Τι σημαίνουν τα σύμβολα στα καρτελάκια των ρούχων

Ένας αναλυτικός οδηγός για να μην καταστρέψεις ξανά τίποτα στο πλυντήριο ή το σιδέρωμα

Η συγκεκριμένη ερώτηση ίσως ανήκει στις μοναδικές που ακόμα και οι μαμάδες μας δεν ξέρουν! Τι σημαίνουν, λοιπόν, τα σύμβολα στα καρτελάκια των ρούχων; Ναι ναι, σε αυτά τα ενοχλητικά καρτελάκια που συνήθως κόβουμε γιατί δεν αντέχουμε.

Όμως αυτά τα καρτελάκια έχουν ένα σκοπό κι αυτός είναι να μας δώσουν τις σωστές οδηγίες πλυσίματος ώστε να μην καταστρέψουμε τα ρούχα μας. Είναι πραγματικά σαν μια ξένη γλώσσα, τη γλώσσα των ρούχων και των υφασμάτων, που εμείς πρέπει να κατανοήσουμε για να μην τους αλλάξουμε χρώμα, σχήμα ή μέγεθος -μεταξύ μας τώρα, πόσες φορές έπλυνες με λάθος τρόπο τα ρούχα σου και το μετάνιωσες;

Ήρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε όλο αυτό τον μύθο και τα «ακαταλαβίστικα» σύμβολα και να μάθουμε πραγματικά τι σημαίνουν τα σύμβολα στα καρτελάκια των ρούχων.

Οδηγίες Πλυσίματος 

Όπου παρατηρείτε τα παρακάτω σύμβολα, δώστε σημασία καθώς αφορούν το σωστό πλύσιμο των ρούχων.

 1. Κρύο Πλύσιμο: Αν δεις κάπου αυτό το σύμβολο σημαίνει πως πρέπει το συγκεκριμένο να το πλύνεις σε κρύο πρόγραμμα στο πλυντήριο μεταξύ 10 και 30 βαθμών κελσίου.
 2. Χλιαρό Πλύσιμο: Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να το πλύνεις σε πρόγραμμα πλυντηρίου από 30 έως 60 βαθμούς άφοβα.
 3. Καυτό Πλύσιμο: Κάτι που δεν συναντάμε συχνά σε ρούχα, όσο σε σεντόνια και κλινοσκεπάσματα, με την συγκεκριμένη ένδειξη μπορείς να το πλύνεις στο πλυντήριο σου ακόμα και στους 90 βαθμούς κελσίου.

 1. Η ένδειξη αυτή αφορά το στέγνωμα των ρούχων σου με ειδικό πρόγραμμα στο πλυντήριο σου, κοινώς γνωστό το στεγνωτήριο. Με αυτό το σύμβολο μπορείς να στεγνώσεις τα ρούχα σου με ένα κανονικό πρόγραμμα στεγνώματος άφοβα.
 2. Σε αυτή την περίπτωση προτίμησε κάτι πολύ light που δεν θα ταλαιπωρήσει το ρούχο ενώ θα κάνει μικρά και σπασμοδικά στεγνώματα μετά από κάθε πλύσιμο.
 3. Η “κόκκινη” ένδειξη, ότι το ρούχο σου δεν μπορεί να μπει σε στεγνωτήριο εκτός εάν μπορείς να το προσαρμόσεις σε ένα πολύ απαλό πρόγραμμα ειδικό για ευαίσθητα ρούχα.

