Η αλήθεια είναι πως έχουν δίκιο όταν αποκαλούν το Παρίσι «Πόλη του Φωτός», γιατί ακόμα και όταν ο ήλιος πέφτει, η πόλη έχει μία σπάνια λάμψη.

Quartier Saint-Sulpice

Όταν ζεις στη Θεσσαλονίκη, η έλευση στην πρωτεύουσα της Γαλλίας μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί με αεροπλάνο και με μία πτήση περίπου δυόμισι ωρών. Ψάχνοντας την κατάλληλη εποχή, υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν αρκετά οικονομικά εισιτήρια, στα οποία όμως πρέπει να προστεθούν τα έξοδα της μεταφοράς από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πόλης.

Η μεταφορά των τουριστών στο Παρίσι μπορεί να πραγματοποιηθεί με το μετρό, μιας και υπάρχουν στάσεις για όλα τα αξιοθέατα. Επιπλέον σε κάθε σταθμό του μέτρο υπάρχουν υπάλληλοι που μπορούν να παράσχουν τις κατάλληλες πληροφορίες για το μέρος που θες να επισκεφτείς ή μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή Paris Metro station στην οποία πληκτρολογείς τη στάση όπου βρίσκεσαι και το σημείο που θέλεις να πας και σου δείχνει τις γραμμές και τις στάσεις του μετρό που πρέπει να ακολουθήσεις. Σε περίπτωση που αυτοί οι δύο τρόποι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, οι κάτοικοι του Παρισιού είναι αρκετά φιλικοί και, παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, μπορούν να βοηθήσουν, μιλώντας στα αγγλικά.

Χωρίς καμία αμφιβολία το πρώτο αξιοθέατο που επισκέπτεται κανείς είναι ο Πύργος του Άιφελ, ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα ολόκληρου του κόσμου, που κατασκευάστηκε μεταξύ 1887 και 1889 με αφορμή την εκατονταετή επέτειο της Γαλλικής επανάστασης. Ο Πύργος του Άιφελ είναι πολύ μεγαλύτερος και πολύ πιο εντυπωσιακός από όσο φαίνεται στις φωτογραφίες. Μία από τις κορυφαίες του στιγμές ξεκινά καθημερινά στις 7 το βράδυ και για κάθε μία ώρα γίνεται ένα φωτορυθμικό σόου, που διαρκεί για 5 λεπτά και μπορεί να διακριθεί από όλο το κέντρο της πόλης. Αξίζει να ανέβει κανείς, έως την κορυφή του πύργου διασχίζοντας τους τρεις ορόφους, τόσο με τα πόδια (περίπου 700 σκαλιά έως το δεύτερο και στη συνέχεια ασανσέρ) όσο και χρησιμοποιώντας εξ αρχής τον ανελκυστήρα, πληρώνοντας πάντα το αντίστοιχο αντίτιμο. Στους δύο πρώτους ορόφους υπάρχουν εστιατόρια και μαγαζιά για σουβενίρ, ενώ στην κορυφή του Πύργου η ανταμοιβή είναι η πανοραμική θέα ολόκληρης της πρωτεύουσας.

