Ο Τιτανικός αποτελεί το πιο δημοφιλές και ιστορικό ναυάγιο με πολλές θεωρίες, ταινίες και έρευνες να έχουν πραγματοποιηθεί γύρω από το υπερωκεάνιο, που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912.

«Ο Θεός ο ίδιος δεν θα μπορούσε να βυθίσει αυτό το πλοίο», είπε σύμφωνα με έναν από τους πολλούς θρύλους που συνοδεύουν τον Τιτανικό, μέλος του πληρώματός του σε μια γυναίκα καθώς εκείνη επιβιβαζόταν για το παρθενικό του ταξίδι τον Απρίλιο του 1912.

Η ιστορία ήρθε να διάψευση αυτή τη δήλωση και 110 χρόνια αργότερα το ναυάγιο του μεγαλύτερου επιτεύγματος της ναυτιλίας εκείνης της εποχής να συζητιέται ακόμα. Η ταινία Τιτανικός με πρωταγωνιστές το Leonardo DiCaprio και την Kate Winslet κέρδισε 13 Όσκαρ και μέσα από τη ρομαντική και τραγική ιστορία του Jack και της Rose παρουσίασε και πολλά στοιχεία από όσα είχαν συμβεί στο ταξίδι του υπερωκεάνιου που ξεκίνησε από το λιμάνι του Σαουθάμπτον με κατεύθυνσης τη Νέα Υόρκη, στις 10 Απριλίου 1912.

Πέρα από το μεγάλο μέγεθος του Τιτανικού, το σημείο που είχε διαφημιστεί εντονότερα ήταν τα 6 υδατοστεγή τμήματα που διασφάλιζαν το ταξίδι από κάθε δυσάρεστο γεγονός. Στο παρθενικό ταξίδι μία θέση ανάμεσα στους πάνω από 2000 επιβάτες είχε εξασφαλίσει η αφρόκρεμα της αποχής μεταξύ των οποίων κόμησσες, λόρδοι και πολυεκατομμυριούχοι.

Κι ενώ οι πρώτες μέρες κύλησαν ομαλά, στις 14 Απριλίου ξεκίνησε η πορεία που δεν είχε επιστροφή. Ο καπετάνιος Edward Smith ακυρώνει άσκηση χρήσης σωστικών λέμβων, όμως κατά τη διάρκεια της ημέρας το πλοίο λαμβάνει αρκετές ειδοποιήσεις για την ύπαρξη παγόβουνων.

Η μεγάλη ναυτική τραγωδία ξεκίνησε το απόγευμα της 14ης Απριλίου 1912, όποτε ο καπετάνιος αλλάζει ελαφρά νοτιότερα την πορεία του πλοίου, έπειτα από τις προειδοποιήσεις για παγόβουνα. Στις 21:40 ο Jack Phillips, Βρετανός ναύτης και ο ανώτερος χειριστής ασύρματης σύνδεσης στον Τιτανικό, λαμβάνει μήνυμα από παραπλέον σκάφος για παχύ πάγο και μεγάλο αριθμό από παγόβουνα, το οποίο όμως δεν προωθεί λόγω απασχόλησής του με την αλληλογραφία των επιβατών.

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί, μέχρι τις 11 το βράδυ όλοι οι επιβάτες είχαν αποσυρθεί στις καμπίνες τους ενώ 40 λεπτά αργότερα ο παρατηρητής του πληρώματος Frederick Fleet εντοπίζει παγόβουνο ακριβώς μπροστά από τον Τιτανικό, το οποίο χτυπά τη δεξιά πλευρά του υπερωκεάνιου. Μέσα σε 10 λεπτά πάνω από 4 μέτρα νερό κάλυψαν το μπροστινό μέρος του πλοίου ενώ τα μεσάνυχτα ο καπετάνιος ενημερώνεται ότι ο Τιτανικός θα μπορεί να πλέει το πολύ για δύο ώρες ακόμα.

Στις 00:05 οι επιβάτες που αγγίζουν τους 2200 ενημερώνονται για την κατάσταση και συγκεντρώνονται στο κατάστρωμα. Οι σωσίβιες λέμβοι ξεσκεπάζονται αλλά υπάρχει διαθέσιμος χώρος μονό για τους μισούς. Έτσι, σταδιακά αρχίζουν να επιβιβάζονται γυναίκες και παιδιά.

Ένα τέταρτο πριν τη 01:00 η πρώτη σωσίβια λέμβος αγγίζει τη θάλασσα με μόνο 28 άτομα να βρίσκονται σε αυτή ενώ χωρούσε 65. Η τελευταία φτάνει στο νερό στις 02:05 αφήνοντας περίπου 1500 επιβάτες στο πλοίο, που πλέον έχει πάρει μεγάλη κλίση. Στις 02:17 Τιτανικός μεταδίδει το τελευταίο ραδιοτηλεγραφικό του μήνυμα. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες ο καπετάνιος εγκαταλείπει το πλοίο αλλά η σωστική λέμβος στην οποία βρίσκεται, ανατρέπεται και η σωρός του δεν θα βρεθεί ποτέ.

Ένα λεπτό αργότερα το υπερωκεάνιο βυθίζεται στο σκοτάδι και χωρίζεται στα δύο. Πρώτα βυθίζεται στη θάλασσα η πλώρη με πολλούς επιβάτες να πεθαίνουν από το κρύο. Σωστικές λέμβοι που είχαν απομακρυνθεί με κενές θέσεις επιστρέφουν για να περισυλλέξουν ναυαγούς στις 02:20, τη στιγμή που ο ασυρματιστής του πλοίου Μπίρμα στέλνει στον Τιτανικό: “Οι μηχανές μας είναι στο φουλ προς εσάς: θα φτάσουμε στις 6 το πρωί. Ελπίζουμε να είστε ασφαλείς”.

Στις 03:30 τα ξημερώματα οι επιζώντες διακρίνουν τις φωτοβολίδες από το πλοίο Καρπάθια που έρχεται για βοήθεια, ενώ μέχρι τις 08:50 έχει περισυλλέξει 750 επιζώντες και κατευθύνεται προς τη Νέα Υόρκη. Από αυτούς, μέχρι τις 18 Απριλίου επέζησαν 706 άνθρωποι (492 επιβάτες και 214 πλήρωμα) από το ναυάγιο που τη νύχτα όπου συνέβη, η θερμοκρασία του νερού ήταν στους -2 βαθμούς Κελσίου, με τον μέσο όρο επιβίωσης σε αυτήν τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τα 15 λεπτά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσα στους επιβάτες που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από το ναυάγιο του Τιτανικού ήταν και τέσσερις Έλληνες για τους οποίους το 2001 χτίστηκε ένα μικρό μνημείο στο χωριό Άγιος Σώστης στη Μεσσηνία. Αυτοί οι Έλληνες ήταν ο 18χρονος Βασίλης Καταβέλος, ο 33χρονος Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και τα αδέρφια Απόστολος και Δημήτρης Χρονόπουλος (26 και 21 ετών αντίστοιχα), των οποίων οι σοροί δεν βρέθηκαν ποτέ.

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου