Οδηγός επιβίωσης πρωτοετών

Μικρές συμβουλές από έναν 4ετή φοιτητή

Ο δεύτερος μήνας του νέου ακαδημαϊκού έτους πλησιάζει στο τέλος του και οι νέοι φοιτητές και φοιτήτριες έχουν ήδη λάβει την πρώτη γεύση της νέας τους ζωής. Περισσότερη ανεξαρτησία, ελευθερία αλλά και αντίστοιχες ευθύνες, υποχρεώσεις και λίγο παραπάνω άγχος. Ξεκινώντας το τέταρτο έτος, έχω ζήσει αυτά τα συναισθήματα.

Αν ζεις για πρώτη φορά σε δικό σου σπίτι, μακριά από τους γονείς σου, γνωρίζεις πως υπάρχει πιθανότητα να κάνεις λάθος βήματα αλλά πρέπει να είναι ελάχιστα. Τώρα πια έχεις (σχεδόν) τον πλήρη έλεγχο της ζωής σου και κάνεις τις δικές σου επιλογές. Εκεί είναι που κάποιες φορές θα ρωτήσεις κρυφά τον εαυτό σου «Κάνω τις σωστές;». Εγώ θα σου πω ότι, αν αποφάσισες να παραλείψεις τα πρωινά μαθήματα για να κοιμάσαι, ίσως δεν ξεκίνησες πολύ καλά. Είτε το θες είτε όχι, η παρουσία στα μαθήματα βοηθά σημαντικά στην εξεταστική και σε συνδυασμό με το ότι οι περισσότεροι τα προσπερνούν, σου χαρίζει ένα πλεονέκτημα στα μάτια των καθηγητών. Επιπλέον είναι και μια ευκαιρία να δημιουργήσεις νέες παρέες. Σίγουρα οι καινούργιες γνωριμίες είναι δύσκολες αλλά όταν βρίσκεσαι σε μια νέα πόλη, είναι και μία καλή ευκαιρία για να κοινωνικοποιηθείς. Εξάλλου, με αυτά τα άτομα θα δεθείς, θα περάσεις σίγουρα 4 χρόνια μαζί τους και αμέτρητες συναρπαστικές στιγμές. Ίσως
μάλιστα να βρεις και το άλλο σου μισό, που να απεικονίζεται σε μία σχέση ή μία δυνατή φιλία.

Η εμπειρία του πανεπιστημίου θα σε βοηθήσει να μάθεις και καλύτερα την πόλη. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώντας να πάω στο μάθημα ή να πάρω τα βιβλία μου, χάθηκα, και πιθανόν οι περισσότεροι να το έχουν πάθει, αλλά έτσι έμαθα πως να χειρίζομαι την ώρα, τα δρομολόγια των λεωφορείων αλλά και τους δρόμους της πόλης.

Όσον αφορά την αρχή της σχέσης μεταξύ του εαυτού σου και του νέου σου σπιτιού, πρέπει να ξέρεις πως τίποτα δε θα είναι όπως πριν. Τώρα πια οι δουλειές θα γίνονται από εσένα, όπως και πολλές φορές το μαγείρεμα.  Το πιο σημαντικό όμως είναι να μην ξεχάσεις ποτέ να φύγεις από το σπίτι με λεφτά και κλειδιά. Το να κλειδωθείς έξω από το σπίτι είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί και σε αναγκάζει να ανακαλύψεις τη δημιουργικότητά σου, διότι δε θες να ξοδέψεις μια μικρή περιουσία στον κλειδαρά. Κάπως έτσι μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι και τα χρήματα σου.

Όπως και να έχει κάθε αρχή είναι και δύσκολη. Μέσα από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις όμως θα ανακαλύψεις τις δυνάμεις, τα όρια και, κυρίως, τον εαυτό σου. Τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά μπορεί να κουραστείς αλλά θα γίνεις ένας άνθρωπος πιο δυναμικός, πιο υπεύθυνος και με περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Με αλλά λόγια, η εμπειρία του πανεπιστημίου θα σε οδηγήσει στο δρόμο της ολοκλήρωσης.

Διάβασε επίσης:

Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα κτίριά της

Θεσσαλονίκη: 7+1 αξιοθέατα για να επισκεφτείς

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Editor

Ζει στη Θεσσαλονίκη, σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη και γράφει για τη Θεσσαλονίκη. Thessaloniki Rules!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.