Εξ’ ορισμού το brunch είναι το γεύμα που απολαμβάνουμε κάπου ανάμεσα από το πρωινό και το μεσημεριανό (breakfast-lunch). Γι’ αυτό το λόγο στο εξωτερικό συνήθως καταναλώνεται μεταξύ 09:00-12:00. Επειδή στην Ελλάδα όμως όλα παίρνουν παράταση, έτσι και το brunch μπορεί να σερβιριστεί από αρκετά πιο νωρίς έως και αρκετά πιο αργά.

Αυτό, βέβαια, δεν είναι απαραίτητα κακό, ειδικά αν σκεφτούμε ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε αγαπημένες γευστικές συνήθειες τη στιγμή που θέλουμε.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο κέντρο της Πάτρας.

Το πιο νέο hot spot στην Πάτρα, που άνοιξε πριν λίγο καιρό, ακούει στο όνομα Blossom (Πατρέως 90) και πραγματικά η προσεγμένη αισθητική και διακόσμηση του μαγαζιού «άνθισε» το κέντρο της πόλης. Το bar-πάγκος που ετοιμάζονται όλες οι παραγγελίες είναι ένα mini βανάκι, στους στοίχους υπάρχουν ανθισμένες αμυγδαλιές και κρεμαστές κούνιες ενώ στο μενού πληθώρα επιλογών. Το brunch κινείται ανάμεσα σε pancakes, βάφλες και bagels, όπως granola pancakes burger ή γέμιση με καραμελωμένο popcorn και μαλλί της γριάς, μέχρι στεφάνι από σουβλάκια πραλίνας και ροζ καφέ. Αξίζει να αναφερθεί πως και οι τιμές στο Blossom είναι αρκετά προσιτές.

Αρκετά κοντά και αποτελώντας ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια για brunch είναι το Makina, όπου μπορεί κανείς να το βρει στην Πατρέως 83. Αν και το μαγαζί φημίζεται για την προσφορά ενός από τους πιο καλούς καφέδες στην Πάτρα, διαθέτει επίσης εξαιρετικά smoothies με ασυνήθιστους συνδυασμούς αλλά μοναδική γεύση. Επίσης, το Makina έχει διάφορους συνδυασμούς φαγητών με αυγά για πρωινό, όπως καγιανά και breakfast biscuits με μελάτο αυγό και τραγανό bacon, αλλά και sticky buns με κανέλα ή cheesecake μυζήθρα και σύκο για εκείνους που θέλουν να δοκιμάζουν πιο ξεχωριστές γεύσεις. Σίγουρα στο Makina θα βρεις πολλές εναλλακτικές προτάσεις στην κουζίνα του ακόμα και για ειδικές περιπτώσεις του χρόνου, όπως τα Χριστούγεννα ή η νηστεία του Πάσχα.

Από την άλλη, για το κοινό που επιθυμεί έναν προσανατολισμό προς το εξωτερικό, στην αρχή της Πλατείας Γεωργίου και συγκεκριμένα στον αριθμό 1Α βρίσκεται το Passenger Down Town, με κατεύθυνση προς τη γαστρονομία της Ρώμης. Μπορεί να αποτελεί ένα σχετικά πρόσφατο μαγαζί στην πόλη, έχει καταφέρει όμως να εδραιώσει τη θέση του χάρη στον κομψό σχεδιασμό, τη φινετσάτη διακόσμηση και την ποιοτική κουζίνα του. Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα είναι τα αυγά ποσέ με προσούτο αλλά και τα pancakes με ανθότυρο, μέλι και φιλέ αμυγδάλου. Σίγουρα ένα κατάστημα που για να εκτιμήσεις στο έπακρο το brunch του, πρέπει πρώτα να το γευτείς.

Για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, μία αγαπημένη συνήθεια που συνδυάζει την παρέα, το διάβασμα και το brunch είναι το Tag, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αγίου Ανδρέου 127. Πρόκειται για έναν πολύ έξυπνα οργανωμένο χώρο, μοιρασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε ο κάθε επισκέπτης να ικανοποιεί το σκοπό τους. Για τα άτομα δηλαδή που πηγαίνουν για brunch, εκτός του ότι θα απολαύσουν ένα νεοϋορκέζικο design, θα γευτούν μοναδικά αυγά ποσέ, τοστ, ομελέτες και γευστικότατα pancakes αλλά και το Tag Breakfast.

