Μια αναδρομή στο στιλ των Πρώτων Κυριών σε κάθε ορκωμοσία

16 γυναίκες που έγραψαν ιστορία με τα ρούχα που επέλεξαν. Φωτογραφικό ρεπορτάζ από τις εμφανίσεις που άφησαν εποχή

Η ημέρα της ορκωμοσίας του Προέδρου θεωρείται από τις πιο σημαντικές στην Αμερική καθώς είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του εκάστοτε προέδρου με την σύζυγο και οικογένεια του.

Ο τίτλος της Πρώτης Κυρίας είναι εξίσου σημαντικός καθώς δεν είναι απλά «η γυναίκα του προέδρου» αλλά πρόκειται για μια παρουσία που αποτελεί παράδειγμα για τις υπόλοιπες γυναίκες. Δεν είναι τυχαίο που ανάμεσα στις πιο επιτυχημένες Πρώτες Κυρίες είναι η Michelle Obama, η Jackie Kennedy και η Hillary Clinton.

Περιοδικά, γυναίκες, μόδα έδιναν βάση στο στιλ και το ντύσιμο των κυριών της Αμερικής. Έτσι κι αλλιώς, από τα περιοδικά που κυκλοφόρησαν το 1930, τα θέματα μεταξύ άλλων οικοκυρικών, αφορούσαν την Πρώτη Κυρία, τις συνήθειες της ενώ πολλές φορές έδιναν τα αυθεντικά πατρόν από φορέματα που είχε φορέσει σαν δώρο στο περιοδικό.

Μέχρι και σήμερα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η επιλογή του σχεδιαστή που θα ντύσει την Πρώτη Κυρία την ημέρα της ορκωμοσίας καθώς η ίδια αποτελεί τη γυναικεία φιγούρα θα κάνει τον γύρο της Αμερικής.

Το στιλ της Πρώτης Κυρίας αλλά και οι επιλογές της τόσο στα κοσμήματα όσο και στα χρώματα για τις εμφανίσεις σημαίνουν πολλά και πολλές εμφανίσεις ήταν iconic κι έμειναν στην ιστορία.

Εμείς, με αφορμή την ορκωμοσία του Joe Biden και την εμφάνιση της υπέρκομψης Dr. Jill Biden, κάνουμε μια ανασκόπηση σε όλες τις κυρίες που πέρασαν από τον Λευκό Οίκο.

Mary Todd Lincoln

Δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα τι ακριβώς φόρεσε η Mary Todd Lincoln, Πρώτη Κυρία στο πλευρό του Lincoln στους εορτασμούς της ορκωμοσίας, όμως πιστεύεται πως είναι το ίδιο με αυτό των λιγοστών φωτογραφιών που υπάρχουν. Με φούστα crinoline, -κρινολίνο δηλαδή μιας και ήταν must για την εποχή στα του 19ου αιώνα-, η οποία είναι γεμάτη με βολάν και ένα φλοράλ μοτίβο. Τα extravagante κεντημένα λουλούδια κατά μήκος του φορέματος προσέδιδαν την θέση της Πρώτης Κυρίας αλλά και την σημασία της τελετής. Η Mary Todd Lincoln ήταν η πρώτη που φορούσε ρούχα made in USA, πολύ συχνά ρούχα από τη σχεδιάστρια Elizabeth Kurkley, πρώην μοδίστρα και οικονόμος του Λευκού Οίκου.

Julia Dent Grant

Γυναίκα του Ulisseus Grant (Ελισαίου Γκραντ), πρώην αξιωματικού του στρατού και Προέδρου της Αμερικής μέχρι το 1877. Τη θυμόμαστε σαν μια πρώτη Κυρία που κατανόησε απόλυτα τη σημασία του ρόλου της και αποτέλεσε μια παραδειγματική παρουσία. Στην δεύτερη τελετή ορκωμοσίας του συζύγου της το 1873, η Julia φορούσε ένα μεταλιζέ φόρεμα από ελεφαντόδοντο κεντημένο με δαντέλα σε όλο το μπούστο. Αν και δεν υπάρχουν φωτογραφίες από την συγκεκριμένη μέρα, το φόρεμα βρίσκεται στο Victoria & Albert Museum.