Cathedral of Notre Dame, Paris, France

Εξίσου δημοφιλής είναι η Παναγία των Παρισίων, με επίσημη ονομασία Notre-Dame de Paris. Πρόκειται για ένα Μητροπολιτικό χριστιανικό ναό, που η κατασκευή του ξεκίνησε το 1163, με το θεμέλιο λίθο να θέτει ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄. Ο συγκεκριμένος ναός έχει μήκος 128 μέτρα, δύο κωδωνοστάσια, 68 μέτρα το καθένα ενώ προσκυνείται κάθε χρόνο από παραπάνω από 14 εκατομμύρια επισκέπτες. Θαυμασμό προκαλεί και η γλαφυρή όψη του ναού με τα εκφραστικά Gargoyles, που καθημερινά παρακολουθούν τις ζωές των εκατομμυρίων παριζιάνων και προστατεύουν αβίαστα το ναό. Η Παναγία των Παρισίων αποτέλεσε σημαντική πηγή έμπνευσης και για τον Βίκτωρ Ουγκώ. Για το ομώνυμο βιβλίο του ο συγγραφέας είχε έρθει σε συμφωνία με τον εκδότη του για συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, που αντιστοιχούσε σε συγκεκριμένο αριθμό λέξεων. Όταν ολοκλήρωσε το βιβλίο του ξεπερνώντας τον αριθμό των λέξεων, ο εκδότης δε θέλησε να δώσει επιπλέον χρήματα και έτσι ο Ουγκώ αφαίρεσε όλο το κεφάλαιο που αναφερόταν στην περιγραφή του ναού. Αυτό το κεφάλαιο προστέθηκε μετά την όγδοη έκδοση του βιβλίου. Ιδιαίτερη στιγμή αποτελεί η τέλεση λειτουργίας εντός του ναού, που θα μείνει βαθιά χαραγμένη μέσα σου.

Αρκετά σημαντική είναι και η Βασιλική της Ιερής Καρδιάς, που βρίσκεται στη Μονμάρτη και χτίστηκε μεταξύ του 1875 και 1914. Στην κορυφή του Λόφου της Μονμάρτης, όπου βρίσκεται σήμερα η εκκλησία, υπάρχει ο μύθος ότι οι δρυΐδες της εποχής τελούσαν μυστήρια δοξάζοντας τους θεούς τους και ότι οι Ρωμαίοι είχαν χτίσει ναούς αφιερωμένους στους θεούς Άρη και Ερμή. Από το ναό φαίνεται ολόκληρο το Παρίσι, ενώ προχωρώντας προς τα νότια οι τουρίστες και τουρίστριες περνούν από μία μικρή αγορά, που μπορούν να πραγματοποιήσουν αγορές αναμνηστικών αλλά και φαγητών.

Palais du Louvre

Φυσικά το Παρίσι συνεπάγεται και με μία επίσκεψη στο Μουσείο του Λούβρου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού και η είσοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο από την επιφάνεια της πόλης αλλά και υπόγεια από το μέτρο. Βρίσκεται στις όχθες του Σηκουάνα και φιλοξενεί περισσότερα από 35.000 εκθέματα παγκόσμιας κληρονομιάς μεταξύ των οποίων η Νίκη της Σαμοθράκης, η Αφροδίτη της Μήλου και η Μόνα Λίζα. Ωστόσο υπάρχουν φήμες πως τα εκθέματα που παρακολουθεί το κοινό καλύπτουν μόνο το 8% των συνολικών εκθεμάτων του Μουσείου, τα οποία ξεπερνούν τα 445.000 κομμάτια. Αξίζει να αναφερθεί πως αρχικά το Λούβρο αποτελούσε φρούριο, το 14ο αιώνα μετατράπηκε σε παλάτι και από το 15ο αιώνα, όταν έγινε η κατασκευή της πρώτης πτέρυγας, κατά μήκος του Σηκουάνα, έλαβε τη σημερινή του μορφή. Αυτή έχει έκταση 60.000 τετραγωνικών μέτρων και η κύρια είσοδος του Μουσείου είναι χαρακτηριστική η πυραμίδα από γυαλί. Επίσης, εκτός από τα εκθέματα, το Μουσείο του Λούβρου στεγάζει εστιατόρια και καταστήματα για σουβενίρ.

