Αθήνα VS Θεσσαλονίκη: Διαφορές, ομοιότητες και ανταγωνισμός

Φαγητό, εκπαίδευση, μετακίνηση, ασφάλεια και ψυχαγωγία είναι μερικοί από τους τομείς που κάνουν τη διαφορά

Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Τόσο μακριά και τόσο κοντά

Παρακολουθώντας κανείς τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μπορεί να εντοπίσει αρκετά στοιχεία που θα αγαπούσε και ίσως κάποια που θα δυσκόλευαν την προσαρμογή του.

Πρώτα από όλα αξίζουν να αναφερθούν οι γαστρονομικές διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με κορυφαία διαμάχη το Fast Food. Στην Αθήνα όλοι μας συναντάμε το καλαμάκι και την πίτα ενώ στη Θεσσαλονίκη το σουβλάκι και το σάντουιτς με πίτα ή ψωμάκι. Αν και οι τιμές κινούνται σε παρόμοια επίπεδα, η φράση «απ’ όλα» στην πρωτεύουσα σημαίνει: τζατζίκι, ντομάτα και κρεμμύδι, ενώ στη Θεσσαλονίκη ισοδυναμεί με: τζατζίκι, κέτσαπ, μουστάρδα, ντομάτα και κρεμμύδι. Να σημειωθεί πως όλες οι σως που χρησιμοποιούνται στη συμπρωτεύουσα χαρακτηρίζονται ως αλοιφές.

Άλλη μία διαμάχη που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πόλεις μεταφέρεται στα γήπεδα. Ο αθλητικός τομέας έχει ανάψει τα αίματα ουκ ολίγες φορές ανάμεσα στο νότο και το βορρά για την επικράτηση στα πρωταθλήματα και στα κύπελλα. Όλο αυτό το κλίμα, μάλιστα, κορυφώνεται με τη συμμετοχή των οπαδών στους αγώνες, εκτός των πόλεων τους, και τα συνθήματα που φωνάζουν οργανωμένα και ρυθμικά.

Επιπλέον αιτία ανταγωνισμού μπορεί να αποτελέσει και ο χώρος της εκπαίδευσης με τις δύο πόλεις να προσπαθούν να βελτιώσουν τόσο το επίπεδο παροχής υπηρεσιών όσο και τις υποδομές τους. Στα κοινά τμήματα που έχουν τα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα οι αρμόδιοι δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη στελέχωση του δυναμικού τους και στα παρεχόμενα προγράμματα που προσφέρουν, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ως προς τα καθαρά πλεονεκτήματα της Αθήνας αξίζει να αναφερθεί πως η αγορά εργασίας είναι μεγαλύτερη και υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς. Ανάλογα και η ψυχαγωγία παρέχει μεγαλύτερες δυνατότητες στην πρωτεύουσα γεγονός που μπορεί να γίνει αντιληπτό, αν σκεφτεί κανείς τους πολιτιστικούς χώρους, τα μουσεία, τα clubs και τα νυχτερινά κέντρα που μπορεί να βρει. Και η μεταφορά ως ένα σημείο θα μπορούσε να λογιστεί ως πλεονέκτημα μία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι περισσότερα και η γεωγραφική θέση της Αθήνας την τοποθετεί δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Από την άλλη μεριά, η Θεσσαλονίκη μπορεί να μην έχει αποκτήσει ακόμα το δικό της μέτρο αλλά η μετακίνηση στην πόλη δεν είναι δύσκολη. Το μεγάλο πλεονέκτημα της, μάλιστα, είναι η πολεοδομία της, που καθιστά εύκολο τον προσανατολισμό των ανθρώπων, καθώς όλοι οι κάθετοι δρόμοι οδηγούν στη θάλασσα. Άλλο ένα θετικό της Θεσσαλονίκης είναι ότι η αγορά της συνεχώς κινείται, τόσο λόγω των κατοίκων της όσο και λόγω των τουριστών και τουριστριών όλων των ηλικιών που προσελκύει όλο το χρόνο. Επίσης, η συμπρωτεύουσα αποτελεί μία ασφαλέστερη πόλη παρά τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, που τη διακατέχει για δεκαετίες. Όσον αφορά το φαγητό της είναι ευρέως γνωστό πως είναι κάτι παραπάνω από νόστιμο.

Τα πλεονεκτήματα της μιας πόλης δεν ισοδυναμούν με μειονεκτήματα ή απαραίτητες ελλείψεις της άλλης. Καλούς και φιλόξενους ανθρώπους, ωραία φαγητά και μεγάλες προσωπικές ευκαιρίες μπορούμε να βρούμε και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το ζήτημα της επιλογής έγκειται στο ότι αναζητά ο κάθε άνθρωπος.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Editor

Ζει στη Θεσσαλονίκη, σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη και γράφει για τη Θεσσαλονίκη. Thessaloniki Rules!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.