομα που προσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+, τα οποία μίλησαν για τα προσωπικά τους βιώματα σε κακοποιητικές σχέσεις, επισημαίνοντας τα πολύ μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης και την έλλειψη διαθέσιμων πληροφοριών για την εύρεση υποστήριξης. Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και να υπογραμμίσει ότι η κακοποίηση μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε σχέση, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, η δράση Abuse is Not Love θα συνεχίσει να προσφέρει εκπαιδεύσεις και σεμινάρια σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ώστε να προβεί σε συμπληρωματικές πρωτοβουλίες που συνυπολογίζουν τα βιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Έως σήμερα, μέσω του Abuse Is Not Love, ο οίκος YSL Beauty έχει εκπαιδεύσει 493.000 άτομα στα προειδοποιητικά σημάδια της κακοποίησης ενώ, έως το 2030, φιλοδοξεί να έχει εκπαιδεύσει 2 εκατομμύρια άτομα.
Μια προκαταρκτική έρευνα που αναπτύχθηκε από την Δρ. Beth A. Livingston (καθηγήτρια, συγγραφέας, ερευνήτρια) σχετικά με τις αντιλήψεις για τις κακοποιητικές και τις υγιείς σχέσεις ενός πληθυσμού φοιτητών 18 ετών στις ΗΠΑ, ο οποίος περιλάμβανε διάφορες εθνικότητες, ταυτότητες φύλου και διάφορους σεξουαλικούς προσανατολισμούς,3 κατέδειξε μια μεγαλύτερη ανάγκη για ενημερωτικά στοιχεία, ώστε να γίνουν κατανοητά τα βιώματα συντροφικής βίας στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Η τρέχουσα, μεγαλύτερη έρευνα συγκεντρώνει τις φωνές 6000 ΛΟΑΤΚΙ+ συμμετεχόντων, για να αναδείξει τις ιδιαίτερες τάσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σχέσεις τους, σε πέντε διαφορετικές αγορές: ΗΠΑ (2000 συμμετέχοντες), Ηνωμένο Βασίλειο (1000 συμμετέχοντες), Γαλλία (1000 συμμετέχοντες), Ισπανία (1000 συμμετέχοντες) και Γερμανία (1000 συμμετέχοντες). Ο στόχος: να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό το πρόβλημα και να ληφθούν ακόμα περισσότερα μέτρα με στόχο την πρόληψη της συντροφικής βίας και την προώθηση των υγιών σχέσεων. Ταυτόχρονα, ο οίκος YSL Beauty βελτιώνει το πρόγραμμά του, για να διασφαλίζει ότι οι υπηρεσίες του είναι πλήρως συμπεριληπτικές και σχεδιασμένες, για να προσφέρουν εκπαίδευση και πόρους στις κοινότητες που πλήττονται περισσότερο.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι συμμετέχοντες δέχθηκαν ερωτήσεις για τις 19 συμπεριφορές4 που αποτελούν βασικά προειδοποιητικά σημάδια κακοποίησης και κλήθηκαν να απαντήσουν (α) αν έχουν εκδηλώσει ποτέ τέτοιες συμπεριφορές σε μια σχέση, (β) αν έχουν γίνει αποδέκτες τέτοιων συμπεριφορών σε μια σχέση, και (γ) αν αντιλαμβάνονται αυτές τις συμπεριφορές ως σημάδια συντροφικής βίας. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης πόσο άνετα θα μιλούσαν σε ένα αγαπημένο τους πρόσωπο που υφίσταται συντροφική βία, πόσο άνετα θα αισθάνονταν να λάβουν υποστήριξη αν βίωναν οι ίδιοι συντροφική βία και ποια είναι γενικά τα μεγαλύτερα εμπόδια σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε υποστήριξη.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν περισσότερες περιπτώσεις αναφοράς συγκεκριμένων κακοποιητικών συμπεριφορών και περισσότερα εμπόδια σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε υποστήριξη, καθώς και τον φόβο απομόνωσης και στιγματισμού από συναδέλφους, γονείς και φίλους.
Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου.