Mikhail Baryshnikov: Ο κορυφαίος χορευτής μιλά για τον αποκλεισμό των Ρώσων καλλιτεχνών από τη Δύση

Μιλάει ανοιχτά για τις εξελίξεις των ημερών, το δυσοίωνο μέλλον των Ρώσων και παίρνει θέση

Οι συνεχόμενες εξελίξεις από την εισβολή στην Ουκρανία έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον αθλητικό και πολιτιστικό κόσμο της Ρωσίας, καθώς πολλοί καλλιτέχνες και αθλητές της χώρας αποκλείονται από εκδηλώσεις του Δυτικού κόσμου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Mikhail Baryshnikov, που μπορεί μεγάλη μερίδα του κοινού να τον γνώρισε μέσα από το ρόλο του “Ρώσου” Aleksandr Petrovsky στο Sex and the City, αλλά ο ίδιος είχε αποτελέσει τον κορυφαίο άνδρα χορευτή κλασικού χορού τις δεκαετίες του ’70 και ’80.


Μιλώντας από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη, ο Baryshnikov τόνισε: «Μια ανοιχτή ανταλλαγή στις τέχνες είναι πάντα καλό πράγμα. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να ρίχνουμε το βάρος των πολιτικών αποφάσεων μιας χώρας στις πλάτες καλλιτεχνών ή αθλητών, που μπορεί να έχουν ευάλωτα μέλη της οικογένειάς τους στη χώρα τους. Για τους ανθρώπους σε αυτές τις εκτεθειμένες θέσεις, η ουδετερότητα είναι μια ισχυρή δήλωση. Και αν θέλετε να είμαι συγκεκριμένος, ο Daniil Medvedev θα πρέπει να παίξει το Wimbledon».

Αφορμή για τις δηλώσεις του Baryshnikov στάθηκαν ο μαέστρος Valery Gergiev και η σοπράνο όπερας Anna Netrebko, οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους λόγω των δεσμών τους με το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν. Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, ο Βρετανός υπουργός Αθλητισμού Νάιτζελ Χάντλστον επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα χρειαζόταν διαβεβαιώσεις πως οποιοσδήποτε αθλητής εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο «δεν είναι υποστηρικτής του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο δημοφιλής χορευτής που γεννήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας και αυτομόλησε από την ΕΣΣΔ στον Καναδά το 1974 θεωρεί πως η Ρωσία θα καταστήσει σύντομα αδύνατο το μέλλον για τους νέους στη Ρωσία. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας Ρουβίκωνας για να περάσει η Ρωσία. Είτε θα βρει έναν τρόπο να τερματίσει αυτή τη σημερινή σύγκρουση και να ζήσει σε μια ανοιχτή παγκόσμια κοινωνία, είτε θα ωθηθεί προς τα πίσω χωρίς ελπίδα ανάκαμψης» είπε. Δε δίστασε, μάλιστα, να δηλώσει πως κατά τον ίδιο η Ρωσία βρίσκεται πλέον πίσω στην εποχή του Στάλιν, ότι κάθε γνωστός Ρώσος πρέπει τώρα να κάνει μια επιλογή. «Είναι ατομική απόφαση κάθε καλλιτέχνη αν επιλέξει να μιλήσει ή όχι. Από την πλευρά μου, θα αναφερθώ στα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου: “Ο πόλεμος είναι τρέλα! Σταμάτα σε παρακαλώ! Κοιτάξτε αυτή τη σκληρότητα!”. Για μένα είναι ξεκάθαρο που απευθύνονται αυτά τα λόγια».

Έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Baryshnikov συνεργάστηκε με άλλους διακεκριμένους καλλιτέχνες της Ρωσίας που ασκούν κριτική στο Κρεμλίνο για να δημιουργήσει τη σελίδα True Russia (Αληθινή Ρωσία), μια εκστρατεία GoFundMe για τη διάδοση μιας καλύτερης κατανόησης του ρωσικού πολιτισμού και τη συγκέντρωση χρημάτων για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Μαζί απηύθυναν κάλεσμα σε άλλους εξόριστους, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουν το δικαίωμα να μείνουν αδρανείς».

«Οι εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί που έχασαν τα σπίτια τους, τα προς το ζην, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ακόμη και τη ζωή τους φέρουν το πλήρες πλήγμα. Αλλά όλοι όσοι μιλάμε ρωσικά και ανήκουμε στον ρωσικό πολιτιστικό κόσμο νιώθουμε το πλήγμα. Η ίδια η λέξη Ρώσος έχει γίνει τοξική» αναφέρει η δήλωση της εκστρατείας τους.

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Editor

Δημοσιογράφος που, αν και στην πραγματικότητα ζει στην Ελλάδα, του αρέσει να ταξιδεύει στον κόσμο. Τόσο κυριολεκτικά όσο και μέσα από σειρές, ταινίες αλλά και τη μόδα.

No Comments Yet

Comments are closed