Η Νάουσα είναι ένας προορισμός που πρέπει να ανακαλύψεις

Ιστορία αιώνων, ένα δημοφιλές χιονοδρομικό κέντρο και το κρασί που την κάνουν να ξεχωρίζει

Αν ζεις στη Θεσσαλονίκη και θέλεις να πραγματοποιήσεις μία κοντινή εξόρμηση, μια καλή πρόταση είναι η Νάουσα. Απέχοντας περίπου 1,5 ώρα από τη συμπρωτεύουσα, αποτελεί ένα φθηνό προορισμό ως προς τη μεταφορά, η οποία μπορεί να γίνει οδικώς, με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή με το τρένο.

Πρόκειται για μια αρκετά μικρή πόλη, με σημαντικό όμως ιστορικό φορτίο. Η Νάουσα αριθμεί ζωή έξι αιώνων στη σύγχρονη ιστορία και έχει χαρακτηριστεί ως «Ηρωική Πόλη» λόγω της προσφοράς της στην επανάσταση του 1821. Αυτό, εξάλλου, είναι κάτι που το μάρτυρα και το άγαλμα της Αράπιτσας, που αναπαριστά τη στιγμή που οι γυναίκες της πόλης έπεσαν στους καταρράκτες, μαζί με τα παιδιά τους, για να μην υποδουλωθούν.

Όσον αφορά τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της, το κύριο έθιμο που έχει διατηρήσει, διαδραματίζεται την περίοδο των Αποκριών και είναι η παρέλαση με τις στολές των Γενίτσαρων και της Μπούλας, που χρονολογείται ήδη από το 16ο αιώνα.

Ωστόσο η Νάουσα δεν είναι μόνο αυτά. Πρόκειται για μία πόλη που σου αποπνέει την οικειότητα και την ηρεμία ενός χωριού. Άνθρωποι οι οποίοι γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους, γραφικά στενάκια και λίγα μαγαζιά με τους κλασικούς παππούδες είναι μερικά ακόμα κομμάτια αυτού του παζλ. Φυσικά υπάρχουν και οι νεαρές ηλικίες, τις οποίες σε μια βόλτα θα τις συναντήσεις στην αυτοαποκαλούμενη «παραλία», κατά μίμηση της «παραλιακής» της Θεσσαλονίκης, μια και πρόκειται για μια περιοχή με καφετέριες αλλά χωρίς τη θέα της θάλασσας.

Επιπλέον, σε μια τέτοια επίσκεψη αξίζει να επισκεφθεί κανείς τον Άγιο Νικόλαο, ένα μαγικό μέρος στη Νάουσα κατάλληλο για πεζοπορία, χαλάρωση, ρομαντικά ραντεβού αλλά ακόμα και την τέλεση γάμων στο ομώνυμο εκκλησάκι. Εκεί βρίσκονται οι πηγές της πόλης, που προσφέρουν πεντακάθαρο νερό στους κατοίκους, λιμνούλες με κύκνους και, με ελάχιστη φαντασία, ένα απόλυτα κινηματογραφικό σκηνικό.

Μέσα στα θετικά του να επισκεφτείς τη Νάουσα το χειμώνα, είναι και η άψογη παραγωγή των κρασιών της, γνωστά σε όλο τον κόσμο, που μπορούν να σε ζεστάνουν μία κρύα μέρα. Επίσης αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό χάρη στο χιονοδρομικό κέντρο των Τριών-Πέντε Πηγαδιών.

Σίγουρα, οι ακτίνες του ηλίου, με τον τρόπο που φωτίζουν της λίμνες και τα πετρόχτιστα σπίτια, δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως βρίσκεσαι σε παραμύθι. Από την άλλη, το φύσημα του ανέμου που ρίχνει τα φύλλα από τα δέντρα, ή η ομίχλη που σκεπάζει τα δάση, μπορούν να σε τοποθετήσουν φανταστικά σε μια ταινία του Harry Potter.

Όπως και να έχει, είτε το ταξίδι πραγματοποιηθεί με καλό, είτε με κακό καιρό, οι επισκέπτες σίγουρα θα το απολαύσουν.

Διάβασε επίσης:

Γίνε μέλος δωρεάν για φθηνότερες διακοπές!

6 μέρη που πρέπει να επισκεφτείς στην Κοπεγχάγη

Η Θεσσαλονίκη μέσα από τα κτίριά της

Θεσσαλονίκη: 7+1 αξιοθέατα για να επισκεφτείς

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Editor

Ζει στη Θεσσαλονίκη, σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη και γράφει για τη Θεσσαλονίκη. Thessaloniki Rules!