Αμοργός: Το πραγματικό μπλε της Ελλάδας σε κατάλευκο φόντο 

Υπέροχες εικόνες γαλήνης, τοπικές λιχουδιές και μια χώρα όπως θα έπρεπε να είναι όλες

Η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες παγκοσμίως, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες. Στα νησιά μας ανεμίζουν οι γαλανόλευκες σημαίες, που συνδυάζονται άψογα με τους αντίστοιχους χρωματισμούς σε σπίτια και σοκάκια.

Η Αμοργός, ένας σχετικά μακρινός από την Αθήνα προορισμός, αλλά και ένα νησί γεμάτο αυθεντική ζωντάνια, μπορεί να αποτελέσει την απεικόνιση του καλοκαιρινού, ελληνικού τοπίου.

Το ταξίδι από τον Πειραιά διαρκεί περίπου έξι ώρες και το αντίτιμο για τα εισιτήρια είναι αρκετά προσιτό. Το νησί διαθέτει δυο λιμάνια, την Αιγιάλη και τα Κατάπολα, τα οποία σηματοδοτούν την έλευση και την αποχώρηση των τουριστών.

Ένα από τα κυρία αξιοθέατα είναι το μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, με τη θέα του να εκτείνεται σε όλο το νησί. Το μοναστήρι μπορεί να ειδωθεί κυρίως από τη θάλασσα όμως η προσέλευση σε αυτό απαιτεί την άνοδο 300 περίπου σκαλιών. Βέβαια, η όψη των κρυστάλλινων νερών αξίζει τον κόπο, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τα φυλαχτά που μπορεί να πάρει ως ενθύμια.

Άλλο ένα μοναστήρι που αξίζει την επίσκεψη όλων, είναι αυτό του Αϊ-Γιώργη, μια και υπάρχει η δυνατότητα συνάντησης με τη μοναχή Ειρήνη. Πρόκειται για μια πρώην διαφημίστρια, που εγκατέλειψε την πολύβουη Αθήνα, βρέθηκε στην Αμοργό και ο λόγος της προσφέρει τη γαλήνη που όλοι οι άνθρωποι θέλουμε.

Χρήσιμη από άποψη θεάς είναι και μια επίσκεψη στο Ναυάγιο της Αμοργού, στην Κάτω Μεριά. Έπειτα από πολλές μετονομασίες του πλοίου και ως ακόλουθο της κακοκαιρίας, λίγο αφότου η Ολυμπία ξεκίνησε τα ταξίδια της, το Φεβρουάριο του 1980, η άγκυρά της έσπασε, μέρος του πλοίου βυθίστηκε και έκτοτε αποτελεί ένα αξιοθέατο για το νησί.

Όσον αφορά τις παραλίες, η διασημότερη είναι αυτή της Αγίας Άννας, στην οποία η έλευση μπορεί να πραγματοποιηθεί όχι μόνο με αυτοκίνητο αλλά και με τα λεωφορεία του νησιού. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μικρή παραλία με καταγάλανα νερά στο νότιο τμήμα του νησιού, που η άμμος και τα βότσαλα που την περιβάλουν προσθέτουν στην αξία της.

Επιπλέον, υπάρχει και η θάλασσα του Αγίου Παύλου, η οποία διαθέτει ένα μικρό καραβάκι για να μεταφέρει τους ταξιδιώτες στο απέναντι νησάκι, Νικουριά, για να περάσουν τη μέρα τους.

Βέβαια, για τους πιο εναλλακτικούς επισκέπτες, η Αμοργός διαθέτει και το δικό της κάμπινγκ, κοντά στην Αιγιάλη. Εκεί, εκτός από κάποια beach bars, μπορείς να έχεις και τις ώρες απόλυτης ηρεμίας, συζητώντας ή διαβάζοντας κάποιο βιβλίο.

Η χώρα του κυκλαδίτικου νησιού έχει κάποιες μικρές διαφορές από τις υπόλοιπες των ελληνικών νησιών. Τα μαγαζιά της δε σκεπάζουν το τοπίο ούτε ξεπερνούν σε αριθμό τα σπίτια των κατοίκων. Είναι τόσα ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και τον τουρισμό του νησιού. Επιπλέον, στο κέντρο της Αμοργού βρίσκεται και ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο με εκθέματα που βρέθηκαν στις τρεις αρχαίες πόλεις, στις Αρκεσίνη, Αιγιάλη και Μίνωα. Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι το μουσείο στεγάζεται στον Πύργο του Γαβρά, που χτίστηκε το 16ο αιώνα.

Ανάλογα, ένα όμορφο πέρασμα θα ήταν και αυτό από τις περιοχές της Αμοργού που πραγματοποιείται η συγκομιδή της ελιάς και η επεξεργασία της για να μετατράπηκε σε λάδι.

Το συγκεκριμένο νησί δεν είναι ιδιαίτερα κοσμοπολίτικο αλλά οι συχνές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, προσφέρουν χαμόγελα σε όσους το επισκέπτονται. Από τα Θολάρια μπορεί να γίνει ορατή η όψη της ακρόπολης της Αιγιάλης, στην οποία βρίσκεται σε ένα βράχο η μόνη της Αγίας Τριάδας. Εκεί πραγματοποιούνται εκδηλώσεις από το χορευτικό τμήμα της Αμοργού, το οποίο καλεί τους επισκέπτες να συμμετάσχουν ενεργά. Επίσης, αν ο καιρός το επιτρέπει, η συγκεκριμένη τοποθεσία αποτελεί και το σημείο εκκίνησης πεζοπορίας στην άγρια φύση του νησιού.

Η λέσχη γαστρονομίας Αμοργού, αποτελεί άλλο ένα σήμα κατατεθέν, καθώς ανά διαστήματα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος, με τις γυναίκες του νησιού να μαγειρεύουν τα μοναδικά ξεροτήγανα, λουκούμια, παραδοσιακά γλυκά και φαγητά. Η Αμοργός εξάλλου, αν πρέπει να φημίζεται για δυο πράγματα, αυτά είναι το φαγητό και η φιλοξενία της. Σε κάθε μέρος που θα βρεθείς, θα απολαύσεις και ψημένη ρακί.

Τέλος, αν το ταξίδι στην Αμοργό πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στο Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ταινιών Μικρού Μήκους, που λαμβάνει χώρα στο Aegialis Hotel and Spa. Πρόκειται για την παρουσίαση μικρών ταινιών όλων των ειδών, που αφορούν τη φύση, τα νησιά και τις ανθρώπινες σχέσεις. Στο φεστιβάλ, που διαρκεί περίπου πέντε μέρες λαμβάνουν μέρος άνθρωποι από όλο τον κόσμο και οι καλύτερες ταινίες βραβεύονται σε μια ξεχωριστή βραδιά που συνοδεύεται από τραγούδι, χορό και φαγητό.

Με λίγα λόγια, η Αμοργός αποτελεί έναν προορισμό που σε ηρεμεί και ταυτόχρονα σου προσθέτει ένα τεράστιο χαμόγελο, λόγω της επιστροφής σου στην απλότητα. Πρόκειται για ένα νησί που μπορεί να μη σου προσφέρει τη διασκέδαση της τρέλας αλλά σου χαρίζει την ουσία της ψυχαγωγίας.

Βρες ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την Αμοργό εδώ.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Editor

Ζει στη Θεσσαλονίκη, σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη και γράφει για τη Θεσσαλονίκη. Thessaloniki Rules!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.