Tο άγχος επηρεάζει το δέρμα μας

5 σημάδια ότι το στρες σε καταβάλλει

Οι δύσκολες μέρες, οι υποχρεώσεις αλλά και η καθημερινότητα δεν σε αφήνουν να ησυχάσεις. Το άγχος σε κυριεύει κι αυτό φαίνεται στο δέρμα σου. Τα σημάδια μπορεί να είναι πολύ μικρά αλλά υποδεικνύουν πως το στρες σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου έχει αντίκτυπο στο δέρμα σου αλλά και στα μαλλιά σου.

Η dr. Sanam Hafeez, ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia, εξηγεί γιατί η διαχείριση της αιτίας του στρες σας είναι ο μόνος τρόπος να σώσετε το πρόσωπό σας, ενώ μοιράζεται πέντε σημάδια τα οποία πρέπει να κοιτάξετε αν θέλετε να κρατήσετε το δέρμα σας λαμπερό.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, «όταν κάποιος είναι υπό συνθήκες άγχους, μπορεί να καταλήξει να δείχνει μέχρι και πέντε χρόνια μεγαλύτερος ή ακόμη περισσότερα εάν δε διαχειριστεί την αιτία».

Τα 5 σημάδια που πρέπει όλοι να προσέξουμε είναι:

  1. Τριχόπτωση

«Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ξαφνική απώλεια μαλλιών, αναστρέφοντας το στάδιο της ανάπτυξης του θύλακα της τρίχας, το οποίο από μια ενεργή φάση περνάει σε μια φάση ανάπαυσης», εξηγεί η dr. Hafeez. «Όταν ο θύλακας εισέλθει πρόωρα στη φάση ανάπαυσης, παραμένει έτσι για περίπου τρεις μήνες, μετά από αυτό το διάστημα θα χαθεί μια μεγάλη ποσότητα μαλλιών». Αυτό μπορεί να είναι ένα βασικό σημάδι άγχους. Αν το αντιμετωπίσετε, προσπαθήστε να εντοπίσετε τι το προκάλεσε ανατρέχοντας πίσω στον χρόνο. «Ευτυχώς, με την ηρεμία και τη διαχείριση του στρες, τα μαλλιά σας θα αυξηθούν», μας ενημερώνει η Hafeez.

2. Μαύροι Κύκλοι

Η αντιμετώπιση του άγχους με έναν υγιή τρόπο δε σας κάνει μόνο πιο ευτυχισμένη, σας βοηθά να διατηρήσετε έναν ομοιόμορφο τόνο δέρματος και να λάμπετε. Δυστυχώς, το άγχος μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στα όργανα σας, καθώς και τα τριχοειδή αγγεία κάτω από τα μάτια σας. Αυτά είναι εύθραυστα, οπότε όταν σπάσουν, θα δείχνετε πιο κουρασμένη, με μαύρους κύκλους.

3. Έντονα Κουρασμένη όψη

Αν ο περίγυρός σας αρχίσει να σας ρωτάει αν είστε κουρασμένη ή αν σας απασχολεί κάτι τώρα τελευταία, δώστε σημασία. Η παρατήρησή τους μπορεί να είναι ένα «καμπανάκι» ότι το άγχος σας έχει αποτυπωθεί στην εμφάνισή σας.

4. Εμφάνιση νέων ρυτίδων

Ναι, οι ρυτίδες έρχονται με την ηλικία, αλλά η dr. Hafeez λέει ότι το άγχος μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τη χημεία του εγκεφάλου μας, με αποτέλεσμα οι ρυτίδες να εμφανίζονται γρηγορότερα. Όταν είστε λυπημένη ή ανήσυχη, κλαίτε ή δεν κοιμάστε καλά, είναι πολύ πιθανότερο να δείτε γραμμές γύρω από το μέτωπο και το στόμα σας ή κάτω από τα μάτια σας.

5. Έντονες Αλλαγές στο δέρμα

Αίσθημα φαγούρας, ξηροδερμία ή ασυνήθιστες κυψέλες; Η dr. Hafeez λέει ότι το άγχος μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή, η οποία συνήθως προκαλεί εξανθήματα, ροδόχρου ακμή, ή έκζεμα. «Είναι επίσης χαρακτηριστικό να βλέπετε αλλαγές στην υγρασία του δέρματος» λέει. Η ακμή ενηλίκων είναι ένας άλλος τρόπος που μπορεί να εκδηλωθεί το στρες στο πρόσωπό σας. «Η ακμή δεν αφορά μόνο τους εφήβους», εξηγεί η dr. Hafeez. «Πολλοί ενήλικες δεν μπορούν να την ξεπεράσουν εξαιτίας των ορμονών του στρες».

 

ΕΛΕΝΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ
ΕΛΕΝΑ ΒΑΦΕΙΑΔΗ

Beauty & Style Editor

Έχει συνεργαστεί με μεγάλα brands ομορφιάς ενώ έχει περάσει και από τον χώρο του PR/Branding & Εvents Management. Λατρεύει τις ωραίες εικόνες, ταξιδεύει πολύ συχνά για να εμπνέεται και είναι απόλυτα beauty junkie.

No Comments Yet

Comments are closed