Σέρρες: Ένας προορισμός που συνδυάζει τα αντίθετα

Ιδανικό getaway για τους Θεσσαλονικείς

Πολλές φορές, όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται μια ανάσα ανανέωσης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, τους γρήγορους ρυθμούς και την πίεση που αυτά ασκούν. Για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας μια εύκολη λύση είναι οι Σέρρες.

Η πρώτη βόλτα που αξίζει να πραγματοποιήσει κανείς στην πόλη ξεκινά στον κεντρικό πεζόδρομο, που περιέχει ποικίλα μαγαζιά και μπορεί να δει όλο τον κόσμο των Σερρών.

Στο τέλος του πεζοδρόμου μάλιστα υπάρχει το Ζιντζιρλί Τζαμί, το πιο επιφανές από τα τέσσερα Οθωμανικά μνημεία που διασώζονται έως και σήμερα, στο οποίο πραγματοποιούνται τόσο εκθέσεις όσο και ξεναγήσεις. Τα αλλά τρία που χρονολογούνται από το 15ο αιώνα και σώζονται μέχρι τις μέρες μας σε κατάσταση φθοράς, είναι το Μπεζεστένι, το οποίο στεγάζει και το αρχαιολογικό μουσείο, το τέμενος του Αχμέτ Πάσα και το τέμενος Έσκι, το αρχαιότερο οθωμανικό μνημείο της πόλης. Αξίζει βέβαια να αναφερθεί πως τα τρία τελευταία βρίσκονται λίγο έξω από το κέντρο της πόλης και για την επίσκεψή τους κρίνεται χρήσιμο κάποιο μεταφορικό μέσο.

Ως μια πόλη με έντονο το πολυπολιτισμικό και θρησκευτικό στοιχείο, οι Σέρρες είναι πλούσιες και σε χριστιανικούς ναούς, όπως οι Μεγάλοι Ταξιάρχες, ο Άγιος Παντελεήμονας, η Παναγία Λιόκαλη, η Αγία Παρασκευή και άλλοι που διατήρησαν τη Βυζαντινή αρχιτεκτονική που υπήρχε και πριν τυλιχτούν στις φλόγες, από το 1913.

Για τους λάτρεις των μουσείων, στο Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών εκτίθενται κειμήλια που χρονολογούνται από το 13ο αιώνα έως τον 20ο, ενώ στο Μουσείο Παλαιάς Μητρόπολης Σερρών εντοπίζονται βυζαντινά γλυπτά από το ναό των Αγίων Θεοδώρων. Επιπλέον, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της πόλης των Σερρών, κοινώς γνωστό ως Παλιός Ορφέας, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά το Μακεδονικό αγώνα, μια και η κτίση του υλοποιήθηκε το 1905, και έχει φιλοξενήσει το μεγαλύτερο μέρος της πολιτισμικής ζωής της. Ανάλογα, το Διοικητήριο Σερρών είναι χτισμένο σε σχήμα του γράμματος «Ε» για να συμβολίζει τα ιδανικά Ελλάς-Ελευθερία.

Οι Σέρρες φημίζονται επίσης για την ομορφιά που προσφέρει η φύση τους και γι’ αυτό οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφτούν τη Βυζαντινή Ακρόπολη που βρίσκεται στο πευκόφυτο λόφο Κουλά. Αναλυτικότερα, το συγκεκριμένο αξιοθέατο χαρίζει την όψη ολόκληρης της πόλης αλλά και του δυτικού πύργου, γνωστού ως πύργος του Ορέστη και με βάση μια επιγραφή που χρονολογείται από το 1350 μ.Χ.

Αντίστοιχα, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης βρίσκεται η Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, ένα πάρκο γεμάτο από ρυάκια, χείμαρρους εστιατόρια, μια τεχνητή λίμνη και άφθονο οξυγόνο. Ίσως ο ιδανικότερος προορισμός για να καθαρίσει το μυαλό των τουριστών.

Σε ένα στοιχείο που καινοτομούν οι Σέρρες είναι πως έχουν ήδη από το 1998 τον αυτοκινητόδρομο τους, ο οποίος κρίνεται κατάλληλος και για αγώνες επιπέδου Formula 3. Πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη πίστα στην Ελλάδα, στην οποία και οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, αν πληρούν τις προδιαγραφές.

Όσον αφορά την ικανοποίηση των γευστικών καλύκων, σε ολόκληρη την πόλη υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες και πιο σύγχρονα εστιατόρια, που προσφέρουν γευστικότατα πιάτα σε αρκετά προσιτές τιμές (λιγότερο από 10€ η μερίδα).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως οι Σέρρες είναι μια εύκολη πόλη για όποιον την επισκέπτεται πρώτη φορά, καθώς η πολεοδομία της βοηθά σε μεγάλο βαθμό. Πρόκειται για έναν εύκολα προσβάσιμο, οικονομικό και φιλόξενο προορισμό που μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα, από την παράδοση και το σύγχρονο κόσμο, έως την ηρεμία και την έντονη δραστηριότητα.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Editor

Ζει στη Θεσσαλονίκη, σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη και γράφει για τη Θεσσαλονίκη. Thessaloniki Rules!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.