Squid Game: 4 λόγοι που αξίζει να το δεις

Ποια είναι η υπόθεση; Γιατί έγινε τόσο μεγάλη επιτυχία; Τελικά κατά πόσο είναι πρωτότυπο το σενάριο;

Πρόκειται σίγουρα για ένα outsider στο Netflix που καταφέρνει να γίνει τεράστια παγκόσμια επιτυχία και να αναδειχτεί ως η πιο δημοφιλής σειρά του ever. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ λογικό να συμβαίνει αυτό και σου εξηγώ το γιατί παρακάτω. Πριν, όμως, να ξεκαθαρίσω πως το τελείωσα γρήγορα, μου πέρασε πολλά μηνύματα αλλά στο τέλος μου φάνηκε παγερά αδιάφορο και έκλεισα το Netflix με τεράστια απορία γιατί το παρακολούθησα.

Είναι λογικό, λοιπόν, να γίνει επιτυχία αρχικά λόγω του concept του, δεν έχουμε ξαναδεί σε Δυτικοερυωπαική σειρά ανθρώπινα παιχνίδια επιβίωσης, ωστόσο έχουμε δει παρόμοιο concept σε άλλη Ασιατική ταινία.

Σε κρατάει γιατί τα παιχνίδια ενώ είναι απλά και το υπόβαθρό τους έχει μια παιδικότητα, έχουν βαθμό δυσκολίας, παίζονται με ανθρώπους που πραγματικά πεθαίνουν και περιμένεις να δεις ποιος θα μείνει στο τέλος μαζί με τον 456 παίκτη. Άλλωστε, αυτός είναι σίγουρο ότι θα φτάσει μέχρι το τέλος και μας το ξεκαθαρίζει η σειρά εξαρχής -sorry for the spoiler!

Ανατρεπτική Πλοκή 

456 άνθρωποι που είναι εθισμένοι στον τζόγο, στα ναρκωτικά και χρωστάνε παντού, κλήθηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι με έναν άγνωστο όπου με δυσκολία κέρδισαν και εν τέλη έλαβαν κάποιες μυστήριες κάρτες με έναν αριθμό. Ουσιαστικά αυτή ήταν η πρόσκλησή τους να συμμετάσχουν στο παιχνίδι. Αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να παίξουν 6 παιχνίδια για παιδία που οι ίδιοι έχουν παίξει άπειρες φορές στην παιδική τους ηλικία. Ακούγεται εύκολο όμως δεν είναι καθώς εάν χάσεις στο παιχνίδι, χάνεις αυτόματα και με συνοπτικές διαδικασίες τη ζωή σου. Από τους 456 μπορεί να κερδίσει μόνο ένας και φυσικά το έπαθλο; Τα λεφτά, αφού κάθε ένας παίκτης που αποκλείεται από την διαδικασία ισούται με 100.000 γουόν. Η υπόθεση μοιάζει απλή αλλά οι συμβολισμοί και τα μηνύματα είναι φανερά σε όλη τη διάρκεια της σειράς ενώ υποτίθεται ότι η βασική ιδέα είναι να αναπαραστήσει τον άγριο ανταγωνισμό του καπιταλισμού και να μας δώσει μια ιδέα από το τι εστί παιχνίδι επιβίωσης.

Χρήματα vs Ανθρώπινη Ζωή

Έχει πολύ ενδιαφέρον το πώς αντέδρασαν οι άνθρωποι στην αρχή του παιχνιδιού, όπου λειτουργούσαν με βάση τις αξίες της κοινωνίας στην οποία ζουν. Όλο αυτό ξαφνικά αλλάζει όταν διακυβεύεται η ζωή τους αλλά και το χρηματικό έπαθλο που μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Η σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης παρουσιάζεται σε όλο της το μεγαλείο από το πως αντιδρά ένας άνθρωπος σε καταστάσεις όπου τον περιβάλλουν άνθρωποι που δεν εμπιστεύεται μέχρι του ότι τους έχει δοθεί η επιλογή να ψηφίσουν και εάν η πλειοψηφία επιθυμεί να σταματήσει το παιχνίδι, αυτό και γίνεται. Φαίνεται λοιπόν τη δύναμη που έχει η ανθρώπινη απληστία ένα από τα βασικά μηνύματα που περνάει η σειρά. Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παίκτες συναίνεσαν για την συμμετοχή τους χωρίς όμως να ξέρουν τι επακολουθεί.

Η έμφαση στο συναίσθημα 

Η σειρά σε κάνει να νιώθεις και να σκέφτεσαι έντονα. Φιλίες, πόνος, προδοσία, εμπιστοσύνη, θυσίες, τραύματα, αγώνες, προσπάθεια, φόβος, απελπισία, πανικός, μοναξιά. Στην αιματηρή κοινωνία που έχουν φτιάξει οι διαγωνιζόμενοι, παρατηρούμε ομαδική δουλειά, συνεργασία, συντροφικότητα, μισογυνισμό, εγωισμό ή όχι και φυσικά και το να πιστεύεις στο ανθρώπινο είδος ακόμα κι όταν όλα σε οδηγούν στο αντίθετο.

Το μυστήριο

Σε όλους μας αρέσουν οι σειρές με έντονη πλοκή, μυστήριο και οι ανατροπές. Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτά τα παιχνίδια; Ποιο μυαλό συνέλαβε αυτή την ιδέα; Ποιος συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες για τους συμμετέχοντες; Ποιος παρακολουθεί τα πάντα; Ποιοι δέχτηκαν να ελέγχουν την πρόοδο των παιχνιδιών; Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα αποκαλύπτονται σιγά σιγά σε κάθε επεισόδιο μέχρι το τέλος της σειράς.

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου.

 

ΕΛΕΝΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ
ΕΛΕΝΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ

Beauty Editor

Έχει συνεργαστεί με μεγάλα brands ομορφιάς ενώ έχει περάσει και από τον χώρο του PR/Branding & Εvents Management. Λατρεύει τις ωραίες εικόνες, ταξιδεύει πολύ συχνά για να εμπνέεται και είναι απόλυτα beauty junkie.

No Comments Yet

Comments are closed