Από τα πιο δημοφιλή καταστήματα και στο χώρο της εστίασης στην Πάτρα είναι το Distinto, το οποίο τοποθετείται τόσο στο κέντρο της πόλης, εντός του εμπορικού «Κόλλα», όσο και στην περιοχή του Ρίου (Ποσειδώνος 25). Πρόκειται για μια προσεκτικά επιλεγμένη κουζίνα, που όσον αφορά το κομμάτι του brunch, προσφέρει ένα πλούσιο πρωινό, ανεξάρτητα με το αν κάποιος προτιμά γλυκό ή αλμυρό. Scrambled eggs, κρουασάν με κρέμα βανίλιας και μία δόση από κανέλα, βάφλες όλων των επιλογών και πολλές άλλες πλούσιες γαστρονομικές επιλογές εξαιρετικής ποιότητας, θα αφήσουν μια γαστρονομική ικανοποίηση στους επισκέπτες.

Για το κοινό που θέλει να φάει κάτι από πολύ νωρίς το πρωί, πριν πάει στη δουλειά του, το Big Ben, ανοίγει τις πόρτες του στις 7:00 και βρίσκεται στη διασταύρωση των πεζοδρόμων Ρήγα Φεραίου και Αγίου Νικολάου. Το εύρος τιμών στα πιάτα ποικίλει όπως και οι γευστικές επιλογές, μιας και τα γλυκά έχει επιμεληθεί ο pastry chef, Διονύσης Αλέρτας ενώ το μενού φέρει την υπογραφή του σεφ του Malconi’s στο Κολωνάκι, Γιάννη Κοσμαδάκη. Ίσως όποια επιπρόσθετη πληροφορία να αφαιρέσει από την αξία των πιάτων.

Ίσως η πιο ιδιαίτερη επιλογή για brunch στην Πάτρα το Rubic’s Superfood & Coffee (Πατρέως 92) καθώς είναι το κύριο στέκι για vegan επιλογές. Εκτός από τους καφέδες και τους φυσικούς χυμούς, το κατάστημα διαθέτει ποικιλία από superfood ροφήματα που έχουν όλα φυτικά συστατικά, πολλά από τα οποία είναι παραγωγής του καταστήματος, όπως το γάλα αμυγδάλου. Επιπλέον, προσφέρονται puncakes, smoothies σε μπολ και συνταγές με καπνιστό σολομό, χειροποίητο τοστ με αβοκάντο αλλά και ομελέτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πραγματοποιούνται διανομές κατ’ οίκον σε περιοχές του κέντρου από τις 10:00-15:00 και από τις 18:00-21:00.

Last but not least το Carusello (Πατρέως 22 και Ρήγα Φεραίου) αποτελεί μία από τις πιο old time classic επιλογές στην Πάτρα. Το vintage στοιχείο σε συνδυασμό με τις μοντέρνες πινελιές του χώρου, το ευγενικό και φιλικό προσωπικό αλλά και οι προσιτές τιμές δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για μια απολαυστική γαστρονομική εμπειρία. Τα πρωινά ακόμα και αν παραγγείλετε καφέ ή χυμό, θα έρθουν συνοδεία κέικ ή κρουασάν βουτύρου ενώ αν επιλέξετε καθαρά το φρέσκο brunch του καταστήματος, θα γευτείτε πραγματικά αφράτα puncakes, βάφλες, τορτίγιες αλλά και ένα healthy bowl με βάση το γιαούρτι. Να ξέρεις πως χρησιμοποιούν φρέσκα προϊόντα ενώ υπάρχει και η επιλογή του take away αν βιάζεσαι.

Υ.Γ. Αν ποτέ βρεθείτε στο Carusello μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το cheesecake με πραλίνα σοκολάτας, καραμέλα βουτύρου, σαντιγή φυστικοβούτυρου και αμύγδαλο φιλέ.