Με μια μακρά ιστορία στη Eurovision, μία πρωτιά και πολλές συνεχόμενες χρονιές στην πρώτη δεκάδα, η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί μία από τις επιτυχημένες χώρες που συμμετέχουν στο μουσικό διαγωνισμό. Είτε πρόκειται για μεγάλα ονόματα είτε για φρέσκα πρόσωπα στο μουσικό στερέωμα, οι καλλιτέχνες που επιλέγονται να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα δίνουν το 100% του εαυτού τους.

Το 2004 ο Σάκης Ρουβάς εκπροσώπησε τη χώρα μας με το τραγούδι Shake it κατακτώντας την τρίτη θέση και δίνοντας μία λάμψη άνευ προηγουμένου στο διαγωνισμό, για τα δεδομένα της χώρας μας. Ο Ρουβάς όμως δεν ήταν η αρχική επιλογή αφού είχε διεξαχθεί ένας διαγωνισμός για την ανάδειξη του εκπροσώπου της Ελλάδας. Τελικά, λίγο πριν γίνει ο τελικός του διαγωνισμού, ανακοινώθηκε το όνομα του Σάκη Ρουβά και οι τρεις φιναλίστ, Απόστολος Ψυχράμης, Γιάννα Φαφαλιού και Αντώνης Δόμινος, μπήκαν στα φωνητικά του Shake it.

Για τις δύο επόμενες χρονιές η ΕΡΤ αποφάσισε να συνεχίσει σε ανάλογο μοτίβο και να αναλάβουν την εκπροσώπησή μας μεγάλα ονόματα με εμπειρία και στο διαγωνισμό. Το 2005 έκανε απευθείας ανάθεση στην Έλενα Παπαρίζου, η οποία παρουσίασε στο ελληνικό κοινό τρία τραγούδια. Το Light in our Soul και το Ok έγιναν μεγάλες επιτυχίες στην Ελλάδα (και με ελληνικούς στίχους) αλλά το χρυσό εισιτήριο και τη νίκη της χώρας την έφερε το My Number One.

Το 2006 η Ελλάδα ήταν η οικοδέσποινα χώρα της Eurovision και γι΄ αυτό επιλέχθηκε η Άννα Βίσση. Η τραγουδίστρια παρουσίασε στο κοινό τέσσερα τραγούδια και έλαβε το χρίσμα με το Everything, το οποίο είχε γράψει η ίδια μαζί με το Νίκο Καρβέλα, κατακτώντας την ένατη θέση στο μουσικό διαγωνισμό.

Το 2007 και το 2008 αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας ελληνικός τελικό για την ανάδειξη της συμμετοχής μας. Την πρώτη χρονιά έλαβαν μέρος ο Χρήστος Δάντης, η Τάμτα και ο Σαρμπέλ, με τον τελευταίο να μας εκπροσωπεί στο Ελσίνκι και να φέρνει την έβδομη θέση τραγουδώντας Yassou Maria.

Για το 2008 η αρχική σκέψη ήταν να χρησιμοποιηθεί ένα μεγάλο όνομα με εμπειρία στο χώρο του τραγουδιού και έτσι έγινε κρούση στην Έλλη Κοκκίνου. Η εγκυμοσύνη της τραγουδίστριας όμως δεν της επέτρεψε τη συμμετοχή της κι έτσι διοργανώθηκε και πάλι εθνικός τελικός με παρουσιάστριες τις αδερφές Μαγγίρα. Ανάμεσα στη Χρύσπα, τον Κώστα Μαρτάκη και την Καλομοίρα, η τελευταία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Βελιγράδι με το Secret Combination, κατακτώντας την πρώτη θέση στον ημιτελικό και την τρίτη στον τελικό.

Η υψηλή απόδοση της Καλομοίρας γέννησε ελπίδες για μία επερχόμενη νίκη και γι’ αυτό το λόγο to 2009 έγινε απευθείας ανάθεση στο Σάκη Ρουβά. Η τρίτη θέση του πριν λίγα χρόνια και το γεγονός ότι ήταν ήδη γνωστός στο κοινό της Eurovision θεωρήθηκαν δυνατά χαρτιά και ανάμεσα στα τρία τραγούδια που παρουσίασε, βρέθηκε στη Ρωσία με το This is our night, κατακτώντας την έβδομη θέση.