Στο κέντρο του Παρισιού βρίσκεται και η Αψίδα του Θριάμβου, ένα νεοκλασικό αρχιτεκτόνημα και μνημείο μορφής τριαδικής αψίδας, που κατασκευάστηκε κάθ’εντολή του Ναπολέοντα. Στην κυκλική πλατεία Charles de Gaulle συγκλίνουν 12 μεγάλες λεωφόροι της πόλης, οι οποίες χαράχτηκαν το 19ο αιώνα. Οι λεωφόροι αυτές σχηματίζουν γύρω από την πλατεία ένα αστέρι και για αυτό αρχικά είχε ονομαστεί πλατεία του Άστρου. Η αψίδα φέρει εγχάρακτα τα ονόματα των νικών των γαλλικών στρατευμάτων, καθώς και τα ονόματα 558 στρατηγών. Στην αψίδα βρίσκεται επίσης το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη, ο βωμός του οποίου φέρει φλόγα που άναψε για πρώτη φορά το 1921 εις μνήμη των πεσόντων του Ά Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρόσβαση για την επίσκεψη του μνημείου είναι δυνατή μόνο υπογείως αλλά υπάρχει δυνατότητα για άνοδο στην οροφή της, από όπου οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες έχουν πανοραμική όψη του παρισινού κέντρου.

Ένα ταξίδι στο Παρίσι δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και μία επίσκεψη στο παλάτι των Βερσαλλιών, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο της πρωτεύουσας και η έλευση πραγματοποιείται με τη γραμμή C. Στις μέρες μας αποτελείται συνολικά από 2.300 δωμάτια, 67 κλιμακοστάσια και καλύπτει συνολική έκταση 67.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ συνολικά κόστισε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όταν χτίστηκε το κάστρο τον 11ο αιώνα, η κοινότητα των Βερσαλλιών υπήρχε ως μικρό χωριό αλλά σήμερα αποτελεί ένα πλούσιο προάστιο του Παρισιού, Το ανάκτορο απαρτίζεται από τρία τμήματα. Το κυρίως μέρος, όπου κατοικούσε η βασιλική οικογένεια σε σχήμα U και οι άλλες δύο πτέρυγες δεξιά και αριστερά του κτιρίου όπου έμεναν οι ευγενείς, ο κλήρος και οι υπουργοί. Τμήμα των Βερσαλλιών αποτελούν και τα περίφημα δωμάτια της Μαρίας Αντουανέτα, κάποια από τα οποία παραμένουν κλειστά για το κοινό καθώς υφίστανται ακόμα εργασίες. Στο ανάκτορο υπάρχουν και οι ξακουστοί κήποι των Βερσαλλιών, οι οποίοι μαγεύουν με τη θέα τους και συνοδεύονται από λαμπρά σιντριβάνια.

Σαφώς ένα ταξίδι στο Παρίσι δεν είναι μόνο αυτά αλλά και πολλά άλλα αξιοθέατα. Ωστόσο, δεν νοείται να βρεθεί κάποιος άνθρωπος στην πόλη του φωτός και να μη δει κάποια βασικά σημεία. Οι τουρίστες θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, που οι άνθρωποι πίνουν το κρασί τους από νωρίς το απόγευμα, βρίσκονται στις brasserie και απολαμβάνουν εξαιρετική γαστρονομία. Οι τιμές στο Παρίσι είναι ακριβότερες από την Ελλάδα, όμως αξίζει να γευτείς την τοπική κουζίνα όταν βρεθείς εκεί. Εξάλλου τα έξοδα μπορούν να ισοσκελιστούν με τη φθηνή μεταφορά και τη δωρεάν είσοδο σε όλα τα αξιοθέατα για τους νέους και τις νεαρές έως 26 ετών.

Ένα ταξίδι στο Παρίσι θα σε κάνει να καταλάβεις αυτό που είχε πει ο Hemingway: «Αν δείτε τον κόσμο σαν πυραμίδα, τότε σίγουρα στην κορυφή της βρίσκεται το Παρίσι». Πρόκειται για μία φράση που βρίσκει ανταπόκριση σε όλους τους ανθρώπους που ονειρεύονται την παριζιάνικη ζωή και δυσκολεύονται να αποχωριστούν τη γαλλική πρωτεύουσα μετά το τέλος ενός ταξιδιού.

But no matter what the new season brings, we’ll always have Paris…