Τα ζυμαρικά και το ψωμί φέρνουν μακροζωία

Υπάρχει, όμως, μια μικρή λεπτομέρεια που μπορεί και να μη θέλουμε να τη μάθουμε…

Ναι, είναι αλήθεια. Το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στους υδατάνθρακες. Ξέρεις τώρα, τα αγαπημένα μας μακαρόνια, πατάτες -κάθε μορφής και είδους, ριζότο και φυσικά ψωμί.

Σύμφωνα με έρευνα του ανεξάρτητου, διεθνούς εβδομαδιαίου επιστημονικού περιοδικού The Lancet, τόσο εκείνοι που υπερκαταναλώνουν υδατάνθρακες, όσο όμως και όσοι έχουν μειώσει δραστικά την πρόσληψή τους, έχουν πιο αυξημένα ποσοστά πρόωρου θανάτου. Με λίγα λόγια, εκείνο που θα βοηθήσει, τόσο την υγεία, όσο και την σιλουέτα σου είναι το μέτρο. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τους υδατάνθρακες με μέτρο, φαίνεται να αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής τους στα 83 έτη, έναντι 82 για όσους καταναλώνουν παραπάνω υδατάνθρακες και 79 έτη για όσους τους έχουν περιορίσει δραστικά.

Στην πραγματικότητα η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που φωνάζουν οι διαιτολόγοι όλα αυτά τα χρόνια. Παν μέτρον άριστον!

Πως όμως το πιάτο μας θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων και μάλιστα σε συγκεκριμένες ποσότητες; Η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με την διατροφή, τονίζει την σημασία του να καλύπτει κανείς τις ημερήσιες θερμιδικές του κατά 50-55% με υδατάνθρακες. Την ίδια ώρα, το ποσοστό των πρωτεϊνών καλό είναι να αγγίζει το 30%, ενώ τα λιπαρά θα πρέπει να περιορίζονται στο 20%. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι ερευνητές, που βρήκαν πως το μέτρο στην κατανάλωση υδατανθράκων, βρίσκεται κατά προσέγγιση στο 50 με 55% του φαγητού που θα καταναλώσει κανείς καθημερινά.

Όλοι διαλαλούν παντού πως είναι το ψωμί, τα ζυμαρικά και οι πατάτες που προσφέρουν υδατάνθρακες και «παχαίνουν». Η αλήθεια όμως είναι πως εκείνοι που «κόβουν μαχαίρι» τους υδατάνθρακες, στρέφονται εξ ορισμού σε περισσότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα και ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με την έρευνα σε περισσότερα κορεσμένα λιπαρά.

Από την άλλη, εκείνοι που το παρακάνουν με τους υδατάνθρακες, τείνουν να απολαμβάνουν επεξεργασμένους, όπως λευκά ζυμαρικά και αλεύρι. Αυτό είναι και το βασικό αίτιο που η διατροφή τους δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι θα πεις λοιπόν σε όποιον σε κοιτάξει περίεργα, να απολαμβάνεις χωρίς δεύτερες σκέψεις την μακαρονάδα σου; Όχι, μην του πεις «δουλειά σου, εσύ», απάντησέ του πως κάνεις διατροφή. Δεν είναι λοιπόν οι υδατάνθρακες ο εχθρός, αλλά η υπερβολή και οι λανθασμένες επιλογές. Αν τους απολαμβάνεις με μέτρο και επιλέγεις προϊόντα ολικής άλεσης, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς.

Μπες εδώ και βάλε αστεράκι στο YourTipster για να μαθαίνεις τα πάντα πριν απ’ όλους

ΕΛΕΝΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ
ΕΛΕΝΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ

Beauty Editor

Έχει συνεργαστεί με μεγάλα brands ομορφιάς ενώ έχει περάσει και από τον χώρο του PR/Branding & Εvents Management. Λατρεύει τις ωραίες εικόνες, ταξιδεύει πολύ συχνά για να εμπνέεται και είναι απόλυτα beauty junkie.

No Comments Yet

Comments are closed