Όσα ακολούθησαν το περιστατικό του Will Smith στα Όσκαρ: Οι επίσημες δηλώσεις και η συγγνώμη

Η επόμενη μέρα για το συμβάν που επισκίασε την απονομή των βραβείων αλλά και την κορυφαία βράβευση του ίδιου

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών καταδίκασε επίσημα τις ενέργειες του Will Smith στα Όσκαρ της Κυριακής το βράδυ σε μια δήλωση που έλαβε το Vanity Fair.

Η κίνηση έρχεται μετά το χαστούκι του Smith στον Chris Rock κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης την Κυριακή το βράδυ, αφού ο κωμικός -που παρουσίαζε το βραβείο καλύτερο ντοκιμαντέρ- έκανε ένα προσβλητικό αστείο για το ξυρισμένο κεφάλι της Jada Pinkett Smith, που οφείλεται στο πρόβλημα υγείας της με την αλωπεκία. (“Δεν μπορώ να περιμένω το G.I. Jane 2.”) Ο Smith έμεινε στο σόου και ζήτησε συγγνώμη από την Ακαδημία στη σκηνή λίγα λεπτά μετά, όταν του απονεμήθηκε το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του ως Richard Williams στο King Richard.


«Η Ακαδημία καταδικάζει τις ενέργειες του κ. Smith στο χθεσινοβραδινό σόου», αναφέρεται στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα εκ μέρους της Ακαδημίας, η οποία εστάλη παράλληλα με τα πρότυπα συμπεριφοράς του οργανισμού. «Ξεκινήσαμε μια επίσημη αναθεώρηση γύρω από το περιστατικό και θα διερευνήσουμε περαιτέρω ενέργειες και συνέπειες σύμφωνα με τους Καταστατικούς μας Κανόνες, τα Πρότυπα Δεοντολογίας και τη νομοθεσία της Καλιφόρνια».


Σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, οι αξιωματικοί του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας σχεδίασαν μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη νωρίτερα τη Δευτέρα. Εκείνοι πίσω από τη μετάδοση έπρεπε να δράσουν γρήγορα, καθώς η αρχική διαμάχη έχει στροβιλιστεί σχετικά με τον Smith που του επετράπη να μείνει στο Dolby Theatre και να παραλάβει το βραβείο του μετά την επίθεση (και το μεταγενέστερο ξέσπασμά του: «Κρατήστε το όνομα της γυναίκας μου έξω από το γ**μένο στόμα σου»). Αργά το βράδυ της Κυριακής, η Ακαδημία έγραψε στο Twitter, κάπως μπερδεμένα, «Η Ακαδημία δεν συγχωρεί τη βία οποιασδήποτε μορφής. Απόψε είμαστε στην ευχάριστη θέση να γιορτάσουμε τους 94ους νικητές των βραβείων Όσκαρ, οι οποίοι αξίζουν αυτή τη στιγμή αναγνώρισης από τους συνομηλίκους τους και τους λάτρεις του κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο.»

Εν τω μεταξύ, ο παραγωγός Will Packer έγραψε στο Twitter: «Εγώ… είπα ότι δεν θα ήταν βαρετό». Τη Δευτέρα, οι εμπλεκόμενοι άλλαξαν τη φωνή τους για να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ο Packer απάντησε στις αντιδράσεις γύρω από το αρχικό του tweet νωρίς το απόγευμα, γράφοντας: «Οι μαύροι έχουν ένα προκλητικό πνεύμα γέλιου όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τον πόνο, επειδή ήταν τόσο μεγάλος. Δεν νιώθω την ανάγκη να το διευκρινίσω για εσάς. Αλλά επίσης δεν με πειράζει να είμαι διαφανής και να πω ότι αυτή ήταν μια πολύ οδυνηρή στιγμή για μένα. Σε πολλά επίπεδα.»  Εν τω μεταξύ, μια πηγή είπε στο CNN ότι υπήρξαν «άμεσες συζητήσεις» για την απομάκρυνση του Will Smith από τα βραβεία την Κυριακή, «αλλά οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της Ακαδημίας κάθονταν σε διάφορα σημεία στο Dolby Theatre και δεν μπορούσαν να κινητοποιηθούν για να πάρουν μια απόφαση πριν κερδίσει το Όσκαρ Α΄Ανδρικού ρόλου.” (Ο Σμιθ συνέχισε να γιορτάζει τη νίκη του το βράδυ της Κυριακής, χορεύοντας όλη τη νύχτα στο πάρτι των Όσκαρ του Vanity Fair.)

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ηθοποιός, εκτός από τη συγγνώμη που ζήτησε κατά τη βράβευσή του,  έκανε και ο ίδιος μία δημόσια, επίσημη δήλωση σχετικά με το περιστατικό. «Η βία σε όλες τις μορφές της είναι δηλητηριώδης και καταστροφική», έγραψε ο Γουίλ. «Η συμπεριφορά μου στα χθεσινά βραβεία Όσκαρ ήταν απαράδεκτη και αδικαιολόγητη. Τα αστεία εις βάρος μου είναι μέρος της δουλειάς, αλλά ένα αστείο για την ιατρική κατάσταση της Jada ήταν υπερβολικό για μένα και αντέδρασα συναισθηματικά».

Ο Will Smith συνέχισε ζητώντας δημόσια συγγνώμη στον Chris Rock, γράφοντας: «Θα ήθελα να σου ζητήσω δημόσια συγγνώμη, Chris. Ήμουν εκτός γραμμής και έκανα λάθος. Ντρέπομαι και οι πράξεις μου δεν ήταν ενδεικτικές του άντρα που θέλω να γίνω Δεν υπάρχει χώρος για βία σε έναν κόσμο αγάπης και καλοσύνης. Θα ήθελα επίσης να ζητήσω συγγνώμη από την Ακαδημία, τους παραγωγούς της εκπομπής, όλους τους παρευρισκόμενους και όλους όσους παρακολουθούν σε όλο τον κόσμο», είπε. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από την οικογένεια Williams και την Οικογένεια του  King Richard. Λυπάμαι βαθύτατα που η συμπεριφορά μου έπληξε αυτό που ήταν ένα κατά τα άλλα υπέροχο ταξίδι για όλους μας». Ο Will Smith ολοκλήρωσε το μήνυμά του με μια νότα προβληματισμού, γράφοντας: «Είμαι ένα έργο σε εξέλιξη».

Πώς να πετύχεις ένα street style look με τον πιο sustainable τρόπο

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Editor

Δημοσιογράφος που, αν και στην πραγματικότητα ζει στην Ελλάδα, του αρέσει να ταξιδεύει στον κόσμο. Τόσο κυριολεκτικά όσο και μέσα από σειρές, ταινίες αλλά και τη μόδα.

No Comments Yet

Comments are closed