Παρίσι: Παράδεισος για τους ποδηλάτες ή εφιάλτης για τους πεζούς;

Πώς και γιατί η οικολογική συνείδηση της δημάρχου έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις -αλλά έχει κερδίσει και υποστηρικτές

Η Rue de Rivoli στο Παρίσι πρόσφατα έμοιαζε εντελώς χαοτική, με ποδηλάτες να περνάνε κόκκινα φανάρια από όλες τις κατευθύνσεις, αναβάτες που δουλεύουν delivery να είναι προσκολλημένοι στα κινητά τους τηλέφωνα, ηλεκτρικά σκούτερ να αλλάζουν λωρίδες μανιωδώς, και νευρικοί πεζοί που προσπαθούν να περιηγηθούν μέσα σε αυτό το χάος.

Η Sarah Famery, μια 20χρονη κάτοικος του Παρισιού, βγήκε στο δρόμο έτοιμη για αυτή τη δοκιμασία. Κοίταξε αριστερά, μετά δεξιά, πριν βγει σε μια διάβαση πεζών και αρχίσει να τρέχει καθώς δύο ποδηλάτες πέρασαν λίγα μόνο εκατοστά δίπλα της. «Είναι χάος!» αναφώνησε η Famery, αναφερόμενη στο σμήνος των ποδηλάτων που «έδιωξαν» τα αυτοκίνητα στη Rue de Rivoli από τότε που ο δρόμος μετατράπηκε σε δρόμο πολλών λωρίδων για ποδηλάτες πέρυσι. «Οι πολιτικοί θέλουν να κάνουν το Παρίσι ποδηλατική πόλη, αλλά κανείς δεν ακολουθεί κανόνες», είπε. «Είναι επικίνδυνο να διασχίσεις το δρόμο!»

Το χάος στη Rue de Rivoli, μια μεγάλη κυκλοφοριακή γραμμή που εκτείνεται από τη Βαστίλη, περνά από το Λούβρο και φτάνει μέχρι την πλατεία Concorde, διαδραματίζεται στους δρόμους του Παρισιού καθώς οι αρχές επιδιώκουν έναν φιλόδοξο στόχο να καταστήσουν την πόλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ποδηλάτων έως το 2024.

Η δήμαρχος Anne Hidalgo, η οποία διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας, ισχυρίζεται ότι είναι μια υποψήφια Σοσιαλίστρια με οικολογική ευαισθησία. Έχει κερδίσει τόσο θαυμαστές όσο και εχθρούς με ένα τολμηρό πρόγραμμα μετατροπής του Παρισιού σε μία κορυφαία περιβαλλοντικά βιώσιμη μητρόπολη του κόσμου, ανακτώντας τεράστια τμήματα της πόλης από αυτοκίνητα για πάρκα, πεζούς και μια ποδηλατική επανάσταση στο στιλ της Κοπεγχάγης. Έχει απαγορεύσει τα αυτοκίνητα σε αυτοκινητόδρομους κατά μήκος του Σηκουάνα, και πέρυσι, κατά τη διάρκεια του lockdown, επέβλεψε τη δημιουργία πάνω από 100 μιλίων νέων ποδηλατοδρόμων. Σκοπεύει να περιορίσει τα αυτοκίνητα το 2022 στην καρδιά της πόλης, κατά μήκος της μισής Δεξιάς Όχθης και μέσω της λεωφόρου Saint Germain.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε μια μητρόπολη 10 εκατομμυρίων μετακινούνται με τα ποδήλατά τους τώρα σε καθημερινή βάση. Και το Παρίσι κατατάσσεται τώρα μεταξύ των 10 κορυφαίων πόλεων για ποδήλατα στον κόσμο. «Είναι σαν το Παρίσι να βρίσκεται σε αναρχία», δήλωσε ο Jean-Conrad LeMaitre, πρώην τραπεζίτης που βγήκε πρόσφατα για μια βόλτα στην Rue de Rivoli. «Πρέπει να μειώσουμε τη ρύπανση και να βελτιώσουμε το περιβάλλον», είπε. «Αλλά ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Δεν υπάρχει αστυνομία, πρόστιμα, εκπαίδευση και σεβασμός».

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου.

 

YOURTIPSTER TEAM
YOURTIPSTER TEAM

Το YourTipster δίνει τα tips που πρέπει να γνωρίζεις για προϊόντα, τάσεις και μέρη. Εδώ θα διαβάσεις όλα εκείνα τα tips για την καθημερινότητά σου, την ομορφιά, το προσωπικό σου style και όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα.

No Comments Yet

Comments are closed