Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ελληνική καταγωγή, η ζωή δίπλα στη Βασίλισσα και η επιρροή του

Η σχέση με την Ελισάβετ και τα πρώτα χρόνια της ζωής του

«Η Αυτού Υψηλότητά του απεβίωσε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο Κάστρο του Γουίνσδορ» ανακοίνωσε η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας χθες το μεσημέρι. «Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν σε εύθετο χρόνο. Η Βασιλική Οικογένεια ενωμένη με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να πενθήσουν την απώλεια του». Με αυτόν τον τρόπο ανακοινώθηκε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ο θάνατος του συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ, Φιλίππου, στα 99 του χρόνια.

Ο ελληνικής καταγωγής Πρίγκιπας Φίλιππος, τον οποίο η Βασίλισσα αποκαλούσε ως «η δύναμή μου και η διαμονή μου», νοσηλεύτηκε τον Φεβρουάριο μετά από μία αδιαθεσία και υποβλήθηκε σε θεραπεία για λοίμωξη λόγω της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης της καρδιάς του. Ένα μήνα αργότερα, και αφού είχε υποβληθεί στην αντίστοιχη επέμβαση, πήρε εξιτήριο.

Η ζωή του Πρίγκιπα

Ο Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921, στην Κέρκυρα ως το μικρότερο παιδί και μοναδικός γιος του Πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της Δανίας και της Πριγκίπισσας Άλις του Μπάτενμπεργκ.  Ο Ανδρέας, του οποίου ο πατέρας, ο Βασιλιάς Γιώργος Ά της Ελλάδας, δολοφονήθηκε το 1913, ήταν διοικητής του ελληνικού στρατού κατά τον πόλεμο του 1919-1922 με την Τουρκία. Με την ήττα της Ελλάδας, ο Άντριου και η οικογένειά του εξορίστηκαν το 1922, εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία.

Σε ηλικία 7 ετών, ο Φίλιππος στάλθηκε για σχολείο στην Αγγλία, όπου έζησε με την πνευματική γιαγιά του, Βικτώρια Μάουντενμπάτεν και το θείο του Τζόρτζ Μάουντενμπάτεν. Οι τέσσερις αδερφές του Πρίγκιπα παντρεύτηκαν Γερμανούς αριστοκράτες και τρείς από αυτές συντάχθηκαν μαζί τους υπέρ των Ναζί.

Ως έφηβος, εντάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό και συνέχισε να υπηρετεί στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του στις μάχες του Cape Matapan και της Κρήτης και της εισβολής στη Σικελία. Ήταν στον κόλπο του Τόκιο για την παράδοση των Ιαπώνων στις 2 Σεπτεμβρίου 1945, και αργότερα θα καταταγόταν τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό του Βαλόρ για τις υπηρεσίες του στο Ναυτικό.

Το 1947, σε ηλικία 26 χρόνων, ο Φίλιππος παντρεύτηκει τη Βασίλισσα Ελισάβετ, απαρνώμενος τον ελληνικό του τίτλο. Αργότερα του δόθηκε ο τίτλος Δούκας του Εδιμβούργου, από τον πατέρα της Ελισάβετ, Βασιλιά Γεώργιου VI.

Η σχέση και η επιρροή του στη Βασίλισσα Ελισάβετ

«Εγώ, και ολόκληρη η οικογένειά του, και αυτή και πολλές άλλες χώρες, του χρωστάμε ένα χρέος μεγαλύτερο από αυτό που θα ισχυριζόταν ποτέ ή θα το ξέρουμε ποτέ» είχε δηλώσει η Βασίλισσα.  Παρά τα προβλήματα που είχαν στις αρχές του γάμου τους και τις φημολογούμενες εξωσυζυγικές του σχέσεις, ο γάμος τους δεν έφτασε ποτέ σε οριακό σημείο.

Ο Πρίγκιπας είχε θεωρηθεί βασικός παράγοντας εκμοντερνισμού της μοναρχίας στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς συνέβαλε στο να βελτιωθεί η αρκετά συντηρητική και αυστηρή εικόνα της βασιλικής οικογένειας, που είχε χτίσει ο Βασιλιάς Γεώργιος VI.

Ο Φίλιππος έβαλε τη βασιλική οικογένεια στην τηλεόραση μια και ήταν το πρώτο μέλος της που έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη και παρουσίασε μια εκπομπή σε μια βασιλική περιοδεία της Κοινοπολιτείας. Επιπλέον φημολογείται ότι ο ίδιος επέβαλε την τηλεοπτική κάλυψη της στέψης της Βασίλισσας το 1953 και συνέβαλε στην οργάνωση ενός πρωτοποριακού τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ του 1969 για την οικογένεια.

Τα τελευταία του χρόνια

Ο Φίλιππος ήταν ο πιο μακροχρόνιος “υπάλληλος” του βρετανικού στέματος, καθώς το υπηρέτησε για 65 χρόνια και ολοκλήρωσε τα επίσημα καθήκοντά του το φθινόπωρο του 2017. Μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για λοίμωξη και έχασε την ομιλία της Βασίλισσας για το άνοιγμα του νεοεκλεγμένου κοινοβουλίου εκείνο τον μήνα.

Δύο ημέρες μετά την απουσία του από την Πάσχαλινή λειτουργία του 2018 στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, εισήχθη στο νοσοκομείο King Edward VII για μία προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου, σύμφωνα με το παλάτι.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Φίλιππος τραυματίστηκε μετά από σύγκρουση κατά την οδήγηση- σε ηλικία 97 ετών – κοντά στο κτήμα της βασίλισσας στο Sandringham. Το όχημα ανετράπηκε, σύμφωνα με μάρτυρες, και δύο γυναίκες υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τραυματισμούς. Εβδομάδες αργότερα, αποφάσισε να παραδώσει την άδεια οδήγησης.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας που προκάλεσε ο Covid-19 ο Πρίγκηπας απομονώθηκε μαζί με τη Βασίλισσα στο Κάστρο του Γουίνσδορ.

 

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Editor

Δημοσιογράφος που, αν και στην πραγματικότητα ζει στην Ελλάδα, του αρέσει να ταξιδεύει στον κόσμο. Τόσο κυριολεκτικά όσο και μέσα από σειρές, ταινίες αλλά και τη μόδα.

No Comments Yet

Comments are closed