Η οικονομική κρίση και το περιορισμένο budget επηρέασαν του εθνικούς τελικούς των επόμενων ετών.

Από το 2010 μέχρι και το 2012 γίνεται εθνικός τελικός, ανοιχτός σε νέους καλλιτέχνες αλλά και πιο παλιούς γνώριμους του ελληνικού πενταγράμμου. Το 2010 το Opa του Γιώργου Αλκαίου, το 2011 το Watch My Dance με τον Λούκα Γιώρκα και το 2012 η Ελευθερία Ελευθερίου με το Aphrodisiac έλαβαν το χρίσμα της εκπροσώπησης της Ελλάδας. Οι συγκεκριμένες συμμετοχές κατέληξαν στην όγδοη, έβδομη και 17η θέση αντίστοιχα αλλά ο Γιώρκας βγήκε πρώτος στον ημιτελικό του και η Ελευθερίου ένατη στο κοινό αλλά οι κριτικές επιτροπές την έριξαν οκτώ θέσεις.

Τις χρονιές 2013, 2014 και 2015 τη διοργάνωση του ελληνικού τελικού αναλαμβάνει το MAD με το εισιτήριο της εκπροσώπησης να λαμβάνουν νέοι καλλιτέχνες, έπειτα από μάχη με ονόματα, μεταξύ άλλων, όπως η Αγγελική Ηλιάδη, η Θωμαϊς Απέργη, η Κρυσταλία, ο Κώστα Μαρτάκη και η Josephine. Την πρώτη χρονιά κέρδισαν οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας, που έφερνα την έκτη θέση στην Ελλάδα με το Alcohol is Free και την επόμενη οι Freeky Fortune και τον RiskyKidd που κατέληξαν στην 20η θέση του τελικού. Το 2015 σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό υποψηφιοτήτων, η Τάμτα δεν καταφέρνει να υποβάλει έγκαιρα το τραγούδι της Unloved και τελευταία στιγμή η Μαρία Έλενα Κυριάκου λαμβάνει μία υποψηφιότητα και τελικά την εκπροσώπηση της Ελλάδας. Η τελική της θέση ήταν η 19η στη Eurovision.

Από το 2016 μέχρι και σήμερα η ΕΡΤ αποφασίζει να προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις κυρίως σε νέα ονόματα. Το 2016 είναι η χρονιά που η Ελλάδα για πρώτη φορά αποκλείεται από τον τελικό, με το τραγούδι Utopian Land των Argo, ενώ το 2017 η Demy επιλέγεται από τους Δημήτρη Κοντόπουλο και Φωκά Ευαγγελινό που είχαν αναλάβει την ανάθεσή μας. Το τραγούδι This is Love επιλέχθηκε ανάμεσα από άλλα δύο αλλά κατέληξε στη 17η θέση του διαγωνισμού. Την επόμενη χρονιά τα ελληνικά υποψήφια τραγούδια διαρρέονται πριν την επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας και τελικά η εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι η Γιάννα Τερζή. Μπορεί το τραγούδι της Όνειρό μου να αγαπήθηκε και να ήταν υψηλά στα στοιχήματα αλλά τελικά η Ελλάδα δεν πέρασε στον μεγάλο τελικό.

Το 2019 η Κατερίνα Ντούσκα πήρε το χρυσό εισιτήριο από την ΕΡΤ με το τραγούδι Better Love που έφερε την 21 θέση, ενώ το 2020 την απευθείας ανάθεση έλαβε η Stefania με το τραγούδι Supergirl αλλά δε διαγωνίστηκε ποτέ. Η Eurovision εκείνης της χρονιάς ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας κι έτσι το 2021 η ίδια τραγουδίστρια προσπάθησε και πάλι με το τραγούδι Last Dance, καταφέρνοντας να βάλει την Ελλάδα και πάλι στην πρώτη δεκάδα του διαγωνισμού.

Για το 2022, έπειτα από μία μακρά διαδικασία υποψηφιοτήτων που προμήνυαν έναν εθνικό τελικό, η ΕΡΤ στέλνει με απευθείας ανάθεση την ελληνονορβηγίδα Amanda Tenfjord με το τραγούδι Die Together, που όπως όλα δείχνουν θα κατακτήσει μία από τις κορυφαίες θέσεις στον τελικό.

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου