Το βίο και την πολιτεία του Νίκου Ξυλούρη ακολούθησε η εκπομπή της ΕΡΤ “Πρόσωπα”, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της ζωής του, από την περίοδο που έλεγε τις μαντινάδες του στα Ανώγεια, μέχρι και το Πολυτεχνείο που τραγουδούσε «Πότε θα κάνει Ξαστεριά» δίπλα στους φοιτητές.

Όπως έγινε γνωστό μέσα από την εκπομπή, ο Ξυλούρης έκανε περήφανο τον πατέρα του από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε, μια και ήταν ο πρώτος και πολυπόθητος γιος, μετά τη γέννηση των τριών αδερφών του. Ωστόσο, η πορεία της ζωής δεν ήταν τόσο εύκολη, αφού ήδη σε νεαρή ηλικία είδε το χωριό του, τα Ανώγεια, να καταστρέφονται από τους Γερμανούς. Ό ίδιος μεταφέρθηκε σε οικοτροφείο του Ηρακλείο, μαζί με άλλα άστεγα παιδιά, μέχρι να χτιστεί και πάλι το κατεστραμμένο σχολείο του νησιού.

Ο δημοσιογράφος Χρίστος Βασιλόπουλος, βρέθηκε στο χωριό του Ψαρονίκου, όπως ήταν γνωστός, και συνομίλησε με αρκετούς ανθρώπους που τον γνώριζαν πραγματικά, μεταξύ των οποίων και η αδερφή του, Ευρυδίκη Ξυλούρη και τους αδερφό του, Γιάννη Ξυλούρη και Ψαραντώνη. Οι ίδιοι μίλησαν για την αγάπη και την κλίση του Νίκου Ξυλούρη προς τη μουσική, που χρειάστηκε μάλιστα την παρέμβαση του δασκάλου του, που κατάλαβε από νωρίς το ταλέντο του και έπεισε τον πατέρα του να του αγοράσει μία λύρα.

Στην εκπομπή μίλησε και η γυναίκα της ζωής του, η Ουρανία, με την οποία παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά. Όπως εξομολογήθηκε, ο Ξυλούρης δυσκολεύτηκε αρκετά και στο ερωτικό κομμάτι, καθώς οι γονείς της δεν τον ήθελαν για γαμπρό, με αποτέλεσμα να την “κλέψει”. «Με είδε τον είδα και την άλλη μέρα ήρθε και μου έκανε καντάδα. Μου είπε ότι με ήθελε ότι του άρεσα. Του είπα “μα δεν με ξέρεις, είμαι ιδιότροπη” και μου λέει “όχι, δεν είσαι, είσαι καλή. Και εσύ να ξέρεις ότι είμαι δύσκολος άνθρωπος, πολύ περήφανος και Βενιζελικός. Μην τολμήσεις να μου θίξεις ποτέ κάτι από αυτά”» δήλωσε η Ουρανία στην κάμερα των “Προσώπων”.

Έχοντας μετακομίσει στην Αθήνα, ξεκίνησε και η επαγγελματική καταξίωση, μέσω σημαντικών συνεργασιών. Από τα πανηγύρια και τα κρητικά γλέντια, ο Ξυλούρης βρέθηκε στα στούντιο της Columbia για να ηχογραφήσει τραγούδια από συνθέτες όπως οι Μαρκόπουλος, Ξαρχάκος και Ανδριόπουλος. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της Χούντας, κατάφερε να μετατρέψει τα Ριζίτικα της Κρήτης σε συνώνυμο της ελευθερίας, ενώ βρέθηκε και στο «Μεγάλο μας τσίρκο» των Καρέχη-Καζάκου για να ερμηνεύσει ζωντανά τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου.

Στην εκπομπή μίλησε και η κόρη του Ρηνιώ, που έκανε αναφορά για τις στιγμές αγωνίας που βίωσε ολόκληρη η οικογένεια, όσο ο Ξυλούρης βρισκόταν στο Πολυτεχνείο και δε γνώριζαν αν ζει. Ο Νίκος Ξυλούρης και ο Σταύρος Ξαρχάκος βρέθηκαν στην Πολυτεχνική σχολή και στάθηκαν στο πλευρό των φοιτητών και φοιτητριών με τη μουσική του, ακόμα και τη στιγμή που ΄γινε η εισβολή από το τανκ.

Ο Ξυλούρης έχασε τη ζωή του σε ηλικία 43 ετών, έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο. Το πλευρό του όμως, είχε πάντα τη λύρα του.


 


 


 


 

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου