Don’t Look Up: Σε ποιους βασίστηκαν οι χαρακτήρες

Τα πρόσωπα της χρονιάς εμπνέουν τη νέα ταινία του NETFLIX με πρωταγωνιστές τον Leonardo DiCaprio, τη Jennifer Lawrence και την Meryl Streep

Το Don’t Look Up του Netflix είναι η νέα σατιρική απόλαυση που ασκεί κριτική στην ζωή. Κάθε χαρακτήρας της άντλησε έμπνευση από πραγματικές φιγούρες της πολιτικής, του Hollywood και όχι μόνο.

Μέσα από έξυπνες στιχομυθίες και πλάνα είναι εύκολο να δούμε παραλληλισμούς μεταξύ της πραγματικότητάς και του κυριολεκτικού «Μην κοιτάτε προς τα πάνω». Με την κλιματική αλλαγή και τον COVID-19 να διαφαίνονται, το Don’t Look Up παρέχει μια χιουμοριστική αλλά ρεαλιστικά απογοητευτική εικόνα της τρέχουσας πραγματικότητάς μας.

Το “Don’t Look Up” του Adam McKay ακολουθεί ένα ζευγάρι αστρονόμων καθώς αγωνίζονται να κάνουν τον κόσμο να πάρει στα σοβαρά τη δική του επικείμενη καταστροφή. Αφού η υποψήφια διδάκτωρ Kate Dibiasky ανακαλύπτει έναν κομήτη σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη, γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να σωθεί ο κόσμος. Ωστόσο, γρήγορα ανακαλύπτουν ότι ο κόσμος — ο Πρόεδρος, η επιστημονική κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης και ένα μεγάλο μέρος των Αμερικανών πολιτών — απλά δεν ενδιαφέρεται.

Με προθεσμία έξι μηνών, ο Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) και η Kate Dibiasky είναι επιφορτισμένοι με την προσπάθεια να σώσουν έναν κόσμο που δεν πιστεύει ότι κινδυνεύει. Αντί να τελειώσει με το κλισέ, ευτυχισμένο τέλος του Χόλιγουντ, το Don’t Look Up τελειώνει με την πλήρη εξόντωση του πλανήτη Γη – μια σαφή προειδοποίηση για τη μοίρα που περιμένει τη Γη αν η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπιστεί σύντομα.

Δες παρακάτω πάνω σε ποιες προσωπικότητες χτίστηκαν οι ρόλοι.

Η Kate Dibiasky είναι η Greta Thunberg

Ο χαρακτήρας της Dibiasky δεν είναι ο τέλειος καθρέφτης του νεαρού περιβαλλοντολόγου, αλλά υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί μεταξύ των δύο. Η Dibiasky, δικαιολογημένα, είναι παθιασμένη με τη μοίρα του κόσμου και δεν φοβάται να το δείξει. Ωστόσο, όταν ο χαρακτήρας της στο Don’t Look Up θυμώνει και προσπαθεί να αναγκάσει τον κόσμο να πάρει τη μοίρα του στα σοβαρά, την αγνοούν και την μετατρέπουν σε meme. Όταν η Greta Thunberg ξέσπασε στο κοινό το 2018, έτυχε παρόμοιας υποδοχής. Ο θυμός και η ανησυχία της κεφαλαιοποιήθηκαν από πολλούς που διαφώνησαν με το μήνυμά της. Αντί να επικεντρωθεί στην υγιή επιστήμη που παρουσίασε, γελοιοποιήθηκε επειδή εξέφρασε γνήσια συναισθήματα γύρω από τη μοίρα του πλανήτη — ακριβώς όπως η Dibiasky.

Ο Peter Isherwell είναι οι Elon Musk, Jeff Bezos, & Mark Zuckerberg

Ο Peter Isherwell (Mark Rylance), Διευθύνων Σύμβουλος της BASH Cellular, μπορεί να θεωρηθεί ως το παράξενο άτομο που αγαπά τα εκατομμύρια αλλά και την εξέλιξη τεχνολογίας όπως ο Elon Musk, ο Mark Zuckerberg, ο Jeff Bezos πρόσωπα που ακούσαμε πολύ το 2021. Ξεκινάει την ταινία ως το εκκεντρικό, παράξενα γοητευτικό ιδιοφυές άτομο, αλλά καθώς η πλοκή εξελίσσεται, γίνεται σαφές ότι υπάρχει κάτι πιο απειλητικό που βράζει από κάτω. Ο Isherwell, όπως πολλοί μεγιστάνες της τεχνολογίας στον πραγματικό κόσμο αυτή τη στιγμή, έχει μια γοητεία με τα διαστημικά ταξίδια. Δίνει προτεραιότητα στα χρήματα και το κέρδος έναντι της επικείμενης κλιματικής κρίσης — μια κοινή κριτική που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πλουσιότεροι του κόσμου, καθώς διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε προσωπικά διαστημικά έργα ενώ ο πλανήτης αντιμετωπίζει καταστροφική κλιματική αλλαγή.

Η President Janie Orlean είναι ο Donald Trump

Η Πρόεδρος Janie Orlean (Meryl Streep) είναι μια σαφής καρικατούρα του πρώην προέδρου Donald Trump. Από τον ναρκισσισμό μέχρι τον νεποτισμό, η Πρόεδρος Orlean τα έχει όλα. Όταν την προσεγγίζουν με νέα για τον Κομήτη Dibiasky, εύκολα απορρίπτει και χειραγωγεί την επιστήμη για να ταιριάζει στη δική της ατζέντα. Ακόμη και όταν φτάνουν οι σαφείς αποδείξεις για τον κομήτη, γίνεται μια κραυγή συσπείρωσης στις μαζικές συγκεντρώσεις της, οι οποίες αντικατοπτρίζουν ανατριχιαστικά τις συγκεντρώσεις του Trump. Όπως ο Trump και οι υποστηρικτές του αρνήθηκαν και υποβάθμισαν την πανδημία COVID-19 παρά τα μυριάδες στοιχεία, η Πρόεδρος της ταινίας και οι υποστηρικτές της αγνόησαν έναν κομήτη που μπορούσαν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια.

Ο Jason Orlean είναι η οικογένεια Trump

Εάν η President Orlean είναι παρωδία του Donald Trump, ο Jason Orlean (Jonah Hill) είναι μια σύνθεση των παιδιών και της γυναίκας του Trump. Όλοι τους επωφελήθηκαν από τη θέση του Donald Trump ως Προέδρου, όντας στις έδρες εξουσίας για τις οποία κατά τα άλλα δεν είχαν τα προσόντα — ακριβώς όπως ο Jason.

Οι Brie Evantee και Jack Bremmer είναι τα Morning Talk Shows και οι New York Times

Η Brie Evantee (Cate Blanchett) και ο Jack Bremmer (Tyler Perry) θα μπορούσαν εύκολα να είναι οι οικοδεσπότες πρωινής εκπομπής. Η  στάση και η προτίμησή τους για μια καλή στιγμή έναντι των σκληρών ειδήσεων είναι στοιχεία μπορούν να βρεθούν σχεδόν σε κάθε κανάλι το πρωί. Ωστόσο, ο McKay ισχυρίζεται ότι οι χαρακτήρες του στα μέσα ενημέρωσης δεν προορίζονταν να σατιρίσουν κανένα άτομο εκτός από ολόκληρους θεσμούς. Σε μια συνέντευξη του ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η New York Herald στο Don’t Look Up εμπνεύστηκε από τους New York Times.

Η Riley Mina είναι η Ariana Grande

Αυτός ο ρόλος είναι μια από τις πιο προφανείς συγκρίσεις κυρίως επειδή η ίδια η σταρ έπαιξε τον ρόλο. Η Ariana Grande ανέλαβε μια σατιρική εκδοχή του εαυτού της στο Don’t Look Up με το ρόλο της Riley Mina, μιας ποπ σταρ της οποίας το δράμα της σχέσης της έγινε πρωτοσέλιδο παρά την αναπόφευκτη καταστροφή του πλανήτη. Στο παρελθόν, η Grande έχει μιλήσει εναντίον άλλων διασημοτήτων που αποτυγχάνουν να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες τους για καλό σκοπό. Η Grande έχει αγωνιστεί για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, τη συμμετοχή στην ψηφοφορία, τα φεμινιστικά ζητήματα και το κίνημα Black Lives Matter.

Δες το trailer:

YOURTIPSTER TEAM
YOURTIPSTER TEAM

Το YourTipster δίνει τα tips που πρέπει να γνωρίζεις για προϊόντα, τάσεις και μέρη. Εδώ θα διαβάσεις όλα εκείνα τα tips για την καθημερινότητά σου, την ομορφιά, το προσωπικό σου style και όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα.

No Comments Yet

Comments are closed