Στο πλευρό των προσφύγων από την Ουκρανία ο δήμος Αθηναίων

Στο πλευρό των Ουκρανών που δοκιμάζονται σκληρά από τον πόλεμο στη χώρα τους στέκεται ο δήμος Αθηναίων

Μετά από εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο δήμος θα διαθέσει χώρο για τη στέγαση της συντονιστικής επιτροπής των Ουκρανικών Κοινοτήτων Ελλάδος.

Την ίδια ώρα, η δημοτική αρχή βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε «ανοιχτή γραμμή» με το υπουργείο Μετανάστευσης και την ουκρανική πρεσβεία στην Αθήνα, για το συντονισμό στην υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων που φτάνουν στην πρωτεύουσα.

Για το θέμα μίλησε σχετικά στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

«Η Αθήνα είναι πιστή στις παραδόσεις, τις αρχές και τις αξίες της, χωρίς αστερίσκους. Όταν σε ένα πόλεμο δεν παίρνεις θέση, είσαι υπέρ του θύτη και κατά του θύματος. Επειδή τα λόγια δεν αρκούν, από την πρώτη στιγμή συλλέγουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Η ανταπόκριση είναι συγκινητική. Ταυτόχρονα είμαστε σε επικοινωνία με την πρεσβεία της Ουκρανίας και τις κοινότητες των Ουκρανών για να φιλοξενήσουμε τους πρόσφυγες με αξιοπρέπεια. Αποφασίσαμε να παραχωρήσουμε ένα χώρο στις ουκρανικές κοινότητες, ώστε να έχουν ένα συντονιστικό κέντρο», εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης.

«Στο 1595 μπορεί όποιος θέλει να ενημερωθεί για το ποιες λέσχες φιλίας είναι ανοιχτές σήμερα όπου μπορεί να αφήσει ανθρωπιστική βοήθεια. Έχουμε δομές για τους πρόσφυγες, και είμαστε και έτοιμοι να ανοίξουμε και τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 200 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά», πρόσθεσε.

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης που «έτρεξε» για τις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι «Έχουμε μια ενεργειακή κρίση που προκαλεί ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εμείς έχουμε ξεκλειδώσει ευρωπαϊκούς πόρους. Σχεδιάσαμε ένα δικό μας χρηματοδοτικό εργαλείο και έχουμε ενισχύει 111 επιχειρήσεις στο κέντρο της πόλης, ώστε να πετύχουν την ενεργειακή τους αναβάθμιση, είτε υποδομών, είτε εξοπλισμού. Αυτό ρίχνει το κόστος της ενέργειας. Ο κύκλος αυτός έχει κλείσει, ξεκίνησε πριν αρκετούς μήνες. Προσπαθήσαμε να προλάβουμε τα χειρότερα».

«Μια άλλη δράση ήταν ότι ενισχύσαμε τους χώρους του πολιτισμού, που δοκιμάστηκε πολύ μέσα στην πανδημία. Αξιοποιήσαμε και εκεί χρηματοδοτικά εργαλεία, για να ενισχύσουμε τους χώρους πολιτισμού μέσα στην πόλη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σχετικά με το αν εξετάζεται να μην πληρώσουν οι επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας δημοτικά τέλη, όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι: «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσες επιχειρήσεις είχαν υποχρεωθεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους, δεν πλήρωσαν τίποτα στο δήμο Αθηναίων. Αυτό δεν μπορούμε να το κρατήσουμε για πάντα. Έχουμε δύο στόχους: Το να μη μετακυλήσουμε σε καμία περίπτωση το κόστος της κρίσης στους δημότες, και να συνεχίσει ο δήμος να παρέχει τις ζωτικές του υπηρεσίες».


 

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου.

YOURTIPSTER TEAM
YOURTIPSTER TEAM

Το YourTipster δίνει τα tips που πρέπει να γνωρίζεις για προϊόντα, τάσεις και μέρη. Εδώ θα διαβάσεις όλα εκείνα τα tips για την καθημερινότητά σου, την ομορφιά, το προσωπικό σου style και όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα.

No Comments Yet

Comments are closed