Caroline Lavinia Scott Harrison

Πρώτη κυρία στο πλευρό του προέδρου Benjamin Harrison, η Caroline ήταν επίσης λάτρης της Αμερικανικής αγοράς και έτσι στην ορκωμοσία του άντρα της φόρεσε ένα ολομέταξο φόρεμα που παράχθηκε στην Νέα Υόρκη από την Logan Silk Company. Ο συμβολισμός πίσω από το φόρεμα βρισκόταν στην πινελιά της Ινδιάνας καλλιτέχνιδας Mary Williamson όπου σχεδίασε ένα μπροκάρ μοτίβο μεταξιού, φόρο τιμής στον παππού του συζύγου της, τον Πρόεδρο William Henry Harrison. Επίσης το συγκεκριμένο φόρεμα δεν φωτογραφήθηκε ποτέ φορεμένο και διατηρείται στο Victoria & Albert Museum.

Ida Saxton McKinley

Η σύζυγος του William McKinley, που έμεινε στην ιστορία σαν μία από τις πιο δυστυχισμένες Πρώτες Κυρίες. Η ίδια γνώρισε την απώλεια αρκετών μελών της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των δύο μικρών παιδιών της, και αργότερα διαγνώστηκε με χρόνια επιληψία που την άφησε σχεδόν παράλυτη. Ο Τύπος τότε την αμφισβήτησε ως προς τις ικανότητες της να σταθεί σαν Πρώτη Κυρία αλλά η Ida ήταν αποφασισμένη να αποδείξει ότι είναι ικανή. Στην πρώτη ορκωμοσία του συζύγου της το 1897, φορούσε ένα φόρεμα από ανοιχτό γκρι μπροκάρ με fichu δαντέλα. Ήταν μια ταπεινή γυναίκα και ήθελε να το περάσει με την παρουσία της, ενώ εκτιμούσε την σκληρή δουλειά και τα χειροποίητα κομμάτια, μάλιστα στην περιοδεία τους στον κόσμο έγινε συλλέκτρια Βέλγικης Δαντέλας την οποία έραβε η ίδια στα αγαπημένα της ρούχα.

Edith Kermit Carow Roosevelt

Η σύζυγος του Theodore Roosevelt, πρόεδρος των ΗΠΑ έως το 1905, ήταν μια πολύ αντισυμβατική Πρώτη Κυρία. Ναι μεν στεκόταν βράχος στο πλευρό του συζύγου της, οι εμφανίσεις της ωστόσο ήταν ελάχιστες. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές μαρτυρίες ή φωτογραφίες που να αποδεικνύουν το τι φορούσε στην ορκωμοσία του Roosevelt καθώς θεωρούσε τα φορέματα και τα πλούτη πολυτέλεια. Έτσι το Ινστιτούτο Smithsonian που μόλις είχε αρχίσει τη συλλογή με φορέματα που ανήκουν στις συζύγους των προέδρων, πήρε τη φούστα που συνήθιζε η ίδια να φοράει και βάση φωτογραφιών έφτιαξε το μπούστο. Το φόρεμα βρίσκεται από τότε στο Ινστιτούτο και διατηρείται σε άριστη κατάσταση.

Helen Taft

Η σύζυγος του William Howard Taft ήταν η πρώτη γυναίκα Προέδρου που δώρισε το φόρεμα της ορκωμοσίας ενώ ήταν εκείνη θέσπισε αυτή την διαδικασία. Όλες οι μετέπειτα κυρίες έκαναν την ίδια κίνηση ενώ χάρη στην Helen τονίστηκε το πόσο σημαντικό είναι το outfit εκείνης της ημέρας.

Eleanor Roosevelt

Θεωρείται η μακροβιότερη Πρώτη Κυρία της Αμερικής, η Eleanor Roosevelt έγινε η μάστερ στις ορκωμοσίες και το σωστό ντύσιμο για την εποχή. Έτσι, στην πρώτη ορκωμοσία του Franklin D. Roosevelt το 1933 που λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ο μόνος πρόεδρος που εξέτισε τέσσερις θητείες, φόρεσε ένα φόρεμα με μπλε μεταξωτή crep και στρας από φεγγαρόπετρα. Τα αποσπώμενα μανίκια σχεδιασμένα από την Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας Sally Milgrim έγιναν αμέσως διάσημα και εντυπωσίασαν τις Αμερικανίδες που έτρεξαν να το αντιγράψουν. Η Eleanor συνήθιζε να κάνει πολλά κοσμικά πάρτι κι έτσι οι εμφανίσεις της ήταν αμέτρητες μέχρι που το FDR της τα απαγόρεψε λόγω της μεγάλης κατάθλιψης με το ξεκίνημα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Jacqueline Kennedy

Ίσως η πιο δημοφιλής σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Jackie Kennedy στιγμάτισε τη θέση της Πρώτης Κυρίας και άλλαξε ριζικά το στιλ αλλά και την «δουλειά» της μέχρι τότε. Μπορεί η θητεία της σαν Πρώτη Κυρία να ήταν σύντομη αλλά ο αντίκτυπός της δεν έμοιαζε με τίποτα που είχε δει στο παρελθόν ο Λευκός Οίκος. Λίγο μετά την εκλογή του συζύγου της, John F. Kennedy, ανακοίνωσε θα ήθελε να μετατρέψει τον Λευκό Οίκο σαν «μια βιτρίνα της Αμερικανικής τέχνης και ιστορίας». Από τις Πρώτες Κυρίες που δεν έδωσαν σημασία σε εγχώριους σχεδιαστές και προσέλαβε τον Ρώσσο Oleg Cassini σαν προσωπικό της σχεδιαστή και στιλίστα. Για την ορκωμοσία του JFK, η Jackie φορούσε ένα φόρεμα σε A-γραμμή και ασορτί παλτό από τον Ρωσικής καταγωγής Cassini. Το κλασικό Jackie O καπέλο και το γούνινο muff της ολοκλήρωσαν ένα από τα πιο fashion iconic looks Πρώτης Κυρίας.

Claudia Taylor “Lady Bird” Johnson

Η Lady Bird Johnson -ένα ψευδώνυμο που της δόθηκε σε νηπιακή ηλικία-, έγινε πρώτη κυρία το 1963, αλλά σε μια πολύ μικρή και ταπεινή τελετή ορκωμοσίας καθώς  ο Kennedy είχε μόλις δολοφονηθεί. Δύο χρόνια αργότερα, μετά την εκλογή του συζύγου της, Lyndon B. Johnson, το 1965, πραγματοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη τελετή. Για την τελετή ορκωμοσίας, φορούσε ένα κόκκινο μάλλινο φόρεμα και το αντίστοιχο καπέλο. Στο γκαλά βέβαια άλλαξε σε ένα πολυτελές κίτρινο μεταξωτό σατέν παλτό με sable στο μανίκι και εσωτερικά ένα πολύ μίνιμαλ φόρεμα σε ίσια γραμμή. Η Lady Bird επέλεξε κάτι που ένιωθε ότι είχε μια διαχρονική γοητεία παρόλο που γνώριζε πως δεν θα αγαπηθεί τόσο από τους φανατικούς υποστηρικτές των Πρώτων Κυριών και σίγουρα θα σχολιαζόταν αρνητικά.

Pat Nixon

Το 1969 ο σύζυγός της, Richard Nixon, ορκίστηκε  και στην τελετή φορούσε ένα φούξια παλτό από την Jay Sarnoff Custom Couture, μια αμερικανική εταιρεία της εποχής. Η γούνα που έκλεψε τα βλέμματα και το καπέλο έκαναν το look της ένα από τα πιο κομψά στην ιστορία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στη δεύτερη ορκωμοσία του Nixon το 1973, επέλεξε ένα ακόμη έντονο χρώμα παλτό, αυτή τη φορά σε ένα μπλε-πράσινο μοτίβο με ένα γιακά γούνας.

Barbara Bush

Πήρε την σκυτάλη από την Nancy Regan και το προσωπικό ύφος της Barbara Bush δεν ήταν τόσο fashion forward κάτι που έκανε εντύπωση ακόμα και στους κοντινούς της ανθρώπους. Κατά την ορκωμοσία του George H. W. Bush το 1989 , δημιούργησε ένα πολύ συντηρητικό look με ένα βαθύ τυρκουάζ παλτό που σχεδιάστηκε από τον Bill Blass και το συνδύασε με ένα περιδέραιο μαργαριταριών.

