Ένας ενδιαφέρον και σχετικά μακρινός προορισμός με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη είναι η Πάτρα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

Η έλευση στην πόλη μπορεί να γίνει με ΙΧ ή με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, ταξίδι διάρκειας 5 έως 7 ωρών και διασχίζοντας σχεδόν όλη την Ελλάδα (πέρασμα από Λάρισα, Λαμία, Ναύπακτο ή από τα Γιάννενα και την Αιτωλοακαρνανία) με αντίτιμο 50 ευρώ αν σπουδάζεις εντός των δύο πόλεων ή 75 ευρώ για όλους τους επιβάτες, μετ’ επιστροφής. Μέσα σε όσα βλέπουν οι επισκέπτες, συμπεριλαμβάνεται και η Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου, ή όπως είναι η επίσημη ονομασία της, Γέφυρα Χαρίλαου Τρικούπη.

Στην Πάτρα σίγουρα υπάρχει πληθώρα αξιοθέατων για να επισκεφτεί κανείς. Η κεντρική πλατεία της πόλης, Βασιλέως Γεωργίου, το όνομά του οποίου πήρε ως φόρο τιμής, έχει ανοικοδομηθεί αρκετές φορές, με την κύρια μορφή της να δίδεται επί κυβερνήσεως Καποδίστρια, αφότου η πόλη είχε καταστραφεί κατά την επανάσταση. Η πλατεία είναι γνωστή για τα δύο σιντριβάνια της, τα οποία παραγγέλθηκαν από την Ιταλία, καθώς και για τις πολιτικές συγκεντρώσεις ή μουσικές εκδηλώσεις. Επίσης αποτελεί το κέντρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων, διότι εκεί πραγματοποιείται τόσο η έναρξη όσο και η κορύφωση αυτών.

Η Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου φιλοξενεί και το Θέατρο Απόλλων, το οποίο αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου και το παλαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων. Είναι μάλιστα και η κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας.

Προχωρώντας από το κέντρο της πόλη και προς τα νότια, οι επισκέπτες διασχίζουν τον πεζόδρομο του Ρήγα Φεραίου, ο οποίος περιλαμβάνει τις πιο δημοφιλείς καφετέριες της Πάτρας και διακόπτεται από τον πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου, εκεί που συναντώνται οι αλυσίδες καταστημάτων όλων των ειδών. Διασχίζοντας μάλιστα το συγκεκριμένο πεζόδρομο, οδηγείται κανείς στο Μόλο της πόλης και το σιδηροδρομικό σταθμό, που περνά από τη Μαρίνα της Πάτρας, έναν από τους πιο αγαπητούς προορισμούς κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Από την άλλη, ακολουθώντας την οδό Αγίου Νικολάου προς τα βόρεια, εκτός από night clubs και την Ηφαίστου, περιοχή για φαγητό και κρασί, γίνονται αντιληπτά τα περίφημα σκαλιά του Αγίου Νικολάου.

Άλλο ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, είναι ο πολυχώρος Veso Mare, που στεγάζει χώρους ψυχαγωγίας, φαγητού, καφετέριες, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, πολυκαταστήματα, βιβλιοπωλεία και κινηματογράφο.

Σε απόσταση 10 περίπου λεπτών με τα πόδια, εντοπίζεται και ο Φάρος της Πάτρας, η ευρύτερη περιοχή του οποίου αναπλάστηκε πρόσφατα με τη δημιουργία παιδικής χαράς, ποδηλατοδρόμου και με την προσθήκη οργάνων γυμναστικής. Επιπλέον αποτελεί έναν καλό χώρο για πεζοπορία, τρέξιμο αλλά και βόλτα καθώς ο φάρος διαθέτει και καφετέρια-εστιατόριο.

Σχεδόν απέναντι από το Φάρο, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της Πάτρας. Η συγκεκριμένη εκκλησία αποτελεί το μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό στην Ελλάδα και τον τέταρτο στα Βαλκάνια, καλύπτοντας εμβαδόν περίπου 1.800 τετραγωνικών μέτρων. Μαζί με τον όμορο παλαιό ναό του Αγίου Ανδρέα, αποτελούν έναν χώρο προσκυνήματος για Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, ενώ στον κεντρικό θόλο υπάρχει ένας επίχρυσος σταυρός μήκους 5 μέτρων, και στους υπόλοιπους 12 μικρότεροι σταυροί ως συμβολισμός του Ιησού και των δώδεκα Αποστόλων.

Ένα αξιοσημείωτο αξιοθέατο είναι και τα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας, νυν πολυχώρος «Πολιτεία». Το κτιριακό συγκρότημα έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα επιρροών από την κεντροευρωπαϊκή βιομηχανική αρχιτεκτονική. Τα κτίρια είναι κατασκευασμένα από ανεπίχριστη πέτρα Αστακού, τα πλαίσια των ανοιγμάτων περιβάλλονται από λίθινες ταινίες, οι ακμές απολήγουν σε μεγάλους ακρογωνιαίους λίθους. Στο συγκεκριμένο μέρος, όσα ζώα κρίνονταν από κτηνιάτρους υγιή, αποστέλλονταν στου στάβλους ενώ τα υπόλοιπα σφαγιάζονταν. Τα σφαγεία της Πάτρας σταμάτησαν να λειτουργούν το 1995 και αργότερα αναπλάστηκαν αποτελώντας χώρο πολιτισμικών και μουσικών εκδηλώσεων, θεατρική σκηνή, καφέ, μπυραρία, αίθουσα συνεδρίων και φιλοξενώντας γάμους και βαφτίσεις, ενώ εκεί στεγάστηκε ακόμη και ραδιοφωνικός σταθμός.

Επίσης, ένα ταξίδι στην Πάτρα δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και μία επίσκεψη στο Ρωμαϊκό Ωδείο. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές κτίσμα των ρωμαϊκών χρόνων της πόλης και θεωρείται ότι κτίστηκε τη χρονιά του Αυγούστου. Ο Παυσανίας μάλιστα αναφέρει ότι ήταν παλαιότερο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού και βρισκόταν σε συνέχεια της ρωμαϊκής αγοράς της πόλης. Στις μέρες μας φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, κυρίως αρχαίου ελληνικού δράματος, αλλά και μουσικές συναυλίες.

Η Πάτρα είναι μία πόλη που το χειμώνα φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις και περιλαμβάνει διάφορα σημεία που αξίζει να δει κανείς. Όσον αφορά το καλοκαίρι, ως πόλη που βρέχεται από θάλασσα έχει κοντινές παραλίες, οι οποίες δεν απέχουν πολύ ώρα από το κέντρο της. Στο ενδιάμεσο, φιλοξενεί το πιο διάσημο καρναβάλι της χώρας (με τελετές μεγάλων και μικρών), που μετρά πάνω από 180 χρόνια ζωής και φιλοξενεί ετησίως δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστές. Συμπερασματικά, αποτελεί μια πόλη που όλοι μπορούν να δουν, να κάνουν και να απολαύσουν πολλά πριν επιστρέψουν στη βάση τους.

Διάβασε επίσης:

Ταξίδι στο Μονακό: Όσα απολαύσαμε, δοκιμάσαμε και φωτογραφήσαμε

Οι αγορές της Θεσσαλονίκης

Κέρδισε ένα ταξίδι στην Ορεινή Αρκαδία

Η Νάουσα είναι ένας προορισμός που πρέπει να ανακαλύψεις