 1. Το τρίγωνο της χλωρίνης είναι η πιο γνωστή έκφραση για θυμάσαι αυτό το σύμβολο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση χλωρίνη ελεύθερα.
 2. Μην χρησιμοποιήσεις καθόλου χλωρίνη. Αυτό είναι το σύμβολο που συναντάμε στα περισσότερα μας ρούχα και όχι άδικα μιας και η χλωρίνη τα καταστρέφει εντελώς.
 3. Χρησιμοποίησε χλωρίνη χωρίς χλώριο. Μπορείς δηλαδή να το καθαρίσεις σε βάθος και να το απολυμάνεις χωρίς όμως να καταστρέψεις τις ίνες του ρούχου

 1. Πλύσιμο στο πλυντήριο. Ίσως από τα πιο ξεκάθαρα σύμβολα που μπορούμε να βορύμε στα καρτελάκια των ρούχων μας.
 2. Πλύσιμο στο χέρι αυστηρά.
 3. Καθόλου πλύσιμο. Αυτό το συναντάμε συνήθως σε αρκετά συνθετικά είδη  όπως κουβέρτες, παπλώματα και όχι ρούχα.
 4. Στεγνό καθάρισμα μόνο.
 5. Όχι στεγνωτήριο. Τα ρούχα με την συγκεκριμένη ένδειξη δεν αντέχουν τις θερμοκρασίες του στεγνωτηρίου και γι’αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Οδηγίες Σιδερώματος και Στεγνώματος

Πως να στεγνώσεις το κάθε ρούχο αλλά και σε τι θερμοκρασία πρέπει να το σιδερώσεις για να μην το κάψεις.

 1. Αυτό το σύμβολο σου δίνει την ελευθερία να χρησιμοποιείς άφοβα το στεγνωτήριο σου είτε είναι ξεχωριστό είτε ενσωματωμένο στο πλυντήριό σου.
 2. Όπου Χ σημαίνει ότι κάτι απαγορεύεται, στη συγκεκριμένη περίπτωση το στέγνωμα σε οποιοδήποτε μηχάνημα.
 3. Αυτό το σύμβολο σου δείχνει πως ιδανικά πρέπει να το κρεμάσεις/απλώσεις για να στεγνώσει.
 4. Αυτή η σπάνια ένδειξη δείχνει πως πρέπει να στεγνώσει σε φλατ επιφάνεια και συνήθως αυτό συμβαίνει όταν δεν μπορούμε να σιδερώσουμε τα ρούχα μας.
 5. Η συγκεκριμένη ένδειξη σημαίνει ότι δεν πρέπει να τσαλακώνεται το ύφασμα καθόλου, οπότε ξέχασε το στεγνωτήριο ή το άπλωμα.

 1. Το σύμβολο με τον κύκλο αξίζει να θυμάσαι πως δείχνει την ιδανική θερμοκρασία, άρα ο κενός κύκλος σημαίνει ότι αντέχει σε κάθε θερμοκρασία.
 2. Η υψηλή θερμοκρασία είναι ιδανική στην συγκεκριμένη περίπτωση.
 3. Μεσαία θερμοκρασία με δύο τελείες μέσα στον κύκλο, σημαίνει ότι είναι ιδανική για πιο ευαίσθητα και delicate υφάσματα.
 4. Χαμηλή θερμοκρασία αυστηρά.
 5. Καθόλου θερμοκρασία ή airdry.

 1. Οι οδηγίες σιδερώματος αποτελούν το πιο σημαντικό κομμάτι μιας και μπορεί όντως με ένα πέρασμα να κάψεις τα ρούχα σου.
 2. Σιδέρωμα σε μεσαία θερμοκρασία
 3. Σιδέρωμα σε υψηλή θερμοκρασία. Μια ένδειξη που θα δεις κυρίως σε σεντόνια.
 4. Καθόλου σιδέρωμα.
 5. Σιδέρωμα χωρίς ατμό.

Μπες εδώ και βάλε αστεράκι στο YourTipster για να μαθαίνεις τα πάντα πριν απ’ όλους

ΕΛΕΝΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ
ΕΛΕΝΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ

Beauty & Style Editor

Έχει συνεργαστεί με μεγάλα brands ομορφιάς ενώ έχει περάσει και από τον χώρο του PR/Branding & Εvents Management. Λατρεύει τις ωραίες εικόνες, ταξιδεύει πολύ συχνά για να εμπνέεται και είναι απόλυτα beauty junkie.

No Comments Yet

Comments are closed