Ο Έλληνας πίσω από τη Hawaiian Pizza

Πώς προέκυψε ο ανανάς ως υλικό της πίτσας;

Κατανοώ πως το όνομα Sam Panopoulos μπορεί να μη σου λέει κάτι. Σίγουρα, όμως, οι επόμενες δύο λέξεις σου είναι γνώριμες: Hawaiian Pizza. Όπως ίσως κατάλαβες, ο άνθρωπος πίσω από τη διάσημη πίτσα με τον ανανά, είναι Έλληνας.

Ο Sam Panopoulos μετανάστευσε από την Ελλάδα στον Καναδά το 1954 σε ηλικία 20 ετών και έφυγε από τη ζωή στις αρχές Ιουνίου, στα 83 του χρόνια.

Πάμε, όμως, στα πιο γευστικά: Ο Panopoulos είχε αρκετά εστιατόρια μαζί με τα δύο του αδέλφια στο Οντάριο. Μεταξύ άλλων, είχε ανοίξει και ένα στο Chatham που είναι 250χλμ από το Τορόντο και σέρβιρε κλασικό Αμερικάνικο φαγητό. Κάποια στιγμή, στις αρχές των ’60s αποφάσισε να μπει στη «βιομηχανία» της πίτσας που μόλις είχε αρχίσει να ανθίζει. Η ιδέα του ανανά ξεκίνησε ως πείραμα και έμελλε να γίνει μία αγαπημένη πίτσα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πίτσες τότε είχαν κυρίως ντομάτα, τυρί, μπέικον, μανιτάρια και πεπερόνι. Έτσι, με τόλμη, αποφάσισε να βάλει ανανά ώστε να δει τι γεύση θα είχε. «Τη βάλαμε για πλάκα, ώστε να δούμε τη γεύση της. Ήμαστε νέοι στη δουλειά και κάναμε διάφορα πειράματα. Τη δοκιμάσαμε και τη δώσαμε σε κάποιους από τους πελάτες μας. Δύο μήνες μετά ερχόντουσαν και τη ζητούσαν, ώσπου αποφασίσαμε να την εντάξουμε μόνιμα στο μενού» δήλωσε ο Panopoulos στις αρχές του 2017, στο BBC.

Όσο για το όνομα; Δεν είναι τόσο «εξωτικό» όσο νομίζεις. Ονομάστηκε Hawaiian γιατί ήταν η μάρκα της κονσέρβας που χρησιμοποίησαν.

Από τότε, το debate για το αν ο ανανάς πρέπει να μπαίνει στην πίτσα ή όχι, έχει απασχολήσει χιλιάδες κόσμου και το συγκεκριμένο φρούτο σε συνδυασμό με το μπέικον, έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους αλλά και εχθρούς.

 

ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ

EDITOR

Γράφει άρθρα και βιβλία. Όταν δεν βάζει λέξεις στη σειρά, ασχολείται με τα κουνέλια της και ακούει ατελείωτες ώρες 00s pop στο Spotify

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.