Κορονοϊός: Εφιαλτικά σενάρια για τον Αύγουστο με 20.000 κρούσματα ημερησίως

Οι προβλέψεις που ελπίζουμε να μη βγουν αληθινές

Όσο παραμένει υψηλός ο αριθμός όσων ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί, τόσο πιο δυσοίωνες γίνονται οι προβλέψεις των ειδικών για τη ταχύτητα της διασποράς και την έκρηξη των νέων διαγνώσεων κορονοϊού.

Ακόμη και τις 20.000 νέες διαγνώσεις την ημέρα είναι πιθανό να φτάσουμε εάν δεν επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία όπως εκτίμησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, προσθέτοντας πως σύντομα τα κρούσματα θα αρχίσουν να διπλασιάζονται και υπολογίζοντας πως αυτό θα παρατηρείται ενδεχομένως κάθε εβδομάδα ή και νωρίτερα.

Με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει ξεπεράσει ήδη τις 3.000 χθες, σύμφωνα με τη χθεσινή καταγραφή του ΕΟΔΥ και το ιικό φορτίο να εκτοξεύεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήδη μπαίνουμε- πολύ νωρίτερα από ότι υπολογίζονταν αρχικά λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα που θα κυριαρχήσει και στη χώρα μας- στο τέταρτο κύμα της πανδημίας όπως επισημαίνουν οι ειδικοί και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα χειροτερεύουν, όσο αργεί η επίτευξη της ανοσίας, δηλαδή να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Την τελευταία εβδομάδα μάλιστα (5-11/7), το ιικό φορτίο στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε στατιστικά σημαντική αύξηση (+106%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη (28/6¬04/7).

Τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια πως καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού, των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ.

Δηλαδή των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, στεγών αυτόνομης διαβίωσης ατόμων με ειδικές ανάγκες, μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, θεραπευτηρίων χρονίως πασχόντων, των κλειστών δομών των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας, των ιδρυμάτων περίθαλψης χρονίως πασχόντων, οικοτροφείων, ειδικών ιδρυμάτων, των κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρων διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

Ειδικότερα, έως τις 16/8 το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση εμβολιασμού, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Στο εξής, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις παραπάνω Μονάδες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.

Σε περίπτωση παραβίασης σχετικών κανόνων σε ό,τι έχει να κάνει με τις δομές, επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσομένων τυχόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων. Επιπλέον, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας, διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων, δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και λοιπά.

Έως την 1/9 το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

Ακολουθήστε το YourTipster.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τα νεότερα του lifestyle κόσμου.

YOURTIPSTER TEAM
YOURTIPSTER TEAM

Το YourTipster δίνει τα tips που πρέπει να γνωρίζεις για προϊόντα, τάσεις και μέρη. Εδώ θα διαβάσεις όλα εκείνα τα tips για την καθημερινότητά σου, την ομορφιά, το προσωπικό σου style και όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα.

No Comments Yet

Comments are closed