Hillary Clinton

Μια από τις Πρώτες Κυρίες που αναμείχθηκε βαθιά με την πολιτική σε σημείο μετά την θητεία του άνδρα της να θέσει εκείνη -παταγωδώς- υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Αμερικής. Σαν πρώην γραμματέας του κράτους η Hillary φορούσε πολύ παντελόνια όμως όταν το 1993 ορκίστηκε ο άνδρας της, Bill Clinton “άλλαξε” σε φούστες και φορέματα. Η Hillary στην ορκωμοσία το 93 φορούσε ένα παλ ροζ κοστούμι από τον σχεδιαστή του Αρκάνσας Connie Fails, στον οποίο η ίδια είχε αναθέσει πολλά σχέδια στο παρελθόν. Το μπλε βελούδινο off-the-face καπέλο από την Darcy Creech ολοκλήρωσε το look της κάνοντας την παρουσία της τότε αρκετά ενδιαφέρουσα. Για την δεύτερη ορκωμοσία του Μπιλ το 1997 η Χίλαρι επέλεξε τον Όσκαρ ντε λα Ρέντα για να την ντύσει με το κοραλλί φόρεμα και  ασορτί παλτό από μαλλί melton.

Laura Welch Bush

Μετά την κυρία Clinton η κυρία Bush δεν δείχνει να έχει και ιδιαίτερη αισθητική και οι επιλογές της είναι super συντηρητικές και «παλιακές» για την εποχή. Για την πρώτη ορκωμοσία του George Bush το 2001 επέλεξε το couturier από το Ντάλας Michael Faircloth, ο οποίος δεν ήταν και τόσο γνωστός ή ικανός να φέρει εις πέρας το look αυτό. Παρά το έντονο μπλε του παλτό το look της δεν ικανοποίησε τους φανατικούς. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στη δεύτερη ορκωμοσία του George Bush  το 2005, η Laura “έτρεξε” επίσης στον Όσκαρ ντε λα Ρέντα και εκείνος έκανε τα μαγικά του με ένα κομψό χειμερινό λευκό παλτό και  ασορτί φόρεμα από κασμίρ.

Michelle Obama

Η πρώτη μαύρη Πρώτη Κυρία στο πλευρό ενός από τους πιο συμπαθητικούς και αγαπητούς Προέδρους στην ιστορία της Αμερικής, Barack Obama. Μοντέρνα αισθητική, γούστο και αλλαγές που έφερε με το έργο της είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της αγαπημένης των Αμερικάνων Μισέλ. Στην ορκωμοσία του Obama το 2009 η Michelle φόρεσε ένα ανοιχτό παλ lime μάλλινο σακάκι, κεντημένο με πέρλες και πέτρες και την υπογραφή του Ισπανού Isabel Toledo. Τα J. Crew δερμάτινα γάντια της έδωσαν μια super μοντέρνα πινελιά. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2013, η Michelle εμφανίστηκε σαν την επιτομή της σύγχρονης γυναίκας με ένα παλτό Τhom Browne και φόρεμα από μετάξι σε καρό μοτίβο. Η ζώνη από λουστρίνι με τις πέτρες και τα βιολέ γάντια της απογείωσαν το look της που μαζί με της Jackie O θεωρούνται από τα πιο iconic.

Melania Trump 

Μια τετραετία ήταν αρκετή για την Melania να αποδείξει το πόσο στιλ έχει με τις μοναδικές της εμφανίσεις. Μπορεί να μην ήταν η Πρώτη Κυρία που περίμενε ο Αμερικανικός λαός, ωστόσο η ίδια απασχόλησε πολλές φορές τα μέσα με το στιλ της. Στην ορκωμοσία του Donald Trump το 2017, η Μελάνια επέλεξε ένα Ralph Lauren σύνολο σε παλ γαλάζια απόχρωση. Το παλτό με τον folding γιακά αλλά και ο σικάτος κότσος της έδεσαν ένα πολύ κομψό look για την τελετή.

Jill Biden 

Η Πρώτη Κυρία του γηραιότερου Προέδρου της Αμερικής Joe Biden, ορκίστηκε τον Ιανουάριο του 2021 φορώντας ένα tweed μπλε σύνολο της Αμερικανίδας σχεδιάστριας Alexandra Markarian O’Neill, με φόρεμα και ασορτί παλτό.

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου.

ΕΛΕΝΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ
ΕΛΕΝΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ

Beauty & Style Editor

Έχει συνεργαστεί με μεγάλα brands ομορφιάς ενώ έχει περάσει και από τον χώρο του PR/Branding & Εvents Management. Λατρεύει τις ωραίες εικόνες, ταξιδεύει πολύ συχνά για να εμπνέεται και είναι απόλυτα beauty junkie.

No Comments Yet

Comments are closed