Τζένη Μπαλατσινού: Γράφει και αποχαιρετά τη Ρίκα Βαγιάνη

Τα συγκινητικά λόγια

Η Τζένη Μπαλατσινού γράφει για τη γνωριμία και τη σχέση της με τη Ρίκα Βαγιάνη:

Ήταν Μάιος του 1991 όταν γνώρισα τη Ρίκα. Εκείνη διευθύντρια του Cosmopolitan που διοργάνωνε το διαγωνισμό “Look of the Year” του πρακτορείου Elite Models, εγώ φέλερπι μοντέλο που είχα κερδίσει το διαγωνισμό. Ταξιδέψαμε μαζί στη Νέα Υόρκη για τον τελικό. Ήμουν πολύ ψαρωμένη που θα ταξίδευα με την διευθύντρια του Cosmopolitan. Μπαίνοντας στο αεροπλάνο, πριν καν απογειωθεί, η αμηχανία μου εξαφανίστηκε από τη γλύκα και το γέλιο της.

Μείναμε στη Νέα Υόρκη μία εβδομάδα με highlight την γνωριμία μας με τον David Coperfield, ο οποίος ως μέλος της διοργάνωσης του διαγωνισμού ζητούσε σε όλες τις τουριστικές βόλτες που κάναμε ως ομάδα να είναι με την “The Greek Brunette” (Ρίκα). Με το χιούμορ της και το τρανταχτό της γέλιο τον είχε εντυπωσιάσει, μέχρι που την κάλεσε στην Αριζόνα στο εργαστήριο του για να της δείξει όλα τα ταχυδακτυλουργικά μυστικά (λέμε τώρα) σχετικά με τις εξαφανίσεις. Μάλιστα o Ντόναλντ Τραμπ (ο οποίος βρισκόταν στη διοργάνωση ως επαγγελαμτίας μοντελοπνίχτης και χορηγός με το ξενοδοχείο Plaza- που φιλοξενούσε όλους τους εμπλεκόμενους του διαγωνισμού) τον ρωτούσε συνέχεια “Τι έχεις πάθει με την μελαχρινή Ελληνίδα”;
Η Ρίκα στην Αριζόνα δεν πήγε πότε…

Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε πολλές φορές αλλά γνώριστήκαμε περισσότερο κάποια χρόνια αργότερα στην παραλία του Άγιου Σώστη.
Εκεί κάθε καλοκαίρι κάτω από την σκιά της “παράγκας”. Η μόνη σκιά στη παραλία, μία αυτοσχέδια τέντα με παρεό, που δεν έμπαινες από κάτω αν δεν είχες έγκριση από τους θαμώνες.

Αερικό σε όλες τις κινήσεις της. Στον τρόπο που περπατούσε ή δίπλωνε τα καλίγραμμα πόδια της όταν καθόταν στην άμμο, στον τρόπο που κουνούσε τα χέρια της όταν μίλαγε ή τίναζε τα μαλλιά της μπροστά από το πρόσωπό της. Όταν την πετύχαινα μόνη, πράγμα σπάνιο, ξεκινούσαμε τις φιλοσοφικές συζητήσεις περί έρωτα. Κορίτσι, έφηβη, ώριμη γυναίκα, δυναμική, ανασφαλής, ντροπαλή, sexy, καλλιεργημένη, ένα μωσαϊκό γοητευτικής γυναίκας. Ο έντονος αυτοσαρκασμός της την γείωνε για να μπορεί να ισορροπεί το πολυδιάστατο μυαλό και την ευαισθησία της.

Ένα απόγευμα καθισμένες κάτω από τα πολύχρωμα παρεό της παράγκας και χαζεύοντας τους υπόλοιπους να μαζεύουν ξύλα για φωτιά, περιμένοντας το βραδινό μπάνιο, μου μίλησε για τον Καναδό.

– Άκου να σου πω, για να σου κάνω τα πράγματα πιο εύκολα μην επιχειρείς να ερμηνεύεις τίποτα στον έρωτα, δε θα σε βγάλει πουθενά. Κάθε φορά που θέλεις να ορίσεις κάποια κατάσταση, άκου τον Καναδό.

– Ποιός είναι ο Καναδός;

– Ένας είναι ο Καναδός ποιητής! Πάρε τον Λεονάρντο αγκαλιά και άκου τους στίχους του. Θα καταλάβεις γιατί χρειάζεται να ζήσεις τα πατώματα, τη βουτιά, το θυμό και to dance to the end of love μικρή μου…

Σηκώθηκε και βούτηξε στο σούρουπο της θάλασσας.

Εγώ αυτή την εικόνα θα κρατήσω, την φιγούρα σου να απομακρύνεται μέσα στο νερό, στην παραλία μας, “που όλα τα πόνι θα είναι νεαρά”.

Ποια ήταν η Ρίκα Βαγιάνη

Ρίκα Βαγιάνη: 6 πιστεύω της που δε θα ξεχάσουμε ποτέ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κερδίστε ένα ταξίδι στην Άνδρο!