Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Διεύρυνση του μέτρου σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς

Τα νεότερα μετά την έκρηξη των κρουσμάτων

Στη θωράκιση της δημόσιας υγείας ενόψει του δύσκολου φθινοπώρου που έρχεται προχωρά η κυβέρνηση, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί και για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.

Ήδη σε πρώτη φάση το μέτρο θα ισχύσει για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και το υγειονομικό προσωπικό.

Ωστόσο η κίνηση του πρωθυπουργού να δημιουργήσει κέντρα εμβολιασμού στα στρατόπεδα, στα οποία θα προσέρχονται όσοι επιθυμούν από τους στρατιώτες και το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό, δείχνει την πρόθεση που υπάρχει στο Μαξίμου να αυξήσει την πίεση στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με τους πολίτες.

Όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι λοιμωξιολόγοι να είναι ιδιαιτέρως δυσοίωνα. Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όλους τους τρόπους προκειμένου να αυξήσουν το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς, το οποίο θα αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα στο τέταρτο κύμα πανδημίας που βρίσκεται ήδη στην χώρα μας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για εκπαιδευτικούς – “Covid free” πανεπιστήμια
Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς στην κυβέρνηση εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού να ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους φοιτητές. Στο Μαξίμου δεν επιθυμούν να επαναληφθούν τα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να παραμένουν το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά και τα μαθήματα να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η κίνηση με τα self test περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό τη διασπορά του κορονοϊού στις σχολικές μονάδες, ωστόσο εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση είναι να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις τους με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Για τους φοιτητές εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχουν δικαίωμα εισόδου στα πανεπιστήμια όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι υπόλοιποι να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Μέσα μεταφοράς – Σώματα ασφαλείας

Δύο ακόμη επαγγελματικοί κλάδοι που έρχονται καθημερινά σε επαφή με τους πολίτες και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διασποράς της πανδημίας, είναι οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφορά και τα σώματα ασφαλείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως οι πρώτοι που μπήκαν στην λίστα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ήταν όσοι υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις της πυροσβεστικής. Μάλιστα ορισμένοι υπάλληλοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης, ωστόσο το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Rapid test στην επιστροφή από τα νησιά

Με ταχύτατους ρυθμούς η κυβέρνηση ετοιμάζει τον σχεδιασμό της προκειμένου όσοι επιστρέφουν από τα νησιά να έχουν αρνητικό τεστ, όπως δηλαδή συμβαίνει μέχρι τώρα για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτικές περιοχές. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα και ιδίως για τα απομακρυσμένα νησιά, καθώς δεν υπάρχουν οι υποδομές για να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες.

Γι’ αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται τα rapid test να διενεργούνται σε φαρμακεία, κέντρα υγείας και διαγνωστικά κέντρα. Παράλληλα αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλες τις εισόδους της χώρας καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθούν οι αφίξεις των τουριστών αλλά επίσης θα αυξηθούν και οι εσωτερικές μετακινήσεις προς τους καλοκαιρινούς προορισμούς.

 

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου.

YOURTIPSTER TEAM
YOURTIPSTER TEAM

Το YourTipster δίνει τα tips που πρέπει να γνωρίζεις για προϊόντα, τάσεις και μέρη. Εδώ θα διαβάσεις όλα εκείνα τα tips για την καθημερινότητά σου, την ομορφιά, το προσωπικό σου style και όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα.

No Comments Yet

Comments are closed