Θεσσαλονίκη: 7+1 αξιοθέατα για να επισκεφτείς

Ένας οδηγός με τα απαραίτητα για τους νέους επισκέπτες της πόλης

Θεσσαλονίκη. Μια πόλη γεμάτη γεύσεις, αξιοθέατα και ευχάριστους κατοίκους, πρόθυμους να σε εξυπηρετήσουν. Ίσως η ελληνική πόλη που μπορεί να συνδυάσει καλύτερα από όλες τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινής ζωής με ξέγνοιαστες στιγμές.

Αυτό πιθανόν συμβαίνει διότι υπάρχει η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην ιστορία και τη σύγχρονη ζωή. Γι’ αυτό ένας άνθρωπος που θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από ένα κλασικό 3ήμερο.

Ξεκινώντας μια ξενάγηση από το κέντρο της πόλης, δηλαδή την πλατεία Αριστοτέλους, μπορείς αμέσως να μπεις στο κλίμα της βλέποντας τα νεοκλασικά κτήρια, τα δεκάδες μαγαζιά σε κάθε στενό της. Κατευθυνόμενος κάποιος νοτιοδυτικά και σε απόσταση λιγότερη των 10 λεπτών με τα πόδια, βρίσκεται στο κύριο αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης, το Λευκό Πύργο.

***Αν και πραγματοποιούνται πολλά αστεία για το αν είναι λευκός ή όχι, για τα πρακτικά αξίζει να σημειωθεί πως επί Τουρκοκρατίας χρησιμοποιούνταν ως χώρος μαρτυριών και σφαγών για θανατοποινίτες, με αποτέλεσμα να έχει χρωματιστεί από το αίμα τους. Με την εκδυτικοποίηση της πόλης, όμως, ο τελευταίος θανατοποινίτης εξαγόρασε την τιμωρία του βάφοντας λευκό όλο τον Πύργο και ουσιαστικά μετατρέποντάς τον στη σημερινή τουριστική ατραξιόν.

Διασχίζοντας και την υπόλοιπη Νέα Παραλία, κατάλληλη για τρέξιμο και ποδηλασία, συναντάς τις λεγόμενες «Ομπρελίτσες», ένα αξιοθέατο σύγχρονης τέχνης και μάλλον το πιο πολυφωτογραφημένο, ειδικά το βράδυ.

Στην ίδια περιοχή υπάρχει και το μεγαλοπρεπές άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που δεσπόζει πάνω στο άλογό του, τον Βουκεφάλα.

Άλλο ένα γνωστό αξιοθέατο σε απόσταση 5 λεπτών από την πανεπιστημιούπολη είναι η Κάμαρα ή με την επίσημη ονομασία της, Αψίδα του Γαλέριου. Ακριβώς πάνω από την Κάμαρα, βρίσκεται η Ροτόντα, μια παλιά ορθόδοξη εκκλησία, που μετατράπηκε σε Τζαμί και πλέον αποτελεί μουσειακό χώρο.

Επιπλέον, σε ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να παραλειφθεί η επίσκεψη στα Κάστρα της Άνω Πόλης. Η έλευση στο μέρος, που ήταν κάποτε χτισμένη η πόλη, μπορεί να πραγματοποιηθεί με λεωφορείο ή με τα πόδια, αν είσαι φαν της πεζοπορίας και κοντά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Τα Κάστρα σου μεταφέρουν την αύρα εκείνης της εποχής και παρέχουν τη δυνατότητα να δεις ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, με πανοραμική θέα. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελούν και σημαντικό σημείο φωτογράφησης. Τέλος, για τους πιο σκοτεινούς λάτρεις, αξίζει να επισημανθεί ότι το ΑΠΘ έχει χτιστεί πάνω από τους τάφους των Εβραίων θυμάτων του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ υπάρχει και το ανάλογο μνημείο εντός του campus, απέναντι από την κεντρική βιβλιοθήκη.

Φθηνά αεροπορικά για Θεσσαλονίκη θα βρεις εδώ.

 

Stay tuned έρχονται ακόμα περισσότερα κείμενα για τη Θεσσαλονίκη!

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Editor

Ζει στη Θεσσαλονίκη, σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη και γράφει για τη Θεσσαλονίκη. Thessaloniki Rules!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.